Film

Skribent

Sarah Åkerman

17 juni 2018 | 12:00

Mina 3 favoritfilmer med Janne ”Loffe” Carlsson

Det är snart 68 år sedan Janne ”Loffe” Carlsson debuterade i ”Andersson Karlsson”. Hans långa karriär har gjort honom till en riktig folkkär person och han har setts i otaliga filmer, tv-serier och teateruppsättningar.
”Loffe”, smeknamnet han fick efter att han medverkade i tv-serien ”Någonstans i Sverige”, gick bort i augusti 2017 av levercancer, 80 år gammal. Janne, som oftast gjorde komedier, är en person som många skulle se lite som en ikon. Han har fått många generationer att skratta och för mig är han en stapel i den svenska komedi-scenen på 80- och 90-talet.
 
Personligen tycker jag att Janne var en av de bästa skådespelarna som Sverige har haft glädjen att skåda. I ett hopp att även den yngre generationen kan fortsätta att älska Janne "Loffe" Carlssons filmer så mycket som jag gör, så vill jag dela min kärlek för denna härliga skådespelare. Därför har jag slängt ihop en liten lista med mina tre favoritfilmer som Janne medverkar i. Det kan för övrigt ge dig lite pluspoäng vid middagsbordet hemma hos föräldrarna om du kan citera "Repmånad", du kan tacka mig senare. Här är min lista på de tre bästa Janne Loffe Carlsson filmerna, enligt mig:
 

3. ”Gräsänklingar” (1982)

 
 
I denna svenska komediklassiker som är regisserad av Hans Iveberg, får vi se Janne "Loffe" Carlsson när han spelar mot Gösta Ekman. Gösta Ekman spelar arkitekten Gary Stenström som åker buss med sin fru till Arlanda, hon ska vara en vecka i Genève på konferens. De blir omkörda av en galning som visar sig vara bilreparatören Lasse Carlsson, som spelas av Janne "Loffe" Carlsson. Gary, som ska hem och hålla ett tal vid en arkitekturutställning, missar bussen tillbaka. Han erbjuds att åka med Lasse och det är början på en vänskap emellan två män med helt olika personligheter.
 
Filmen är enligt mitt tycke en klassiker där Gösta Ekman spelar sin vanliga roll med sin slapstick-humor och Janne "Loffe" Carlsson kommer med briljanta oneliners. Paret går ihop oerhört bra och tillsammans skildrar de svensk kultur perfekt. En film som har både Gösta Ekman och Janne "Loffe" Carlsson kan inte gå fel helt enkelt.
 

2. ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” (1981)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Kan vara den mest klassiska komedin i Sveriges historia, även denna är regisserad av Hans Iveberg. Filmen handlar om en rik arab som vill beställa 1000 svenska motorbåtar. Dock kan han inte bestämma sig var han ska beställa det från så han utlyser en tävling emellan två företag. Den båt som kommer först till Göteborg får beställningen. Tävlingen står emellan två helt olika företag: det multinationella företaget Uniship, och lilla Anderssons båtvarv. Tävlingen visar sig bli en vansinnesjakt på priset igenom Göta kanal med kärlek och galenskaper.
 
Jag har en slags hatkärlek för denna film. Det är en sådan där film som är så dålig så den är bra. ”Göta kanal” är en film som jag tycker jag har lärt mig att uppskatta nu när jag är lite äldre. Det är med en viss nostalgi som jag ser filmen och får man ändå inte en liten känsla av ”det kanske var bättre förr”? Filmen bjuder på roliga scener och klassiska repliker som ändå får en att flina.
 

1. ”Repmånad” (1979)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Repmånad" är en svensk komedifilm som är regisserad av Lasse Åberg. Filmen handlar om Jonsson och hans gamla lumparkompisar som ska på repmånad. Jonsson är en blyg man som bor tillsammans med sin överbeskyddande mamma och hans största intresse är telefoner. Jonsson blir inkallad till repmånad på sitt gamla regemente. Där träffar han sina gamla lumparkompisar: Lövgren, "Gurkan" Gustafsson, Öberg, och gruppchefen Larsson. Gänget tar dock inte det hela speciellt allvarligt och istället passar de på att ha roligt istället.
 
Denna film som min far tvingade mig att se när jag var barn med nostalgiska kommentarer titt som tätt om hans egna repmånad, var något jag önskade att jag kunde slippa. En film som jag efter min barndom glömde helt bort tills jag för några år sedan råkade på igen. Och med stor förvåning så älskade jag filmen. Det är inte utan tvekan att man inser att det är föregångaren till "Sällskapsresan"-filmerna och med de många folkkära skådespelarna som Lasse Åberg och Ted Åströms medverkan, är filmen perfekt. Filmen levererar klassisk replik efter klassisk replik och det är svenskhumor i sin bästa form.
| 17 juni 2018 12:00 |