SÉRIESERIES

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

2 juli 2017 | 15:00

Exklusivt: Den nye "Hamilton" blir "mer sårbar, emotionell och yngre" i tv-serien

Vi mötte producenten och manusförfattaren för att prata om den kommande tv-serien om Carl Hamilton. Både karaktären och genren blir annorlunda från filmerna.
Den mycket välkända marinsoldaten och underrättelseagenten Carl Hamilton får som bekant en egen tv-serie och manusarbetet och rollsättningen är en god bit på vägen. Under den franska seriefestivalen SérieSeries i Fontainebleau mötte MovieZine upp seriens producent Patrick Nebout och manusförfattaren Petter Rosenlund för att prata om den kommande "Hamilton"-serien, baserad på Jan Guillous bok.
 
Varför väljer ni att göra en tv-serie om Carl Hamilton?
 
PN: C More ville göra något nytt med "Hamilton" men var lite osäkra på formatet, om man ville göra en serie eller långfilm. Min vision var verkligen att göra en tv-serie för jag kände att det fanns mycket att utveckla i böckerna. Man har ju sett att skaparna bakom filmerna kanske har valt att göra dem lite mer "James Bond"-aktiga till form och när böckerna egentligen är så mycket mer komplexa än så. När vi träffade Jan Guillou kände väl också han att "Hamilton" bör göra sig bra som tv-serie. "Hamilton" förtjänar verkligen att få den här fördjupningen. Som producent kände jag att det vore kul att ha en helt fräsch start på "Hamilton", så vi har varken tittat på filmerna eller tv-serien.
 
PR: Jag tror att det viktigaste vi gör och som får väldiga konsekvenser för hela arbetet är att vi flyttar historien till vår egen tid. Jag tror att det är svårt att berätta historien i en tv-serie så som den har gjorts i filmerna. Vi har kommit så mycket längre, eller kanske inte längre, men vi betraktar saker annorlunda idag. Vi har lust att komma närmare karaktärerna och kanske i större grad har lust att identifiera oss med karaktärerna. Vi är mindre upptagna av yttre action, vi har mer plats att gå närmare.
 
Betyder det att vi får en mer känslosam Hamilton den här gången?
 
PR: Ja, det är helt klart! Det är en mer sårbar, emotionell Hamilton. Det kan man säga. Han är yngre och han är mindre ofelbar. Han är inte så suverän.
 
Vem ska spela Hamilton?
 
PR: Jag kan bara ge en generell kommentar, så den blir lite dum. I alla de actionfilmer vi har pratat om, med den traditionella Hamilton, har vi sett Hamilton stå med uniform och massa medaljer. Det tror jag att vi kommer få slippa. Han kommer inte att ha en massa medaljer, han kommer inte att ha några alls!
 
PN: I alla fall inte i den första säsongen.
 
PR: (Skratt) Sen kanske han får några medaljer efter det! Han kommer att ha ett yngre uttryck.
 
Ska han ändå vara stor och lite tuff?
 
PR: Nej, han ska kunna försvinna här (pekar på folkmängden omkring oss). Han ska kunna vara osynlig här. 
 
PN: Han jobbar ju på Navy SEAL så han har ju fortfarande det fysiska, men han ska kunna smälta in.
 
PR: Han är en mer psykologisk uttänkt karaktär än vad någon av filmerna har presterat, utan att säga något negativt om filmerna, för jag gillade dem mycket.
 
Vad säger Jan Guillou om rollsättningen?
 
PR: Han har sagt två saker till mig och det är att "han måste vara svensk" och att han "måste vara en man". Och det kan jag förhålla mig till. Jag tror att det hade funkat bra med en kvinna men jag accepterar helt att han vill ha en man.
 
PN: Vår ambition är att vara mer trogen, eller kanske inte "mer trogen", men trogen Jan Guillous Hamilton-universum. Vi har pratat om den tidigare versionen av "Hamilton" med Stellan Skarsgård som också är en annorlunda Hamilton än vad vi har sett i senare versioner. Mer psykologisk. 
 
PR: Han har blivit större om armarna sedan dess. Större muskler och fler medaljer.
 
Övervägde ni någonsin att ha en Hamilton med invandrarbakgrund?
 
PN: Hamilton är ju skriven av Jan Guillou som den karaktär han är, med adlig bakgrund. Mycket i hans bakgrund förklarar varför han är den han är. 
 
PR: Men det hade varit möjligt. Han hade kunnat vara svart nu i 2018, det kunde vi ha förklarat utifrån den svenska utvecklingen. Inte år 1986, då hade det varit omöjligt. 
 
Det har ju till exempel varit mycket prat om en färgad James Bond, som ni liknar Hamilton vid.
 
PR: Men det blir en ny Hamilton, det intygar jag! Jag ska inte svara på [huruvida han blir svart] men han blir annorlunda än i filmerna i alla fall.
 
PN: Men det är inte en fråga vi har ställt oss när vi har letat efter en ny Hamilton, om han ska vara svart eller kvinna. Vi har utgått ifrån böckerna. Det är lite "Hamilton - the Origins". Det är visserligen nytt och utspelar sig inte på 80-talet, men vi går tillbaka till vem han var från början.
 
Hur gammal ska han föreställa i er version?
 
PR: Jag har skrivit "28 år". Så betydligt yngre, han ska vara en ung Hamilton. Jag har tänkt på hur ung han kan vara med den bakgrunden han har, med militärutbildning. Då tänkte jag att vid 28 går på något sätt gränsen, man kommer inte lägre! Det kan säkert tilltala en ung publik, men det är intressant med en karaktär som inte har så mycket erfarenhet. I vår Hamilton-version gör han fel. Det är mänskligt. Och det är lättare att göra fel när man är ung än när man är äldre.
 
Kommer vi att se någon avgörande stilskillnad jämfört med de tidigare filmerna?
 
PN: Ja, både filmiskt och manusmässigt. Vi har ju en säsong på tio avsnitt så bara därför blir det en helt annan berättarstil, en annan rytm och ton.
 
PR: Det är nog lite för tidigt att snacka om estetiken, men om jag ska våga mig på att säga något om det på ett så här tidigt stadium, kan man se att medan filmerna har varit mer actionbetonade och fartfyllda, är det här ett mörkare, mer psykologisk närmande av historien. Mer en politisk thriller än en action.
 
Large c4241ed793d84ad5124cb49c00215571 serieseries 20047
 
När MovieZine först skrev att "Hamilton" blir tv-serie för drygt ett år sedan, var det många av er läsare som kommenterade vem ni ville se i rollen. Jag tog tillfället i akt att presentera tre populära förslag för Petter och Patrick och trots att de var tvungna att vara mycket försiktiga med sina svar på grund av sekretesskäl, fick vi en liten respons på förslagen.
 
Joel Kinnaman hade mycket väl kunnat passa in i mallen som den nya, yngre och känslosammare Hamilton, medan Jens Hultén skulle vara för gammal. Joakim Nätterqvist var "åt rätt håll", med viss tveksamhet i rösten. Det ska dock tilläggas att det framgick ganska tydligt att ingen av dessa skådisar verkar stå på deras önskelista.
 
TV4 och C More satsar hårt på "Hamilton" och har redan beviljat två säsonger, vilket gör att vi kommer att få fortsättningen snabbare än vanligt. Säsongerna får tio avsnitt och har premiär på C More under 2019, innan den så småningom visas på TV4.
| 2 juli 2017 15:00 |