Spel

Skribent

Anders Eklöf

20 juni 2023 | 15:30

De 5 bästa "Final Fantasy"-spelen genom tiderna

MovieZines spelredaktör utser sina favoriter i den anrika spelserien "Final Fantasy" inför släppet av "Final Fantasy XVI".
På torsdag den 22 juni släpps det efterlängtade "Final Fantasy XVI" till Playstation 5, som är den senaste delen i den anrika japanska rollspelsserien som hade sin början redan 1987.
 
Spelserien har en väldigt speciell plats i mitt hjärta, då jag blev fullkomligt förälskad i "Final Fantasy IX" när det släpptes i början av 00-talet, som än idag är ett av mina absoluta favoritspel. Varje gång det släpps ett nytt numrerat spel i serien, är det som en liten julafton, även om spelen inte alltid blir helt klockrena.
 
Genom åren har vi fått följa med på många spännande äventyr, så här kommer en lista över de 5 bästa "Final Fantasy"-spelen i serien.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. "Final Fantasy IV"

 
Det första "Final Fantasy"-spelet till Super Nintendo bjuder på en tidlös berättelse om den mörka riddaren Cecil, som lämnar sitt mörka förflutna för att stoppa den onda trollkarlen Golbez från att hitta mäktiga kristaller och förgöra världen.
 
Karaktärsgalleriet är riktigt intressant, med den mystiska magikern Rydia, den legendariska men knasiga trollkarlen Tellah, de charmiga magikertvillingarna Palom och Parom och inte minst Cecil. Redan flera år innan ett visst legendariskt ögonblick i "Final Fantasy VII" som fick många spelare att gråta framför teven, sker här några av seriens första tragiska dödsfall.
 
Spelet fick en snygg remake i 3D till Nintendo DS för ett par år sedan, men har du aldrig spelat "Final Fantasy IV" rekommenderar jag "Pixel Remaster"-versionen som släpptes till en rad olika moderna format tidigare i år.
 
Släpptes: 1991
Format: Super Nintendo (senare även Nintendo DS, PSP och moderna format)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. "Final Fantasy X"

 
Förutom att "Final Fantasy X" är det första spelet i serien med modernare grafik och röstskådespeleri, har det blivit känt för en mycket hånad och missförstod skrattscen, som enligt mig är ett perfekt exempel på hur bra och rörande spelet faktiskt är.
 
Blitzball-spelaren Tidus drömska resa till den magiska världen Spira, det tragiska ödet som väntar spelets hjältinna Yuna och den sorgliga far- och son-relationen som spelet målar upp är enligt mig minst lika gripande idag som för över 20 år sedan. Att spelet bjuder på riktigt snabba strider, ett fantastiskt soundtrack och fin PS2-grafik är flera plus i kanten.
 
Den oerhört fina öppningssekvensen med låten "To Zanarkand" med Tidus ord "Listen to my story. This may be our last chance" är en av seriens höjdpunkter, så missa inte.
 
Släpptes: 2001
Format: Playstation 2 (senare som "Final Fantasy X HD Remaster" till en rad olika format)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. "Final Fantasy VI"

 
"Final Fantasy VI" känns på många sätt som ett försök att göra det ultimata japanska rollspelet, med sin oerhört höga ambitionsnivå för sin tid – med riktigt snygg pixelgrafik, en lång och välskriven berättelse, hela 14 spelbara karaktärer och ett välkomponerat soundtrack med några av seriens mest minnesvärda melodier.
 
I en steampunk-influerad värld styrd av det ondskefulla Gestahl-imperiet möter vi den unga kvinnan Terra med ett mystiskt förflutet, som träffar ett gäng rebeller som kämpar för att störta den galna clownen Kefka och hans mörka planer.
 
Med sin första riktigt minnesvärda skurk, den klassiska operascenen och den stora twisten i mitten av spelet är det här ett av seriens absoluta höjdpunkter, som bör spelas om du aldrig fått chansen tidigare.
 
Släpptes: 1994
Format: Super Nintendo (senast som "Final Fantasy VI Pixel Remaster")
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. "Final Fantasy VII"

 
Den väldigt föråldrade och blockiga polygongrafiken i "Final Fantasy VII" är kanske ingen fröjd för ögat idag, men under den primitiva döljer sig en av spelhistoriens bästa historier – som enligt många fortfarande inte har överträffats.
 
Cloud och de andras jakt efter den sinnesjuka och ikoniska skurken Sephiroth och deras kamp mot den miljöförstörande organisationen Shinra är väldigt spännande och bjuder på action, mystik, mörker, humor och en och annan tårframkallande scen.
 
Remaken från 2020 är kanske mer imponerande rent grafiskt och är en dröm för ett gammalt fan, men originalet har ändå en speciell plats i mitt och många andra fans hjärtan.
 
Släpptes: 1997
Format: Playstation (finns även till alla moderna format)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. "Final Fantasy IX"

 
När "Final Fantasy IX" släpptes i slutet av Playstation-konsolens livstid hamnade det lite i skymundan av det kommande tionde spelet till den nya moderna Playstation 2, men trots det har spelet fått något av en legendstatus bland fansen idag.
 
Spelet lämnade de mer science fiction-inspirerade världarna från sjuan och åttan till förmån för en klassisk fantasyvärld, där tjuven Zidane och hans kumpaner ger sig ut på ett äventyr för att stoppa den onda drottningen Brahne. Här möter vi minnesvärda karaktärer som Vivi, Garnet, Steiner och Eiko och en makalöst spännande och färgstark berättelse som tar tillbaka serien till dess rötter.
 
Det märks att nian är "Final Fantasy"-upphovsmannen Hironobu Sakaguchis sista spel i serien, då det på många sätt känns som en kärleksfull hyllning till dess långa historia. Även kompositören Nobou Uematsu har sagt att det är det soundtrack som han är mest stolt över.
 
Släpptes: 2000
Format: Playstation (finns även till alla moderna format)
 
Vilket tycker du är det bästa "Final Fantasy"-spelet?
| 20 juni 2023 15:30 |