Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

24 mars 2023 | 19:00

Den otippade cameon i "The Mandalorian" är viktigare än du tror

Ett oväntat återseende i veckans avsnitt av "The Mandalorian" som ingen hade förutsett, var kanske precis vad som behövdes.
Veckans avsnitt av ”The Mandalorian” fokuserade mest på världsbyggande med Mandalorierna och deras lilla samhälle. Men i en återblick fick vi ännu en pusselbit i Baby Yodas liv innan han och Din Djarin blev vänner. Vi får se Kelleran Beq (spelad av Ahmed Best), den jedi som räddar den lilla gröningen undan Order 66.
 
Skådespelaren Ahmed Best är en Star Wars-veteran, och en ganska otippad sådan att dyka upp i det här sammanhanget. Kanske känner du inte igen hans namn eller ansikte, men jag misstänker att namnet Jar Jar Binks låter bekant?
 
 
Det finns saker med prequel-trilogin som har omvärderats under åren som gått, men Jar Jar är inte en av dem. Han är fortfarande en av filmhistoriens mest hatade karaktärer: en comic relief som inte är rolig, ett irritationsmoment som vägrar försvinna, och en karaktär som dessutom kritiserades som en rasistisk stereotyp.
 
Glädjen som Best upplevt över sin första riktiga filmroll och ett arbete han gillat, raserades snabbt när han utsattes för hat och mobbning så intensivt att han övervägde självmord.
 
”Det kändes verkligen som att mitt liv var över” sa han i en video för Patricipant som alla borde se. Det kommer förmodligen vara svårt att prata om Jar Jar på samma sätt efter det.
 
 
Många fandoms har problem med hatkampanjer, men Star Wars ligger i framkant. Hatet som drabbade Ahmed Best drabbade även barnskådespelaren Jake Lloyd som också var med i "Det Mörka Hotet", och mer nyligen Kelly Marie Tran i "The Last Jedi" och "The Rise of Skywalker) och Moses Ingram i"Obi-Wan Kenobi". 
 
Med all den vetskapen i bakhuvudet blir tillbakablickarna i ”The Mandalorian” plötsligt rörande. Att Best får en andra chans, med sitt eget ansikte denna gång, och dessutom möjligheten att göra en roll med värdighet känns rättvist i en industri som sällan erbjuder den varan.
 
Total återupprättelse är nog omöjlig, men förhoppningsvis innebär det att tittarna kan se honom med andra ögon, och att han får möjligheter han inte fick första gången.
 
Vem vet - dröm stort! - kanske möts han till och med av lite vänlighet denna gång.
| 24 mars 2023 19:00 |