Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 oktober 2013 | 13:01

De krossar mallen i israelisk film

Hur skakar man om en filmindustri som snöat in sig på politiska arthouse-filmer? Heter man Navot Papushado och Aharon Keshales är en blåslampa, en hammare och en slö såg de enda verktyg som behövs.

Regissörerna gav Israel dess första skräckfilm med "Rabies", som vi hyllade häromåret på Stockholms filmfestival. Förra veckan hade deras andra långfilm premiär på Monsters of Film i Stockholm och Fantastisk Filmfestival i Lund.

- "Big Bad Wolves" är uppenbarligen inte en blockbuster att se med hela familjen. Men den blev en snackis och en hit, trots att det är en väldigt våldsam film. Vi vann fem Israeliska Oscars förra helgen, det var stort för oss. Och det visar att man kan göra något annorlunda. Det kommer för alltid att förändra sättet hur filmskapare och finansiärer tänker i Israel, berättar Navot Papushado för MovieZine.

Jag möter ena halvan av regiduon på filmfestivalen i Lund. Deras starka amerikanska influenser och kärleken till det mörka och udda påminner mig om vad vi brukar se hos våra egna Måns Mårlind och Björn Stein. Papushado har Keshales att tacka för allt. Hans kollega var först hans filmlärare, som uppmuntrade Papushados egna stil:

- Jag är uppväxt på 80-talet med "Alien", David Fincher, Steven Spielberg, George Lucas och allt som kom på den tiden. Vår generation växte upp med MTV, vi fick en andra TV-kanal, och vi sög in alla amerikanska influenser. Alla andra lärare ville få mig att göra arthouse-film som kunde visas i Cannes. Det var ironiskt för att jag spelade in min första film, en skräckfilm på mitt eget sätt med Aharons stöd, och den visades i Cannes!

Han kallar skämtsamt sin nya film för en pedofilkomedi, vilket inte är hela sanningen. Men blandningen av makaber tortyr och humoristiska scener är lika otippad som mycket lyckad.

- Hur chockar man människor nuförtiden? Folk har sett det allra mesta. Vi tror att hemligheten ligger i att sänka publikens garde, få dem att skratta innan du sedan chockar dem. Det förväntar man sig allra minst. Vi "sabbar" spänningen i vår egen film genom att sätta in en dos verklighet. Som när en kille ska krossa någons hand med en hammare, och plötsligt ringer hans mamma på mobilen. Sånt har väl hänt oss alla, säger han med ett skratt.

De ställer sig bakom kameran igen redan om ett par veckor. Då är det dags för Navot Papushado och Aharon Keshales att filma ett segment till skräckfilmsantologin "ABCs of Death 2". Sedan väntar ytterligare några filmfestivaler. Men stoppet i Lund känns extra speciellt.

- Ni svenskar fattar verkligen alla nyanser i filmen. Att vara här i Lund och träffa publiken var fantastiskt. Det är därför man gör film, för att möta sin publik och få smarta frågor. Det är också publiken som bär en vidare som filmskapare. De sprider ordet och de ser fram emot vad man ska göra härnäst. Jag måste få tacka alla som har jobbat med festivalen. Det de gör här, att ta in genrefilm från världens alla hörn, är fantastiskt. Det är redan en seger för mig att vara här, vad mer kan man önska sig?

En längre intervju med Navot Papushado kommer närmare den svenska DVD-releasen av "Big Bad Wolves". Tyvärr finns det ännu inget premiärdatum spikat.

| 7 oktober 2013 13:01 |