Film

Skribent

EvaEpic

13 mars 2012 | 21:01

Det ser mörkt ut för "Zon 261"

Förra året cirkulerade zombietrailern till "Zon 261" runt på internet och MovieZine kontaktade Fredrik Hiller för att se hur det går med projektet.

Förra året blev den svenska trailern för "Zon 261" en stor snackis, mest för den bakomliggande meningen om vårt nuvarande politiska klimat då Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen. Frågan är om det verkligen finns utrymme och publik för en svensk politisk/zombiefilm i detta mörka, socialrealistiska filmklimat?

MovieZine kontaktade Fredrik Hiller, mannen bakom trailern (och filmen) för att kolla hur det går.

När du gjorde "Psalm 21" fick du inte stöd från SFI.  Hur ser det ut för "Zon 261"?

- Vi har inte fått stöd från SFI för "Zon 261", och heller inte fått någon distributör som sagt ja till att distribuera den. Orsaken till det senare är med största sannolikhet att genrefilm är så litet i Sverige, och "Zon 261" är en stor och dyr film - det blir helt enkelt en matematik som inte går ihop. Jag undersöker vägar att istället producera den utomlands, med engelska skådespelare. Vi får se. Att den kommer att göras, det är säkert - men när och hur, det är i nuläget faktor X.

Du arbetar istället på en helt annan film under tiden. Berätta lite om den.

- Den nya filmen är en dramathriller som heter "CEO", och handlar om en finansman som blir en seriemördare. Per Ragnar ska spela huvudrollen. Jag hoppas kunna spela in under kommande vinter. Min målbild är "The Talented Mr. Ripley" i den svenska finansvärlden. Inspirationen till "CEO" är de vidriga upptäckterna av vanvården inom den vinstdrivande privata vården. Jag behövde få ur mig min enorma vrede, och jag ville diskutera den tematiska konflikten mellan moral och karriär. Den fråga som driver mig i arbetet är denna: När och hur gick Sverige från att vara ett "folkhem" - om vi nu verkligen har varit det - till ett land där man väger kissblöjor?

Från ett politiskt ställningstagande till ett annat. Frågan är om denna typ av film kan slå igenom i vårt mörka och kalla land. För visst behövs vissa aspekter i det politiska klimatet belysas, men vill publiken betala för att se det på vita duken? Tycker ni att SFI borde satsa pengar på genrefilm? Kommentera nedan.

"CEO" har ingen planerad premiär i dagsläget.

| 13 mars 2012 21:01 |