Serie

Skribent

Robin Andersson

15 april 2019 | 14:00

Märkte du detaljerna i nya "Game of Thrones"-introt?

Ny säsong, nytt intro. Den här gången finns det extra mycket att undersöka närmre.
"Game of Thrones" har alltid haft ett innovativt och smart sätt att introducera sina avsnitt. Introt har ändrats många, många gånger och tanken har varit att visa platser som kommer att vara relevanta för avsnittet eller för säsongen. Nu är det seriens sista säsong och introt verkar ha skiftat syfte till att gå mer in på detalj i byggnader och uppdatera historiska händelser. Låt oss ta en titt.
 
 
Vi öppnar norr om muren, och får se världen från Night Kings perspektiv. Vi får på ett vackert sätt se hur världen söder om muren blir allt blåare i takt med att brickorna i marken ändrar färg. Det här visar de vita vandrarnas framfart, och extra intressant blir det när de blåa brickorna når Last Hearth. Efter att ha sett avsnittet förstår man den rysande anledningen till varför just den platsen blev extra viktig den här gången.

Efter det zoomas det in på Weirwood-trädet i Winterfell som kanske kan ha en viktig plats i det kommande kriget. Minns tillbaka till säsong 4 när ett Weirwood-träd omgav den treögde korpens grotta och ingen wight kunde komma in. Kanske var det endast magi från Children of the forest, eller så finns det lite magi i trädet själv.

Vi får sen se gångarna under Winterfell och tronen i Kings landing, platser som självklart kommer att återses flera gånger under säsongens gång, och som agerade bakgrund ett par scener i det här avsnittet.

Det sista intressanta vi ser är att händelserna som skildras på “banden” som omger solen är uppdaterade. Förut kunde vi se bilder från historiska händelser som tog plats innan serien startade, till exempel när Robert tog över tronen från Targaryen-familjen. Nu kan vi istället se en drake som blåser ner en mur, som referens till Viserions avslut på säsong 7. Vi kan också se en referens till “The Red Wedding”, när någon håller ett varghuvud utanför ett slott. Men framför allt så avslutas introsekvensen med en bild på tre drakar och något som liknar en komet. Vi såg en komet flyga över Westeros i säsong 2, och medan vissa påstår att den betyder seger i krig, menar andra att den signalerar att drakar har kommit till världen. Nu har de legendariska djuren kommit till kärnan av Westeros. Nu är världen på riktigt medvetna om Daenerys drakar. För inte kan det betyda att fler drakar har vaknat till liv? Eller vad kan det annars betyda?
 
Har du sett första avsnittet än? Brukar du titta på intro-sekvensen?
| 15 april 2019 14:00 |