Film

Skribent

MovieZine

11 maj 2023 | 14:00

"De åtta bergen" vinner pris för Bästa italienska film

Belgiska Felix Van Groeningen och Charlotte Vandermeersch står för regin på det hyllade dramat om vänskap i bergen.
Igår var det dags för filmgala i Italien. Landets motsvarighet till Guldbaggen heter David di Donatello-priset, och statyetten för Bästa film landade i år hos "De åtta bergen", skriver Variety.
 
Detta stillsamma drama med svensk premiär 2 juni följer vänskapen mellan två italienska pojkar, Pietro och Bruno, genom årtionden. 
 
"En lyriskt vacker berättelse om att längta efter outforskad mark eller rota sig i förfädernas redan brukade. ”De åtta bergen” är inte bara historien om en livslång vänskap utan också en sylskarp skildring av vår civilisations relation till jorden", skriver MovieZines Katarina Emgård i sin recension.
 
 
För de belgiska regissörerna och manusförfattarna Felix van Groeningen och Charlotte Vandermeersch var vinsten extra speciell: "Två belgare som vinner pris för en italiensk film är rätt otroligt. Tack för all kärlek", sade de i sitt tacktal.
 
Kvällens andra stora vinnare var thrillern "Exterior Night" - egentligen en miniserie som hade visats på bio. Bland annat vann Marco Bellocchio pris för Bästa regi. Serien visas i Sverige på Viaplay.
| 11 maj 2023 14:00 |