Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 april 2019 | 06:00

De tar flygunderhållning till skyarna

Emirates är flygbolaget med världens bästa filmutbud - för 14:e året i rad. MovieZines flygande reporter sätter ICE på prov.
Det första jag gör när jag kliver på ett flygplan? Att bläddra igenom filmutbudet.

Ofta hittar man en lockande film som man missade på bio. Ibland fastnar man för en gammal favorit man inte sett på länge. Med lite tur hittar man en snackis som ännu inte kommit ut i Sverige.

Underhållningen är verkligen en viktig faktor för att döda tid på långflygningar. Självklart blev jag nyfiken när jag hörde talas om att Emirates ska ha världens bästa. Fjorton år i rad har deras underhållningssystem - ICE - vunnit pris.

I vintras bjöd Emirates på en flygtur till Dubai, där jag själv fick känna på ICE - som står för Information, Communication och Entertainment. Förutom det vanliga: flyginfo, nyhetsrubriker, wifi (hurra!) och spel var det såklart entertainment-biten som lockade.

Emirates skryter med att vara världens första flygbolag med över tusen filmer i sitt utbud. ICE har funnits ombord sedan 2003, och en rad priser visar att passagerarna uppskattar den breda valmöjligheten, berättar Patrick Brannelly från Emirates för mig.
 
 
Ni har vunnit pris 14 år i rad. Vad är hemligheten?

- Ja, vi har vunnit Skytrax pris 14 år i rad, och en mängd andra priser. Det finns ingen hemlighet, det är enkelt. Vårt team är passionerade och vill skapa en fantastisk upplevelse. Vi jobbar för ett flygbolag OCH vi har en tv-kanal, en biograf och strömmande musik - så kul!

- Vi har en enkel regel och det är att aldrig vara nöjda, alltid se vad vi kan förbättra. Emirates anställer kanske fler nationaliteter än något annat flygbolag. Det är många olika smaker och intressen, så vi kan lätt upptäcka vad vi borde satsa mer på. Priserna vi vinner bygger på direkt feedback från passagerarna, så det betyder att vi gör något rätt.

Vad är du mest stolt över i ICE?

- Just nu är det vår nya milstolpe med 1000 filmer - fler än något annat flygbolag. Men målet var att skapa en bättre filmupplevelse än vad du får hemma, och jag tycker vi har lyckats med det. Förutom filmerna finns det många tv-säsonger och över 30.000 låtar. Vi har också skapat eget innehåll som våra Food & Wine-kanaler. Idag är de flesta av våra plan utrustade med wi-fi och mobiluppkoppling. Framöver satsar vi på snabbare bandbredd för våra passagerare.

Jag blir riktigt imponerad av film- och serieutbudet. Vem har lyxjobbet att välja ut nya titlar?

- Vi har en liten men passionerad grupp som älskar filmer, spel, tv-serier och de kurerar utbudet som du får ombord. Förutom att hitta de senaste titlarna varje månad, ser vi också till att utbudet passar säsongen. Flyger du vid jul och vill se en härlig julfilm så har vi lagt in gott om klassiker.

Vilka filmer är mest populära när folk flyger? Vad blev den mest sedda under 2018?

- Disneys spelfilmer var gigantiska i fjol. ”Black Panther” såklart. ”Deadpool 2”. Komedi- och dramaserier blir allt populärare och många väljer att se en hel säsong under en långflygning. De blir frustrerade om vi landar innan de tittat klart!

Finns det filmer som man aldrig kan visa på ett flygplan? Jag tänker exempelvis på flygplansdraman…

- Vi vill underhålla våra passagerare, inte stressa dem. Vi är noga med att inte välja filmer som kan oroa eller stressa passagerarna, speciellt de som redan blir nervösa av att flyga.

Hur är det med sex och våld? Hur ofta måste man redigera innehållet?

- De flesta filmer har en barnvänlig PG-version gjord för tv, och det är den vi vanligtvis tar.

Du har sagt i en intervju att er fokus är att expandera med mer innehåll från hela världen. Kan du berätta mer? Jag hittade till exempel bara två svenska filmer på mitt flyg.

- Vi har ett stort bibliotek med filmer från hela världen. 60 procent av filmerna ombord just nu är internationella filmer i 44 olika språk. Varje månad lägger vi till ungefär 100 filmer i systemet. Allt från klassiker som 1939 års ”Trollkarlen från Oz” och ”Borta med vinden” till senaste sommar-blockbusters som ”Jurassic World: Fallen Kingdom” och ”Ocean’s 8”.

- Vi arbetar hårt på att se till varje marknad och Sverige är naturligtvis viktigt, men inte alla filmer görs tillgängliga för flygmarknaden. Det fina är att alla våra kunder kan ta en titt på vårt breda utbud redan innan de kliver ombord. I appen kan man se månadens förslag och skapa sin egna spellista på förhand.

Vad kan man vänta sig under det kommande året?

- Mer mer mer… ICE kommer altid bli bättre. År 2019 jobbar vi bland annat på att kunna flytta med sig spellistan från appen till sätet, för bekvämlighet.
 
 

Bäst och sämst med Emirates ombordunderhållning - ICE

 
Det är ingen tvekan om att Emirates har det bredaste filmutbud jag sett på ett flygplan. Även om man bara hinner klämma 2-3 filmer, känns det oerhört lyxigt att kunna välja och vraka bland hundratals titlar. Här finns årets storfilmer, gamla klassiker och mycket som inte kommer från Hollywood.

Tyvärr hittar jag bara två svenska titlar på min flygning från Stockholm: "Ted - För kärlekens skull" och "All Inclusive". Förhoppningsvis lyssnar Emirates på mitt tips och adderar fler lokala filmer beroende på vilket land de flyger från.

Tekniken är dock alltid ett bekymmer på långflygningar. Burkigt ljud och dålig upplösning är något man bara får vänja sig vid. Tyvärr är Emirates inget undantag. Hörlurarna glappar irriterande och skärmen är, trots generös storlek, snål med detaljer. Jag valde bland annat att kolla in rysaren "Unfriended: Dark Web" där en del av handlingen utspelas i chatt-diskussioner. Det var inte alltid lätt att se vad det stod på skärmen. Året är 2019 och jag tror inte det är mycket begärt med vassare bild och ljud, även 10 000 meter upp i skyn.

Prisvinnaren ICE visar dock att det inte är svårt att vara i ledet när det kommer till flygplans-underhållning. Kanske beror det mer på att konkurrenterna inte har prioriterat det lika hårt, än på några egna innovationer. En del tekniska hinder finns där fortfarande innan upplevelsen kan komma i närheten av hemmabio. Men det gedigna utbudet av film och serier är femstjärnigt - så nära himmelriket en resande filmälskare kan komma.
| 22 april 2019 06:00 |