LISTA

Skribent

Robin Andersson

15 maj 2019 | 18:00

Den ultimata listan över Disneys 19 kommande remakes

Ice Cube i "Oliver Twist", nytolkning av "Svärdet i Stenen" och flertalet spin-offs på kända klassiker. Disney har helt klart många projekt på gång, och fler lär det bli.
Har du börjat tröttna på att Disney gör om sina tecknade filmer till otecknade nyversioner? I så fall kommer du avsky den här listan, där vi går igenom samtliga projekt som Disney har på gång, till exempel Oliver Twist-musikalen med Ice Cube som frontfigur.
 

"Aladdin" (premiär 22 maj 2019)

 
 
Närmast är det dags för den Guy Ritchie-regisserade musikalen där vi återigen får besöka Agrabah och dess färgglada invånare. Relativt okändE Mena Massoud spelar titelkaraktären Aladdin, och Naomi Scott har rollen som den självständiga prinsessan Jasmine. Men den största snackisen har varit hur Will Smith ska klara av att gå i Robin Williams fotspår som Anden. Det vi har sett från trailers har varit lovande, och snart får vi se om Guy Ritchie har vad som krävs för ro hem det här magiska äventyret.
 

“Lejonkungen” (premiär 17 juli 2019)

 
 
Redan i sommar återvänder vi till ännu en Disneyklassiker. Den här gången är det 1994-favoriten “Lejonkungen” som ska göras om. Efter succén med “Djungelboken” återser vi Jon Favreau i registolen, och via trailers verkar det som att han tar animeringen till en ännu högre nivå än tidigare, vilket knappt borde vara möjligt. Säkert att det inte är riktiga lejon vi ser?
 
Den enda rösten vi kommer att känna igen från originalet från 1994 är James Earl Jones vars roll som Mufasa återigen verkar få oss att sätta gråten i halsen precis som för 25 år sedan. I övriga roller hör vi bland andra Beyoncé som Nala, Donald Glover som Simba, Seth Rogen som Pumba och Chiwetel Ejiofor som Scar. Lägg då också på att Hans Zimmer återigen skapar musiken. Den här kan spela in hur mycket pengar som helst.
 

“Maleficent: Mistress of Evil” (premiär 18 oktober 2019)

 
 
Joachim Rønning ("Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales") regisserar uppföljaren till “Maleficent” från 2014. Vi återser Angelina Jolie i huvudrollen som den onda älvan. Eftersom det är en uppföljare kanske det inte räknas som en remake, men ändå värt att nämna. Här i uppföljaren slåss Maleficent (Jolie) mot drottningen Ingrith (Michelle Pfeiffer) om att vara den bästa modersfiguren till Prinsessan Aurora (Elle Fanning). Vi har även en rykande färsk trailer att bjuda på.
 

“Mulan” (premiär 27 mars 2020)

 
 
Den här remaken av klassikern från 1998 regisseras av Niki Caro ("The Zookeeper’s Wife") och vi ser Liu Yifei i rollen som Mulan. Till skilnad från till exempel “Skönheten & Odjuret” och “Lejonkungen” tar man sig här lite friheter och går ifrån originalets handling en aning. Här kommer vi få se Mulans syster (spelad av Zana Tang), hennes kärleksintresse Chen Honghui (Yoson An) och en skurk vid namn Bori Khan (Jason Scott Lee). Även Jet Li och Donnie Yen kommer att ha betydande roller. Den stora frågan är om vi får se Mushu?
 

“Lady & Lufsen” (amerikansk premiär 12 november på Disney+)

 
 
Det här är den första av Disneys kommande otecknade remakes som har annonserats till Disney+. Den kommer att kombinera "riktiga" människor med animerade djur. Rollistan har en hel del tunga namn i rollistan. Till exempel Tessa Thompson, Justin Theroux, Sam Elliott, Ashley Jensen och Benedict Wong med flera. Och ja, det är bekräftat att vi kommer få se våra favorithundar “slåss” om samma spagetti även denna gång.
 

“Cruella” (premiär 23 december 2020)

 
Large 58484fb69b937136990913a3062b7b8b maxresdefault
 
Ryktena om en Cruella de Vil-film har cirkulerat ända sen 2016, och nu har vi äntligen fått ett premiärdatum. Emma Stone ryktades då att ta huvudrollen och det verkar som att hon fortfarande är den som får leka pälsälskande skurk. Det ryktas också om att vi kommer att få se Emma Thompson i en betydande roll. Kelly Marcel ("Saving Mr Banks") sägs skriva manuset om en Cruella i sina yngre år. Craig Gillespie kommer att regissera, och filmen kommer ut på juldagen 2020, i lagom tid för att totalt förstöra julkänslan.
 

“Ringaren av Notre Dame” (Beräknad premiär 2021)

 
 
Det vi vet är att Alan Menken och Stephen Schwartz, som skrev musiken till 1996-klassikern (och fick en Oscar för det!) är tillbaka även i denna version. Det lutar alltså åt att det blir en musikal återigen. Josh Gad producerar och har ryktats länge att ta huvudrollen själv som Quasimodo, men inga skådespelare är än så länge bekräftade.
 

"Djungelboken 2"

 
 
Det säger sig kanske själv att biosuccén "Djungelboken" skulle få en uppföljare. Med nästan en miljard dollar i intäkter var det en av de största filmerna från 2016, och gissningsvis kommer inte en uppföljare att bli mindre lyckad. Jon Favreau har varit upptagen med "Lejonkungen", men ryktas sen återvända till Mowgli & co för att fortsätta deras berättelse i den farliga, men sångfyllda djungeln. Så länge Bill Murray kommer tillbaka som Baloo är jag nöjd.
 

