Skribent

Patrik Jonsson

22 december 2011 | 21:45

Det lackar mot jul i TV-världen

I veckans TV-rapporter berättar vi att FX har gett grönt ljus till "The Americans" och att Showtime gör en serie baserad på thrillerdramat "Animal Kingdom".

Redan om ett par dagar så är det julafton så jag tänkte att det skulle vara på sin plats att tvinga Tomten att öppna på säcken en aning och låta oss seriefanatiker att glutta lite. Det är nämligen så att den här artikeln kommer att starta med hela tre högst intressanta kommande projekt så läs gärna vidare!

Vi börjar med FX som har gett grönt ljus till ett pilotavsnitt av en, i alla fall enligt mig, mycket lovande serie. "The Americans" heter den och är skapad av Joe Weisberg som även ligger bakom "Falling Skies" och av Graham Yost, mannen bakom "Justified", den sistnämnda serien sänds ju även den på just FX. Serien ska utspela sig på det tidiga 80-talet och ska kretsa kring två KGB agenter som under det kalla kriget utger sig för att vara amerikaner i Washington D.C. Ifall serien sedan även får grönt ljus till en full säsong, vilket jag så klart hoppas på, så lär väl den få premiär någon gång under nästa höst. Jag kommer självklart att återkomma till den här serien då mer fakta kring den dyker upp.

Även USA Network håller på att arbetar med en ny dramaserie och deras projekt ska fokusera och baseras på Kate Warnes liv. Ifall ni, precis som mig, inte har hört talas om henne tidigare så kan jag förtälja att hon tydligen var USA:s allra första kvinnliga polis/detektiv. Serien kommer att utspela sig 1856 där vi kommer att få följa några av Warne´s största triumfer, t.ex. som då hon hjälpte till att förhindra mordet av Abraham Lincoln och då hon arbetade som spion under det amerikanska inbördeskriget. Det här kan så klart bli mycket bra, men det är mycket som ska klaffa i sådana här historiska och storslagna draman och frågan är väl ifall U.S.A. Network har den potentialen? Den som lever får se, jag lär återkomma även till den här serien.

Nästa kanal på tur att krydda vår tillvaro är inga mindre än Showtime som håller på att utvecklar en serie som ska baseras på det australiensiska thrillerdramat "Animal Kingdom" från 2010. En nutida kriminell familjekrönika alltså och en sådan har jag saknat ända sedan "The Sopranos" och "Brotherhood" gick i graven. Som producent för det hela står John Wells som tidigare har bl.a "The West Wing" och "Shameless" att glänsa med i sitt C.V. och Jonathan Lisco är satt att skriva manuset. Lisco har tidigare både skrivit och producerat serier som "Damages", "Southland" och "The District" så det är alltså, tack och lov, inga amatörer som har tilldelats förtroendet till det här projektet! Nu var ju jag, som säkert vissa av er har snappat upp, inte överförtjust i filmen "Animal Kingdom", men att själva historian hade potential kan jag knappast förneka. Om allt klaffar så kan det här bli en överdjävligt bra serie för jag är nästan övertygad om att det här kommer att göra sig bättre i just serieformatet.

Inget gott som inte har något ont med sig, till julen så ska det ju även huggas granar, men på HBO så har de inte nöjt sig med att svinga yxan enbart på skogens juleträd, ty där har även några serier fått smaka på den vassa eggen. Hela tre komediserier har fått sätta livet till; "Bored To Death", "Hung" och "How to Make It in America". Ja och jag kan väl bara beklaga för jag vet att samtliga av dessa serier har sina skaror av trogna fans. För min egen del så kommer jag nog endast att sakna "Hung", fast å andra sidan så kändes det som att den tappade rätt så mycket i den senaste och nu sista säsongen. Endast komedidramat "Enlightened" kom, rätt så otippat, ut ur blodbadet med livet i behåll och tilldelades en andra säsong. "Enlightened" hade dessutom de lägsta tittarsiffrorna av de fyra så här gick verkligen HBO mot strömmen. Förmodligen så känner de väl helt enkelt att den har mer potential än de andra tre som de härmed har beslutat att har gjort sitt.

Det som nu följer ska väl egentligen ses som positiva nyheter och det är det väl också för serien i sig, men för mig personligen så tar det verkligen emot att skriva detta. "Terra Nova" kanske trots allt får en andra säsong, Fox har nämligen förnyat kontrakten med huvudrollsinnehavarna Jason O´Mara och Stephen Lang, de letar dock fortfarande efter ett par nya och skickliga manusförfattare och det kan ju vara en bra idé då den första säsongens manus var dummare än en balja med hår. Ni som vill ha en andra säsong ska nog dock inte skruva upp era förhoppningar till max, för det här med att förnya skådespelares kontrakt kan nästan ses som en standardrutin, en slags gardering, ifall det finns ett par tankar på en fortsättning. De kan lätt dra ur pluggen närhelst de vill, vilket jag också tycker att de ska göra, men "Terra Nova" är i alla fall i nuläget icke nedlagd.

Nyheter i korthet;

Ryan Murphy har sagt att han ska ta med "The Rubber Man" från sin serie "American Horror Story" som sin date på Golden Globe-galan, hoppas att han håller detta nu!

Helen Mirren kommer att göra en gästroll i "Glee" då serien kommer tillbaka i januari.

Ricky Gervais nya komediserie "Life´s Too Short" har fått en andra säsong.

Fox har släppt en promotrailer till kommande "Touch" innehållandes en liten intervju med huvudrollsinnehavaren Kiefer Sutherland. Serien har premiär i mars nästa år, men redan den 25:e januari så är det smygpremiär för pilotavsnittet.

Även Showtime har släppt trailers för två av deras kommande (och återkommande) serier och hos dem så är det "House of Lies" och säsong två av "The Borgias" som gäller. "House of Lies" har premiär söndagen den 8:e januari på just Showtime.

Ja och nu kan ni ta och plocka fram näsdukarna för just som vi börjar på att närma oss slutet på året så har TV.com återigen passat på att snickrat ihop en alldeles egen "In Memorian"-video över de serier som har lämnat oss under 2011. Även under detta året så blev det ganska så många stora serier som bjöd oss på sitt allra sista avsnitt; "Rescue Me", "Medium", Entourage", "Smallville", "The Closer" och "Lie to Me" bara för att nämna några. Vi blev även tvungna att vinka farväl till Charlie Sheen då han åkte ut ur "Two and a Half Men" med buller och bång.

Jag tycker att det passar alldeles utmärkt att avsluta veckans artikel med denna video, ja kanske t.o.m. årets sista beroende på hur pass mycket, eller lite rättare sagt, det kommer att rapporteras ifrån serievärlden under julveckorna. Jag passar därför även på att önska er alla en riktig god jul med mycket mumma & ett gott nytt serie-år och tack alla ni som hängt med under året som gått! På återseende och Ho-Ho-Ho!

| 22 december 2011 21:45 |