Film

Skribent

Jacob Wahlqvist

28 oktober 2022 | 18:30

De 5 största fördelarna med att titta på skräckfilm

Nu i kusliga Halloween-tider klär vi ut oss, äter godis, karvar pumpor och pyntar. Men högtiden innebär också att en evig kamp återupptas – den mellan skräcknördarna och skräckhatarna.
Jag vill påstå att skräck är den mest polariserande filmgenren; vissa älskar skräcken, andra undviker den till varje pris. Vi känner alla fegisen som gömmer sig bakom kudden så fort det blir det minsta otäckt. Vi känner också fanatikern som alltid föreslår den nyaste, läskigaste filmen och som älskar att se sina vänner vettskrämda. Personligen finner jag mig någonstans mitt emellan dessa två extremer.
 
Men nu tänker jag ta parti för skräcknördarna. För hur man än ställer sig i kampen finns det vissa fördelar med skräckfilm som inte går att blunda för. Här kommer därför de största fördelarna med skräcken.
 

1. Skräcken är social

 
Skräck är den tveklöst socialaste filmgenren. Vare sig du tittar på skräckfilm med svärföräldrarna, vännerna eller dejten, så innebär skräcken att ni befinner er på samma emotionella resa. När kameran kryper runt ett mörkt hörn känner ni alla samma hårresande obehag, och när den där jump-scaren slår till så flyger ni alla upp i luften för att sedan skratta åt varandras reaktioner. Skräcken bjuder inte bara på skräck per se; den bjuder också in sina tittare till att skratta och diskutera.
 
Large 515a55f29a5745d8c0c4f7ce612bb09a watching horror shutterstock
 
Helt utan att ha något forskningsunderlag att peka på, så skulle jag gissa att skräck är den genre där flest ord sägs sinsemellan biosällskapet, den genre där tittandet ackompanjeras av mest konversation. Att kolla på skräckfilm är som att ta en öl på krogen och kolla film samtidigt; ni har kul, pratar och blir livrädda på samma gång. Fantastiskt ju.
 

2. Skräcken tvingar dig att leva i nuet

 
När du sitter på helspänn för att Freddy Krueger precis försvunnit ur sikte eller för att du tyckte att du såg någon krypa längst bort i den där mörka korridoren så pumpar din kropp ut adrenalin i mängder, och ditt kamp-flykt-system arbetar för fullt. Din kropp producerar samma stresshormoner som om du hade stått öga till öga med en tiger, fast i något mindre doser.
 
Om än detta låter som ett oattraktivt känsloläge för många så innebär stress-stimulansen att du tvingas leva i nuet. Står du öga mot öga med en tiger kommer du knappast oroa dig över det där tjafset du hade med kollegan eller våndas över vad du gjorde på afterworken. Skräcken gör att du kan släppa dina tankar för en stund och bara vara närvarande. Hur skönt låter inte det?
 
Bra filmer i andra genrer kan onekligen ha samma uppslukande effekt på dig som tittare. Men i fallet för skräcken spelar det liksom ingen roll om filmen är bra eller inte, så länge filmen är någorlunda läskig så sjunker vi in i världen och verkligheten sätts i periferin för en stund.
 
 

3. Skräcken reducerar stress

 
Kopplar du inte samman reducerad stress med kidnappande clowner, ondskefulla barn och maskerade mördare så klandrar jag inte dig. Men det finns faktiskt ett samband.
 
Wes Craven, regissören bakom en svit med kända skräckfilmer, inte minst ”Terror på Elm Street” (1984), satte ord på detta samband när han i en intervju sa att ”Horror films don’t create fear, they release it.”
 
Med andra ord kan skräck vara en typ av katharsis där vi släpper lös stress, oro och rädsla. Wes Cravens filosofiska uttalande finner faktiskt vetenskapligt underlag i en artikel från Psycom, där det konstateras att skräckfilm faktiskt kan ha en viss terapeutisk effekt.
 
Artikeln menar att skräckfilm ger oss möjlighet att vara rädda under kontrollerade former. Genom denna kontrollerade rädsla kan vi bli bättre på att hantera ångest och rädsla. När vi sitter i soffan och kollar på skräckfilm är det vi som bestämmer; blir filmen för läskig kan vi blunda, sänka volymen, tända lamporna eller till och med stänga av filmen. Vi kontrollerar vilket inflytande rädslan får ha på oss. Det är vi som bestämmer, inte rädslan. Detta är enligt artikeln ett sätt som kan hjälpa oss i hanteringen av vissa rädslor och ångest. Lite som exponeringsterapi fast hemma i soffan framför en skräckrulle.
 

4. Skräcken är ett effektivt verktyg för samhällskritik

 
Absolut, det finns mängder med bottenlös skräck vars enda syfte är att chockera, skrämma och äckla. Men det finns också skräckfilmer som på ett attans bra sätt använder det förmånliga filmformatet för att säga någonting viktigt. Ta kritikerrosade ”Get Out” (2017) som ett exempel. Filmen är läskig för att den använder diverse skräckverktyg men också, och kanske framförallt, för att den ger uttryck åt en samhällsbred orättvisa vi alla känner till. Skräcken kan skrämma oss med verkliga problem.
 
Andra filmer i andra genrer kan också ge uttryck för samhällskritik. Men skräcken finner sig på en unik position i sammanhanget. Eftersom skräckfilmer tenderar att stanna kvar hos oss efter det att vi stängt av filmen så får budskapet mer tid att borra sig in i våra skallar.
 
 
Många gånger när jag kollar på skräckfilm är jag måttligt rädd i stunden. Det är först senare när jag ska sova och kollar ut i det mörka rummet som min rationalitet flyger ut genom fönstret och fantasin tar vid. Eftersom vi (de flesta av oss) bär med oss rädslan efter filmens slut, bär vi också, medvetet eller omedvetet, med oss det djupare budskapet.
 

5. Skräcken bränner kalorier

 
Glöm sallader och löpning. För att hålla figuren trimmad och intakt räcker det med skräckfilm. Nästan.
 
En studie vid Universitetet i Westminster visade på att en skräckfilm på 90 minuter i genomsnitt resulterar i 113 brända kalorier hos tittaren. En skräckfilm motsvarar alltså en rask promenad på ca 30 minuter (!), vilket gör att du kan äta din chokladkaka och popcorn med ett något lättare samvete. Dessutom skapar denna vetskap ett strålande incitament för att välja en längre och läskigare film – för då bränner du fler kalorier! (Testa det argumentet nästa gång ni tjafsar om vilken film ni ska se!)
 
Vilka tillhör du, skräcknördarna eller skräckhatarna?
| 28 oktober 2022 18:30 |