Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 november 2023 | 20:00

Den ökända Disney-filmen är den enda som är bannlyst från Disney Plus

Bland alla, gamla klassiska Disney-filmer är det bara en som inte finns tillgänglig på Disney Plus - ”Sången om Södern”. Anledningen är dess problematiska tema.
Det blir allt svårare att hålla räkning över alla familjefilmer från Disney som tidigare samlats i DVD-boxar och numera på streamingtjänsten Disney Plus. Från långfilmsdebuten ”Snövit och de sju dvärgarna” till årets ”Elementärt” så har animerad barn- och familjefilm lockat storpublik och dragit in tonvis av pengar.
 
Men mellan videoformatet till streaming så är det bara en film som uteslutits ur den exklusiva samlingen. 1946 års ”Sången om Södern” är Disneys - med brist på bättre ord - svarta får då den skapade kontrovers och debatt under sin tid, och de negativa reaktionerna har försatt filmen i en kulturell skamvrå.
 
 
Filmen handlar om en pojke (barnstjärnan Bobby Driscoll, mer känd som Peter Pans röst) som stannar på sin farmors plantage när hans föräldrar ska separera. Han blir vän med farbror Remus (James Baskett), som arbetar på plantaget, och denne berättar fabelhistorier för att muntra upp pojken.
 
Filmen, en blandning av spelfilm och animerat, var en enorm kommersiell framgång när den kom ut och vann två Oscars, för sången ”Zip-a-Dee-Doo-Dah” och Basketts prestation som fick ett hederspris. Men med åren har kritiker påpekat eventuell rasism i filmen i den lite bisarrt idylliska skildringen av relationer mellan afroamerikanska slavar och deras ägare.
 
Denna kontrovers ledde till att filmen är den enda Walt Disney-producerade långfilm som aldrig givits ut av Disney på vare sig VHS, DVD, Blu-ray eller Disney Plus. Utanför USA finns dock undantag, inklusive Sverige, men på Disney Plus är den fortfarande bannlyst.
| 15 november 2023 20:00 |