Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

14 augusti 2015 | 21:00

De vill bygga Minas Tirith

För dig som alltid drömt om att bo i Peter Jacksons "Sagan om Ringen"-stad.
Dagens konstigaste nyhet? Utan tvekan. En grupp arkitekter har lanserat en crowdfunding-kampanj, där de på sextio dagar vill dra ihop den nätta summan av 3 miljarder dollar (!) för att med pengarna bygga en replika av Minas Tirith. Alltså, Gondors huvudstad från "Sagan om Ringen", ni vet.

Meningen är att staden ska bli "den mest anmärkningsvärda turistattraktionen i världen", och också husera restauranger, tavernor, affärer och bostäder. För den som vill kommer möjlighet finnas att köpa sig ett fint litet hus i någon av stadens fem planerade nivåer (den "riktiga" staden hade sju) och, tja, leva där med sin familj. Inga konstigheter. Staden ska ha en fullt fungerande infrastruktur, och i princip vara som vilken annan stad som helst, bara att dess design baseras på en stad från en filmserie från tidigt 2000-tal. För det är just Peter Jacksons Minas Tirith som är förebilden för bygget. Platsen för staden blir södra England.

Om du lider av att ha en stor mängd cash som bränner i fickan rekommenderar jag att du går in och donerar 100 000 dollar nu så att du får äran att kalla dig "Lord" eller "Lady of Minas Tirith" när staden är färdig, men du kan också få andra belöningar beroende på hur mycket du vill bidra med; som att döpa en av gatorna, eller få ditt namn inskrivet på ett monument någonstans i staden.

Väl medvetna om att projektet aldrig lär bli av skriver arkitekterna så här:

- Donera bara så mycket som du har råd till, och med vetskapen att det här projektet är ett lättsinnigt företag med en chans att lyckas som ligger nära noll.

Hittills verkar den dystra kommentaren få rätt; på fjorton dagar har kampanjen lyckats skramla ihop nästan 95 000 dollar. Bara 2999905000 dollar kvar. Alltså ingen större chans att vi någonsin får se Minas Tirith i verkliga livet, men visst hade det varit häftigt att köpa sig en fräsch tvåa med slätt-utsikt, någonstans på fjärde nivån?

Var bor du helst: en lägenhet i Minas Tirith eller en trevligt inredd håla i Fylke?
| 14 augusti 2015 21:00 |