Skribent

Patrik Jonsson

17 oktober 2013 | 20:01

De tio mest emotsedda TV-serierna

Patrik Jonsson drömmer sig bort och listar de tio serierna han ser allra mest fram emot det närmaste året.

Den här hösten har för min egen del inte bjudit på särskilt mycket av intresse vad det gäller just nya TV-serier, vilket jag också gjorde väldigt klart i den förra torsdagens artikel (utskällning). Just därför tänkte jag denna torsdag ta och drömma mig bort genom att lista de tio serierna jag ser som allra mest fram emot inom det närmsta året.

Vissa av dessa serier har premiär snart nog, medan vi gott får vänta lite längre på en del av dem. Långt från alla har premiärdatum, jag har dock endast tagit med serier som har preliminära releasepremiärer under 2013/2014. Samtliga av dessa serier har fått grönt ljus av kanalerna ifråga så detta är alltså inte några osäkra kort, dessa godsaker kommer samtliga att dyka upp på våra älskade TV-apparater, förr eller senare!

10. "Believe" (NBC)

Jag har gjort sådana här peppliknande listor tidigare och nästan alltid har en serie signerad J.J. Abrams funnits representerad (på gott och ont), så även denna gång. "Believe" ska, mycket kortfattat, kretsa kring en flicka som besitter övernaturliga förmågor vilka hon inte själv kan kontrollera. Abrams har inte imponerat på sistone med sina serier, denna är dock skapad av Alfonso Cuarón och han är även satt att regissera. Nu vore det väl ändå f-n om det inte ska gå vägen! Premiär blir det nu till våren.

9. "Black Sails" (Starz)

Ett högljutt, våldsamt och brutalt sjörövardrama från kabelkanalen Starz låter faktiskt rätt lockande, senast steg kanalen över så gott som varenda gräns då de for fram med sin "Spartacus" så varför inte? Michael Bay heter huvudproducenten och även ifall inte just han direkt tillhör några av mina favoriter så ser faktiskt det här spektakelet ut att vara riktigt jäkla underhållande, ja och naturligtvis blodigt. Premiär för serien blir det den 14:e januari.

8. "Penny Dreadful" (Showtime)

James Bond-grabbarna Sam Mendes och John Logans psykosexuella skräckserie "Penny Dreadful" kan man ju bara inte lämna utanför en sådan här lista. I serien ska alltså karaktärer som Victor Frankenstein (och hans monster), Dorian Gray och Greve Dracula drabba samman i det viktorianska London. Rollistan består bland annat av Timothy Dalton, Josh Hartnett samt Eva Green. Detta låter ju så bisarrt att det förmodligen blir en succéserie i bästa "American Horror Story"-anda! Premiär blir det endera hösten 2014 eller rentav redan till senvåren, någon trailer har ännu inte gjorts officiell.

7. "Turn" (AMC)

Det må råda något som kan liknas vid ett kaos hos kabelkanalen AMC just nu med alla deras stora flaggskepp sakta gåendes till den ödesdigra skeppskyrkogården, men mitt i all panik finns faktiskt en serie som möjligtvis kan vända skutan. "Turn" är en serie som ska lägga sin fokus på en farmare från New York som, tillsammans med sina vänner, under 1770-talet skapade en nästintill osannolik grupp av spioner kallade "The Culper Ring". Dessa spioner spelade sedermera en avgörande roll i den amerikanska revolutionen. I huvudrollen finns Jamie Bell. Premiär blir det någon gång under 2014, "Turn" har ännu inte tilldelats någon trailer.

6. "Bonnie & Clyde" (History, A&E samt Lifetime)

Vi är nog många därute som är väldigt nyfikna på ifall History Channel kan leva upp till deras succéminiserie "Hatfields & McCoys" från 2012. De har visserligen redan bevisat sin styrka med serierna "Vikings" och "The Bible", men nu snackar vi miniserier och "Bonnie & Clyde" är deras nästa alster i just denna genre. I huvudrollerna ser vi Emile Hirsch, Holliday Grainger, Holly Hunter samt William Hurt. Premiär blir det den 8:e december i år.

5. "Fargo" (FX)

Att göra en miniserie på en sådan pass stor och välkänd film som bröderna Coens "Fargo" från 1996 kan definitivt klassas som en förbaskat vågat drag. Nu är det dock kabelkanalen FX det handlar om och de kan verkligen sina serier, dessutom är Coens själva huvudproducenter för serien och den är begränsad till tio avsnitt. Serien "Fargo" kan i och med dessa faktorer bli jäkligt lyckad, lägg på allt detta till härlige Billy Bob Thornton i huvudrollen så är vi nästan i land! Premiären är lagd nu till våren, dessvärre saknas en trailer i skrivande stund.

