Film

Skribent

Emil Skelterwijk

19 november 2016 | 20:00

Det finns 7 sorters actionfilmer – kan du dem?

Emil Skelterwijk ger dig en snabbguide till actionbibeln.
Jag vet inte om du kan din action-bibel men den innehåller bland annat de 7 actionbudorden. Och de actionbudorden är formade att sammanfatta all sorts action på ett eller annat sätt. För dig som inte kan vilka 7 sorters actiontyper det finns enligt action-bibeln så kommer här nu en snabbguide. Men först låt oss alla be till den stora actionguden… Chuck Norris!

Actionkomedier


Kännetecken: Den vanligaste ingrediensen brukar vara två snubbar som från början inte klarar av varandra men i slutändan löser fallet och bli BFF. Har de riktigt mycket tur så ligger de och hånglar på en strand precis innan eftertexten ska göra entré. Överkokta oneliners brukar också vara en del av kakan.

Kända exempel: Rush Hour, 21 Jump street, MIB, 48 Hours, Dödligt Vapen, Bad Boys



Katastroffilms-action


Kännetecken: Jordens undergång brukar vara ett säkert tecken på att du tittar på en katastroffilm. Där brukar även finnas en knäpp vetenskapsman med en galen teori som stämmer i slutändan. Och för att inte prata om den uppoffrande wannabe-hjälten som så klart räddar världen och får wannabe-stämpeln bortsuddad. En Roland Emmerich vid registolen – solklar signal. 

Kända exempel: Independence Day, Armageddon, Dante's Peak, San Andreas, 2012, World War Z, The Day After Tomorrow



Sci-fi-action


Kännetecken: Här varierar det lite mer. Antingen befinner du dig i en dystopisk framtid, har en utomjording i hasorna, blir en del i en blå "Avatar"-stam, stirrar en Tyrannosaurus Rex i ögonen eller går bananas med en ljussabel.

Kända exempel: The Matrix, Aliens, Avatar, Star Wars, Star Trek, Children of Men, Looper, Mad Max



Superhjälteaction


Kännetecken: Cape brukade vara det främsta kännetecknet. Idag kommer de paketerade i alla olika former. Plåt-Niklas, muterade, överstarka j*vlar, förtrollade ting som ger kraft, gudar osv. Så länge de gör sina val för att rädda och hjälpa med sina krafter – då har du hamnat rätt.

Kända exempel: Batman, Superman, Iron Man, Thor, Spider-Man, Green Lantern.



Ensam är stark-action


Kännetecken: Du hittar nog en hel del från 80-talet inom den här actiongenren med en rollista bestående av antingen Arnold Schwarzenegger eller Sylvester Stallone. En ensam tuffing trotsar en större skurksamling eller en hel armé. Varför inte ett helt samhälle?

Kända exempel: Commando, Rambo, Demolition Man, Cubic. 



Jaga-action


Kännetecken: Rätt och slätt - Protagonisten flyr från någon/något. Ja, eller jagar någon/något. Man kan inte missta sig!

Kända exempel: Jagad, Mad Max: Fury Road, Minority Report, Face/Off, Enemy of the state, Fast & Furious 5, Crank



Kampsportsaction


Kännetecken: Oftast, inte alltid, så ser du en asiatisk person slåss på ett riktigt badass-sätt. Ibland kan det till och med strida mot tyngdlagarna. Men coolt är det, det vill jag lova!

Kända exempel: Ip-man, Enter the Dragon, Ong-bak, Crouching Tiger Hidden Dragon, The Raid, The Legend of Drunken Master



Har du någon actiontyp du vill tillägga? 
| 19 november 2016 20:00 |