Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 december 2021 | 16:20

9 sköna detaljer du missade i årets julkalender

SVT:s ”En hederlig jul med Knyckertz” är fylld med fyndiga ordlekar och små sköna detaljer som kan vara lätta att missa. Häng med på påskäggsjakt i årets julkalender.
SVT:s årliga julkalender är en kär tradition för alla barnfamiljer sedan år 1960. Ett kort avsnitt om dagen låter oss räkna ner till julen, ofta i sällskap av en mysig saga eller annat familjevänligt skoj. I årets julkalender möter vi tjuvfamiljen Knyckertz, som planerar en kupp - men sonen Ture vill inget hellre än att familjen ska bli hederlig.

Förutom sköna karaktärer och roliga ordlekar finns här också en del lekfulla, mer eller mindre gömda detaljer. Häng med när vi tittar närmare på vad du kan ha missat i "En hederlig jul med Knyckertz".
 
- Det finns roliga grejer att upptäcka hela vägen, berättar julkalenderns producent Linus Torell för MovieZine.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Ålderdomshemmet Den sista villan

 
Ett ganska passande namn på ett ålderdomshem. "Den sista villan" - en diskret liten blinka-och-du-missade-den-detalj i allra första avsnittet - är platsen där barnen Knyckertz knycker en julgran.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. Tidningsurklippet om Rosen från Senai

 
...där vi bland annat kan läsa att: ”Jag bryr mig inte om vem som tog rosen, kvittrar Biskop Clemence Svensson glatt. Detta är det största som har hänt sen jag kom till stiftet. Förutom min egen 40-årsdag. Det var också kul.”
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Ture och hans syster läser "Brott och straff"

 
Nog för att den ryska tegelstenen från 1866 är en stor litterär klassiker, men som godnattsaga? Varför inte. Det är väl aldrig för tidigt att upptäcka Dostojevskij
 
1670dbd7061754661530801fc3420994 efterlyst
 

4. Efterlysta!

 
På polisens anslagstavla med efterlysta tjuvar i avsnitt 3 kan vi bland annat läsa mannen som stal stetoskop hos optikern med signalementet "Ser oerhört dåligt men oerhört bra ut". Här finns också en efterlysning på tavelförfalskaren Art von Konstig och en kort historia om hans nakenchock:
 
"På väg ut ur sin hemliga ateljé trampade von Konstig i en färgburk, foten fastnade, han satte handen mot dörren för att förhindra fallet men såg inte att dörren bakom dörrdraperi inte var ordentligt stängd. Då han alltid målar naken blottades hela hans skönhet inför Stortorgets flanörer."
  
Large 69a2a8e3df26665ccc3b4ad6391a00a6 stulia
 

5. Tala är silver, stjäla är kul

 
Visa ord pryder i fängelsecellen hos Stulia, som verkar fördriva en hel del av tiden i finkan med korsstygn. 
 
- Vi har haft otroligt kul på scenografiavdelningen, de har varit helt fantastiska som klurat med de där, säger producenten. De är skitroliga allihop, så håll utkik på fängelseväggarna. En som dyker upp är "Tage hjärta Lena", den kan man fundera lite på...
 
 

6. Man ska inte stjäla mer än man kan bära

 
Fler visdomsord döljer sig på väggen hemma hos familjen Knyckertz. Och på tal om deras hem...
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. Julpynta som Knyckertz

 
Drömmer du också om ett juligt hem så som de bara ser ut på tv? Julgran, levande ljus i röda ljusstakar och mängder av dekorationer är såklart ett måste för en julkalender-familj. 
 
Men det finns fler tricks för att skapa ett juligt hem på film och tv. Mycket av färgskalan hemma hos Knyckertz går nämligen i julens färger, från gröna möbler till röda inredningsdetaljer som troligtvis står framme året om. Jag vet exempelvis ingen som har ett grönt kylskåp - men det blir ju visuellt effektfullt om man vill skapa julstämning i rutan. 
 
- Vi har velat skapa så mycket julkänsla som möjligt, för vi vill att serien ska signalera julmys. Sen får man kontrasten mot hur Paul Isman bor. Allt är en del av hur man bygger Knyckertz som karaktärer. De har det rörigt hemma, otroligt mycket prylar överallt som de har snott och som de inte behöver.

Hem i grönt och rött har vi bland annat också sett i julklassiker som "Fanny och Alexander" och "Ensam hemma". Ett gammalt välbeprövat trick som scenografer gärna tar till för att lura ögat.
  
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. Släpp fångarna loss, det är jul!

 
Känns fängelsedräkterna igen? Svartvita fångdräkter, om än ovanliga i verkligheten, lever ibland kvar i filmens och tv-seriernas värld. De som används i "En hederlig jul med Knyckertz" är faktiskt samma dräkter som användes i "Släpps fångarne loss - det är vår!", Tage Danielssons klassiska komedi från 1975. 
 
3bdffac13da553409d164b3697418471 skarmfritt
 

9. Skärmfritt

 
Har du lagt märke till bristen på mobiltelefoner, tv-skärmar och datorer? Julkalendern vill bjuda på en skön avkoppling från vår moderna skärmvärld (ironiskt, då du antagligen behöver en skärm för att titta på den). Den tidlösa, ibland retro-doftande berättelsen är svår att placera i ett specifikt årtionde, och vi ser bland annat att Filip Bergs polis använder en gammal hederlig skrivmaskin. 
 
Så när utspelar sig egentligen ”En hederlig jul med Knyckertz”?

- Vi tänker oss att någonstans på 1940- eller 50-talet delade sig tiden. Så vi jobbar med Multiverse, precis som Spindelmannen och alla andra, haha! Den här världen utvecklades lite annorlunda, här fick kriminella aldrig något våldskapital. Därför är det en sagovärld. Tanken var att skapa en förhöjd och annorlunda värld, svarar producenten Linus Torell.
 
Har du lagt märke till fler roliga detaljer eller refenser i årets julkalender? Kommentera gärna.
| 7 december 2021 16:20 |