4. "Wayward Pines" (Fox)

Att det inte har gått något vidare för regissören M. Night Shyamlans filmer på en mycket lång tid är väl vid det här laget ingen hemlighet, men hur skulle en TV-serie från samme man smaka då? Ja snart vet vi svaret på den frågan då serien "Wayward Pines" får premiär i maj. Serien ska handla om en Secret Service-agent (Matt Dillon) som anländer till staden Wayward Pines, Idaho för att söka efter två saknade agenter. Det tar inte lång tid förrän det står honom klart att mycket lite i den här staden inte står helt rätt till. En "Twin Peaks"-doftande historia med en rätt imponerande rollista; Matt Dillon, Terrence Howard, Melissa Leo, Toby Jones samt Juliette Lewis ska alltså till våren försöka få oss att bli mindfuckade så det både räcker och blir över.

3. "The Strain" (FX)

En bloddrypande och våldsam vampyrhistoria signerad skräckmästaren Guillermo del Toro på kabelkanalen FX? Ja den kan sannerligen gå hur långt som helst! Ett mörklagt flygplan med låsta dörrar landar på JFK:s flygplats, ombord hittas 200 döda kroppar och fyra överlevande. Detta är själva upptakten på något mycket större och jag gilla´rt. I huvudrollerna finns bland annat Corey Stoll, John Hurt, Kevin Durand och Sean Astin. Det är dock fortfarande lite oklart om när "The Strain" verkligen får sin premiär, men förhoppningsvis kan vi avnjuta denna serie någon gång under nästa år. Vad vi vet är att inspelningarna drog igång förra månaden, så var inte oroliga, den är på väg! Av ganska förklarliga skäl saknas en trailer.

2. "Mob City" (TNT)

Att det inte riktigt gick som jag ville med AMC:s "The Walking Dead" efter mästerregissören Frank Darabonts avhopp är en smärre underdrift. Nu är han dock tillbaka igen och den här gången ska han bjuda oss på en till synes rätt blodig, gritty och mörk gangsterserie. Serien har bytt namn ungefär lika gånger som Prince, först hette den "L.A. Noire", sedan "Lost Angels" för att slutligen landa på "Mob City". I serien ska vi alltså få följa ökända gangsters som Mickey Cohen och Bugsy Siegel samt de hårda snutar som trotsade dem. Rollistan är även den smått imponerande; Jon Bernthal, Jeffrey DeMunn, Edward Burns, Robert Knepper, Neal McDonough, Simon Pegg, Ron Rifkin och Ernie Hudson! "Mob City" kommer att (åtminstone till att börja med) bestå av sex avsnitt, premiär blir det den fjärde december i år.

1. "True Detective" (HBO)

Den amerikanska södern, en seriemördare, HBO, följetångsserie och naturligtvis huvudrollsinnehavarna Woody Harrelson samt Matthew McConaughey gör definitivt den här serien till den mest emotsedda serien, på väldigt länge, för min egen del! Serien kommer att spänna sig över 17 år och lägga sin fokus på två poliser (Harrelson & McConaughey) och deras jakt på en seriemördare i Louisiana. "True Detective" består av åtta avsnitt och kommer, ifall den blir förnyad, att säsongsvis behandla separata fall samt karaktärer (lite likt FX:s "American Horror Story" eller AMC:s "The Killing"). För regin står Cary Fukanaga ("Sin Nobre") och i övriga roller finns bland annat Michelle Monaghan och Kevin Dunn. Premiär blir det den 12:e januari.

Som ni kanske märker har vi en extremt lovande tid med TV-serier framför oss, TV-seriernas gyllene era är långt, långt från över, tro mig!

Här har ni tips på ytterligare intressanta serier som samtliga, förhoppningsvis, har premiär inom det närmsta året; "Criminal Justice", "Gang Related", "The Leftovers", "The Vatican", "Halt & Catch Fire", "Crossbones", "Those Who Kill", "Rake", "The Last Ship", "Westworld", "Tyrant", "Murder in the First", "Outlander" och naturligtvis ska det bli skitkul att få återse Jack Bauer till våren igen i serien "Live Another Day"!

Vilka serier ser ni mest fram emot inom typ ett årsspann?

| 17 oktober 2013 20:01 |