“Pinocchio”

 
 
Efter att Sam Mendes avböjde rollen som regissör, tog Paul King över, regissören till "Paddington"-filmerna. Men även han har avböjt och projektet hänger lite i luften just nu. Det senaste vi hörde i övrigt var att Jack Thorne ("Wonder") ska skriva manus med Chris Weitz som producent. Weitz har nämnt att produktionen för filmen borde starta redan i år, 2019, men eftersom projektet saknar regissör, så tar vi det med en nypa salt.
 

"Svärdet i Stenen"

 
 
Passande nog är det Bryan Cogman som agerar manusförfattare här. Han har skrivit flertalet avsnitt till "Game of Thrones" och är alltså väl bekant med fantasyvärldar. Det senaste vi hörde angående vem som får sitta i registolen, var att Juan Carlos Fresnadillo ("28 Weeks Later") var Disneys favorit till uppgiften. Det ryktas också om att filmen går direkt till streamingtjänsten Disney+ och kanske inte får premiär på bio.
 

"Prince Charming"

 
 
Efter att ha varit manusförfattare på succén "Skönheten och Odjuret" från 2017, och regisserat filmer som "The Perks of Being a Wallflower" och "Wonder", har nu Stephen Chbosky fått uppgiften att regissera en film om Prince Charming. Tanken är att visa en annorlunda sida av den charmige prinsen, då den här filmen kommer att utgå ifrån hans bror som aldrig riktigt levde upp till familjenamnet. Chbosky har jämfört sin tolkning med "The Princess Bride".
 

"Oliver Twist"

 
 
Tro det eller ej, men Disney håller på att utveckla en ny twist på Oliver Twist-berättelsen, och ingen mindre än Ice Cube kommer att producera och vara med som skådespelare. Tommy Kail ("Hamilton") kommer att regissera. Tanken är att föra in lite mer hip-hop i den klassiska Charles Dickens-sagan. Cube kommer att spela den lömska Fagin. Var ska detta sluta?
 

”Den lilla Sjöjungfrun”

 
 
Vi vet inte så mycket om “Den lilla Sjöjungfrun” än, men det vi vet är spännande. Ingen mindre än Lin-Manuel Miranda kommer att skriva nya låtar till denna remake, och som kollega kommer han att ha den legendariska kompositören Alan Menken. En regissör har inte blivit bekräftad än, men enligt rapporter är Rob Marshall ("Into the Woods", "Mary Poppins kommer tillbaka") Disneys förstahandsval.
 

"Night on Bald Mountain"

 
 
Kommer ni ihåg den bevingade, skrämmande demonen som var med en kort stund i Disneys "Fantasia"? Den mysiga killen är på väg att få en egen film. Matt Sazama och Burk Sharpless som båda skrev manus till "Dracula Untold" och "The Last Witch Hunter" har rapporterats börjat skriva på ett manus som tar konceptet från "Fantasia"-kortfilmen och gör en långfilm av det. Avsaknaden av ett klart narrativ i originalet gör helt klart att de får mycket frihet att arbeta med. Bra eller dåligt, det får vi vänta och se.
 

“Snövit”

 
 
Självklart ska Disneys kanske mest klassiska berättelse även den få en otecknad remake. Erin Cressida Wilson ("The Girl on the Train") arbetar nu på ett manus, och Justin Paul och Benji Pasek, låtskrivare till “La La Land”, skriver nya låtar till filmen. Än så länge vet vi inget om vem som ska regissera eller vilka vi får se i rollerna. Jag är mest nyfiken på vem som får spela Toker.
 

"Rose Red"

 
 
Visste du att Snövit har en syster? Inte jag heller, men hon kanske kommer att få en egen film. Justin Merz har fått äran att skriva manus till denna "Snövit"-spin-off, och Brie Larson har ryktats blivit tillfrågad angående huvudrollen. Filmen fokuserar på Snövits syster, Rose Red, som ger sig ut på äventyr med de sju dvärgarna för att rädda sin syster efter att hon blivit äppelförgiftad. Det är oklart än så länge om den här filmen kommer att vara i samma universum som "Snövit"-remaken, men det vore en intressant twist.
 

"Lilo & Stitch"

 
 
"Aladdin"-producenterna Dan Lin och Jonathan Eirich vill inte sluta skapa Disney-remakes, utan ger sig härnäst på "Lilo & Stitch", som är den nyaste filmen med en remake i åtanke. Mike Van Waes ("The Crooked Man") står för manuset, men fler detaljer än så är inte kända i nuläget. Frågan ifall filmen kommer att få en biopremiär eller hamna på Disney+ kvarstår.
 

“Peter Pan”

 
 
Mer Peter Pan åt folket! Vi har sett många versioner av Peter Pan de senaste decennierna, och nu är det äntligen dags för en med Disney-stämpeln på sig. David Lowery ("Pete’s Dragon”) har skrivit på för att regissera den nya tolkningen. Han skriver även manuset tillsammans med Toby Halbrooks, men för tillfället vet vi inte mycket om hur deras tolkning kan se ut. Vi har inte heller något premiärdatum bestämt än så länge.
 

"Tink"

 
 
Vi har inte hört en uppdatering om den här filmen på ett tag, men det senaste är att Reese Witherspoon fick huvudrollen som Tinkerbell, och Victoria Strouse ("Finding Dory") är tillsatt att skriva manuset. Karaktären har fått en växande fanbase under åren och därför är chansen stor att vi faktiskt får se den här filmen bli verklighet. Tanken bakom är att man, likt i "Maleficent", ska få höra om "berättelsen du inte fick se" bakom karaktären vi har sett i "Peter Pan".
 
 
Vilken av alla dessa ser du fram emot mest?
| 15 maj 2019 18:00 |