Skribent

Emil Skelterwijk

18 december 2013 | 20:01

Den ultimata filmtrailern

Jag skulle vilja påstå att filmtrailers är liksom leksaken i Tom & Jerry-kexpaketet - en bonus man alltid plockar upp först och oftast blir mer glad över än själva kexen.

Faktum är att årtiondets sämsta film kan vilseleda flera miljoner själar med hjälp av en fenomenal trailer. Det är konstigt att just ett gäng hoppressade filmklipp tillsammans med grym musik kan bli något man hade kunnat offra sin farmor för... metaforiskt talat, så klart.

Men är det hokus pokus eller skicklighet? Vad är det som utgör den ultimata trailern? Det ska jag sätta tänderna i nu... tillsammans med ett halvslukat paket Tom & Jerry-kex.

Längden

Längden på en trailer är oerhört betydelsefull. Den får inte vara för lång och inte heller för kort. Är den för kort blir det en "Teaser" och är den för lång blir det ett "Sömnpiller". Vi vill inte somna innan trailern är slut, men vi vill samtidigt inte att trailern ska vara slut innan vi startat den. "Balans" är den förtrollade benämningen jag tänker använda här. Mellan 1,45 och 2,45 är perfekt längd på en trailer. Inte en sekund under eller över!

Musiken

Det här är A och O för en trailer. Saknar den fantastisk musik kan den lika gärna strunta i att besvära oss. Utan en känsla för schysst tonkonst är den redan gårdagens händelse. Och det behöver inte vara musik som får högtalarna att krevera. Det handlar om att få fram en känsla genom musiken utifrån det man vill att filmen ska spegla. Lyckas man med det är 80 procent av slaget vunnet och vi som tittar kysser våra fettfläckiga datorskärmar!

Visa inte för mycket

Ännu en gång handlar det om balansen, den osynliga linjen i sanden. Det värsta man kan göra är att visa för mycket av filmen. Då kan jag garantera att man förlorat hela intresseklubben. Samtidigt vill man inte visa för lite heller (även om jag gillar det mer) för då finns det en risk att vi i publiken reser vårt långfinger och titulerar trailern: Ditt snåla helvete!

Klippningen

Självklart handlar det i det här fallet om vilken typ av genre som ska visualiseras. Pratar vi action vill vi ha ultrasnabb klippning, multum i ljudeffekter och orgier i det bästa av actionklipp. Vi ska i princip svettas efter att vi sett en actiontrailer. Är det en trailer för en dramafilm så handlar det om det perfekta samspelet mellan ett lugnare bildspel och gråtmild musik. Gåshuden ska verkligen penetrera genom den nyinköpta tröjan från H&M. Då... då är det bra!

Så här skulle jag vilja förklara hur den ultimata trailern ska vara uppbyggd. Alla beståndsdelar måste vara i symbios med varandra för att uppnå statusen "den ultimata trailern". Så enligt mig är det inte hokus pokus att göra en fantastisk trailer. Det är skicklighet. Sen att skickligheten kan få en trailer att kännas som magi är en annan femma. Med det sagt, avslutar jag det hela med att tillsammans med min röda Tom & Jerry-figur titta på, enligt mig, den ultimata trailern - Enjoy!

| 18 december 2013 20:01 |