Film

Skribent

MovieZine

20 april 2021 | 09:45

Den svensk-amerikanska thrillern ”Alone” kommer till Sverige

Den engelskspråkiga remaken på svenska "Försvunnen" har hyllats av James Gunn.
Den 26 april har den amerikanska långfilmen ”Alone” premiär i Sverige på streaming, DVD samt Blu-ray. ”Alone” handlar om en ung kvinna som blir kidnappad under en bilresa. Hon vaknar upp i en källare någonstans i de amerikanska urskogarna. Hon lyckas fly - och vad som följer är en kamp på liv och död.

Filmen är en nyinspelning av den svenska thrillern ”Försvunnen” från 2011, med Sofia Ledarp, Björn Kjellman och Kjell Bergqvist. Då stod Mattias Olsson och Henrik JP Åkesson Ruben för regi. ”Alone” är, precis som ”Försvunnen”, skriven av Mattias Olsson.
 
Henrik JP Åkesson Ruben och Mattias Olsson på inspelningen av "Alone".
 
- Den här filmen är ett resultat av många års arbete. I en tid då allting tycks få en remake är det lätt att tro att ”Alone” är en i en stor mängd av svenska filmer som gjorts om i en amerikansk version. Men ser man bakåt genom svenska filmhistorien är det faktiskt inte mer än ett femtontal filmer som omarbetats till en amerikansk version. Att ”Försvunnen” nu är en av dessa gör oss såklart väldigt stolta, säger Henrik JP Åkesson Ruben i ett pressmeddelande.

- Jag och Henrik enades om vad i originalversionen vi ville förbättra, sedan började jag skriva. Att skriva ett manus på ett språk som inte är ens modersmål har varit en stor utmaning, men också väldigt roligt och utvecklande. Många ändringar har gjorts jämfört med originalfilmen och resultatet har blivit att helheten flyter mycket bättre och karaktärernas beslut känns mer trovärdiga, kommenterar Mattias Olsson.
 
 
”Alone” hade premiär i USA hösten 2020 mitt under pågående pandemi, på bio och streaming samtidigt. Filmen nådde upp till sjunde plats på amerikanska biotoppen och hyllades stort på sociala medier, bland annat av regissören James Gunn (”Guardians of the Galaxy”, ”The Suicide Squad”). På recensionsajten Rotten Tomatoes rankades den nyligen som en av de bästa amerikanska thrillers släppt under 2020.

”Alone” är regisserad av amerikanske John Hyams, som bland annat ligger bakom Netflix-serien ”Black Summer”. I huvudrollen ser vi Jules Willcox (”Bloodline”).
 
 
Nyinspelningen har öppnat nya dörrar i Hollywood för de svenska filmskaparna:

- Vi har några nya spännande projekt på gång som vi förhoppningsvis kan berätta mer om inom en inte allt för avlägsen framtid, säger Henrik JP Åkesson Ruben i ett pressmeddelande.
 
"Alone" släpps på streaming och skiva måndagen 26 april.
| 20 april 2021 09:45 |