Spel

Skribent

Anders Eklöf

12 maj 2023 | 12:26

5 spel som visar hur fantastisk "The Legend of Zelda"-serien är

För att fira lanseringen av "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom" listar MovieZines spelredaktör Anders Eklöf sina favoriter i serien.
Idag släpps äntligen "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom" till Nintendo Switch, som är en uppföljare på det hyllade "Breath of the Wild" från 2017.
 
Här på MovieZine kommer du att kunna läsa en recension någon gång under nästa vecka, men innan dess tänker jag att det är läge att rangordna fem av de allra bästa spelen i "The Legend of Zelda"-serien – men även några andra guldkorn.
 
"Zelda"-serien har betytt mycket för många – och även för mig, så det här är en personlig lista. Berätta gärna om dina favoriter i kommentarsfältet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. "The Legend of Zelda: Link's Awakening"

 
När Nintendo tog sin fantasyserie till Game Boy 1993 var det kanske inte ett riktigt lika episkt och snyggt som "A Link to the Past" på Super Nintendo, men det var en trots det ett riktigt härligt äventyr att ta med sig till sängen eller på tåget.
 
Det unika med "Link's Awakening" är att det inte utspelar sig i landet Hyrule, utan på Koholint Island efter att Link har strandsatt på ön. Här måste han samla åtta mystiska instrument som ska väcka den sovande vindfisken, i hopp om att det ska ta honom från ön. Spelet har en väldigt drömsk och unik stämning, som står sig än idag.
 
2019 släpptes en riktigt mysig remake till Nintendo Switch, som även den verkligen rekommenderas om du föredrar en mer modern tolkning.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. "The Legend of Zelda: Twilight Princess"

 
Efter "The Wind Waker" som gjorde många spelare besvikna med sin barnsliga och färgglada stil var det många som längtade tillbaka till den mörkare stämningen från "Ocarina of Time" eller "Majora's Mask", vilket de fick med bravur i "The Legend of Zelda: Twilight Princess".
 
Här måste Link stoppa den ondskefulla Zant från att låta den parallella dimensionen Twilight Realm från att uppsluka Hyrule, som sakta men säkert förmörkar landet och dess invånare. Till sin hjälp har han den charmiga varelsen Midna och förmågan att förvandla sig till en varg – samtidigt som det bjuds på ett riktigt klassiskt och mörkare "Zelda"-äventyr.
 
Spelet släpptes till Gamecube 2006 och fick en nyversion till Wii U 2016, men har tyvärr inte dykt upp till Nintendo Switch – vilket många fortfarande hoppas ska hända.
 

3. "The Legend of Zelda: Breath of the Wild"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" släpptes i samband med Nintendo Switch för några år sedan tog det verkligen serien till nya nivåer och släppte på de relativt linjära tyglarna från sina föregångare, vilket resulterade i kanske det bästa spelet med en öppen värld genom tiderna.
 
Här vaknar Link upp hundra år efter att han, prinsessan Zelda och deras slagskämpar har misslyckats att besegra Ganon – vilket lämnat Hyrule i spillror. Det är upp till dig att resa över det vida landskapet i jakt på nya krafter och nya bundsförvanter, för att till slut besegra den onda härskaren.
 
Mycket av storheten i "Breath of the Wild" ligger i hur pass mycket världen ber om att utforskas, med en fenomenalt designad karta full av nya spännande saker att se och utforska bakom varje krön. Det ska bli oerhört spännande att se hur de har tagit vidare konceptet i uppföljaren "Tears of the Kingdom".
 

2. "The Legend of Zelda: A Link to the Past"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När "The Legend of Zelda: A Link to the Past" släpptes till Super Nintendo 1993 revolutionerade det spelvärlden med sin snygga grafik, det stora äventyret och den roliga spelmekaniken – och anses än idag vara ett av världens bästa spel.
 
Här bjuds vi på ett klassiskt äventyr där den unga pojken Link måste utforska tempel, öknen, skogar och sjöar för att hitta det legendariska Master Sword och rädda prinsessan Zelda från den onda trollkarlen Agahnim som försöker återuppliva sin mörka mästare.
 
Spelet förtjänar verkligen sin legendstatus med sitt oerhört tajta tempo, fantastiska pixelgrafik som står sig än idag, makalösa musik och spännande platser att utforska. Det kom även en spirituell uppföljare kallad "The Legend of Zelda: A Link Between Worlds" till Nintendo 3DS, som även det är värt att spela.
 

1. "The Legend of Zelda: The Wind Waker"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När "The Legend of Zelda: The Wind Waker" visades för första gången lämnades många med sura miner och en stor dos besvikelse. Varför har det blivit tecknad film av "Zelda", efter det mer realistiska och fantastiska "Ocarina of Time" som tog serien till tre dimensioner?
 
När spelet väl släpptes var många minst lika besvikna, men även då fanns det andra som såg dess storhet. Idag är det många som istället omfamnar den tecknade stilen och den lättsammare tonen, som snyggt ramar in det makalösa äventyret som utspelar sig i ett Hyrule som översvämmats av ett stort hav.
 
För mig är grafiken i "The Wind Waker" tidlös och en stor anledning till varför jag gillar det så mycket. Trots att det inte är realistiskt, har det mer liv än många andra spel i serien och bjuder på ett fint och spännande äventyr fullt av häpnadsväckande bossar, stämningsfulla tempel och en berättelse som sticker ut.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Hedersomnämnanden

 
Ingen "The Legend of Zelda"-lista utan "Ocarina of Time", eller hur? Spelet är utan tvekan en klassiker som på ett mästerligt vis tog serien till nya dimensioner, men personligen spelade jag det inte förrän efter "The Wind Waker", så jag har inte riktigt den där nostalgiska känslan till det som många andra har.
 
Andra nämnvärda spel i serien är det mysiga "The Minish Cap" till Game Boy Advance – som har rikigt snygg pixelgrafik och ett annorlunda äventyr som utspelar sig i en miniatyrvärld, det mörka och dystra "Majora's Mask" som använder sig av tid på ett intressant sätt och de annorlunda Game Boy-spelen "Oracle of Seasons" och "Oracle of Ages" som är två snyggt parallella äventyr.
 
Vilka spel i "The Legend of Zelda"-serien tycker du är bäst?
| 12 maj 2023 12:26 |