LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

15 augusti 2021 | 12:00

De 25 bästa queer-filmerna genom tiderna är framröstade

Inför WorldPride 2021 har MovieZine med hjälp av våra läsare tagit fram de främsta filmerna inom hbtq. Här är de 25 bästa queer-filmerna genom tiderna.
Genom filmhistorien av vi fått otaliga antal filmer med hbtq-tema, allt från rockmusikaler om galna transvestiter till förälskade tonårstjejer i Åmål. Vi får allt mer representation på vita duken och så här inför World Pride i Malmö/Köpenhamn passar det väl mer än perfekt att se tillbaka på några av de bästa. Med hjälp av MovieZines läsare har vi tagit fram de 25 bästa queer-filmerna genom tiderna.
 
25. På drift mot Idaho (1991)
Gus Van Sant kultfilm, en modern version av “Henry IV” om två sexarbetare (River Phoenix och Keanu Reeves).
 
24. Priest (1994)
På sin tid kontroversiellt drama om katolsk präst (Linus Roache) som kämpar med sin religion och homosexualitet.
 
23. Beautiful Thing (1996)
Två tonårspojkar i samma brittiska förortsområde förälskar sig i varandra i den här romantiska uppväxtdramat.
 
22. 120 slag i minuten (2017)
Franskt, verklighetsbaserat om aktivister i 1990-talets Paris som tar till spektakulära metoder för att uppmärksamma aids-krisen.
 
21. Mysterious Skin (2004)
Indieregissören Gregg Arakis skildring av övergrepp med Joseph Gordon-Levitt som sexarbetare med barndomstrauma.
 
20. En enda man (2009)
Modedesignern Tom Fords regidebut om en collegeprofessor (Colin Firth) på 1960-talet som sörjer sin döda älskare.
 
19. Allt om min mamma (1999)
En av Pedro Almodovars mest hyllade filmer, Oscarsbelönat drama om en kvinnas relation med sin döda sons transpappa.
 
18. Milk (2008)
Sean Penn vann en Oscar för titelrollen Harvey Milk, historisk gayaktivist som blev Kaliforniens första öppet homosexuella politiker.
 
17. God’s Own Country (2017) 
Romantiskt på skotska landsbygden där en smyghomosexuell fårbonde inleder en romans med gårdens rumänska säsongsarbetare.
 
16. Pride (2014)
Hbtq-aktivister finner oväntade allierade i en småstads strejkande gruvarbetare i den här brittiska, verklighetsbaserade komedin.
 
15. Porträtt av en kvinna i brand (2019)
Fransk, flerfaldigt prisbelönad kostymfilm om den förbjudna romansen mellan en ung adelsdam (Adéle Haenel) och konstnären (Noémie Merlant) som fått i uppgift att måla dennes porträtt.
 
14. The Favourite (2018)
Historiskt triangeldrama där två hovdamer tillika kusiner (Emma Stone och Rachel Wesiz) kämpar om drottning Anna av Storbritanniens (Oscarsbelönade Olivia Colman) uppmärksamhet.
 
13. The Handmaiden (2016)
Sydkoreansk thriller som utspelas i början på 1900-talet och följer ett invecklat bedrägeri där en förmögen arvtagerska och hennes nya kammarjungfru blir förälskade.
 
12. Min pappa Marianne (2020) 
Rolf Lassgård spelar titelrollen, en småstadspräst som kommer ut som kvinna för sin dotter (Hedda Stiernstedt) och resten av sin familj. Löst baserad på Ester Roxbergs bok "Min pappa Ann-Christine".
 
11. Blå är den varmaste färgen (2013)
Franskt kärleksdrama om 16-åriga Adéle (Adèle Exarchopoulos) som förälskar sig i blåhåriga Emma (Léa Seydoux). Känd för sina vågade sexscener och vinnare av Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.
 
 
10. Love Simon (2018)
Filmatiseringen av Becky Albertallis roman “Simon vs. the Homo Sapiens Agenda” blev historisk som den första studiofilmen från Hollywood med en homosexuell, tonåring huvudperson.
 
 
9. Boys Don’t Cry (1999)
Hilary Swank vann en Oscar för huvudrollen i det verklighetsbaserade dramat om Brandon Teena, en könsöverskridande transman som gick ett brutalt och tragiskt öde till mötes.
 
 
8. Priscilla - öknens drottning (1994)
Färgstark kultrulle om tre drag queens på bussturné genom den australiska öknen. Terence Stamp spelar den äldsta i trion medan Hugo Weaving och Guy Pearce fick varsina genombrott som de andra två.
 
 
7. Philadelphia (1993)
Första stora Hollywood-dramat om aids, löst baserad på ett riktigt fall där en advokat (Oscarsbelönade Tom Hanks) stämmer företaget som sparkar honom när han insjuknar i det dödliga viruset.
 
 
6. The Danish Girl (2015)
Alicia Vikander vann en Oscar för rollen i det verklighetsbaserade dramat om Lili Elbe/Einar Wegener (Eddie Redmayne), konstnären som blev första människan att genomgå könskorrigering.
 
 
5. Rocky Horror Picture Show (1975) 
Kultfilmen baserad på den populära scenmusikalen är en galen blandning av komedi, skräck och sci-fi med ikoniska musikalnummer och Tim Curry i högform som den bisarra transvestiten Dr. Frank-N-Furter.
 
 
4. Fucking Åmål (1998)
Lukas Moodyssons prisbelönade tonårsfilm om en populär tjej (Alexandra Dahlström) som förälskar sig i skolans mobbade hackkyckling (Rebecca Liljeberg) anses vara en av 1990-talets bästa svenska filmer.
  
 
3. Call Me By Your Name (2017)
Ung kärlek är temat i filmatiseringen av André Acimans uppväxtroman om en 17-årig italiensk pojke (Timothée Chalamet) som förälskar sig i sin pappas amerikanska assistent (Armie Hammer).
 
 
2. Moonlight (2016)
Historisk som första film med gaytema att vinna Oscar för Bästa film. Följer afro-amerikanska Chiron från barndom till vuxen ålder när han kämpar med sexualitet och att undvika kriminalitetens bana.
 
 
1. Brokeback Mountain (2005)
Ang Lees hyllade drama med Heath Ledger och Jake Gyllenhaal som förälskade cowboys var en av de första kommersiellt och kritiskt framgångsrika homoromanserna på film.
 
Vilka är dina favoritfilmer med hbtq-tema?
| 15 augusti 2021 12:00 |