Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 december 2018 | 18:00

De 13 bästa skräckfilmerna från 2018

Smal indiefilm slogs med remakes och uppföljare om skräckpubliken i år. Genren erbjöd många godbitar under året som gick och här är de bästa titlarna.
Skräckfilmen är troligen den genre med de mest ojämna upp-och-nedgångarna. Det kommer alltfler remakes, reboots och uppföljare – i år fick vi både ”The First Purge”, ”Insidious 4”, ”The Strangers 2”, ”The Nun” och ”The Predator”.
 
Som vanligt var det dock originalverken, inklusive flera imponerande regidebuter, som gick segrande rent kvalitetsmässigt. Familjeförbannelser, ljudkänsliga monster och en välbekant seriemördare i vit mask var det som skrämde oss mest 2018. Här är årets bästa skräckfilmer.
 
 

13. Suspiria

 
”Call Me By Your Name”-regissören Luca Guadagninos remake av Dario Argentos klassiker ”Flykten från helvetet” var en vattendelare. Men trots vissa brister en spännande, annorlunda tolkning med gott om bitande atmosfär och Tilda Swinton i högform.
 
 

12. Wildling

 
Bel Powley fullkomligt lyser i den här underskattade body horror-pärlan om en tonårsflicka som hållts fången hela sin uppväxt av en mystisk man (veteranen Brad Dourif). Och när hon väl blir utsläppt inser man varför…
 
 

11. Unsane

 
Steven Soderbergh fortsätter att överraska med den här psykologiska rysaren med metoo-budskap. En kvinna (utmärkta Claire Foy) hamnar i den ultimata mardrömmen – tvångsinspärrad på mentalsjukhus inser hon att en av skötarna är hennes psykotiska stalker.
 
 

10. Still/Born

 
Ovanligt spännande spökfilm med såväl hoppa-till-effekter som psykologiskt djup. Christie Burke är perfekt som nyblivna mamman övertygad om att något hotar hennes barn. Inbillar hon sig eller finns ett faktiskt ont väsen där ute?
 
 

9. Mandy

 
Den här bindgalna, tokhyllade och neonfärgade hämndhistorien lever mycket men inte enbart på en comebackande Nicolas Cage i högform. Efter att han och hans flickvän attackeras av en psykotisk sekt ger han sig ut för att straffa de skyldiga. ”Crazy evil” är den nya ”The bees!”.
 
 

8. Ghost Stories

 
Det var längesen vi skämdes bort med en skräckantologi som faktiskt är läskig men den här brittiska skräckisen levererar. En skeptisk professor undersöker en rad påstådda vittnesmål om övernaturligheter innan en oväntad twist binder de samman. Martin Freeman har kul gästroll.
 
 

7. Cam

 
Dagens skräck finns inte i vattnet, skogen eller garderoben utan på… Internet! I den här fyndiga rullen upptäcker en kvinna som livnär sig på erotiska online-shower att hennes konto tagits över av en mystisk dubbelgångare. Provokativt, unikt och spännande.
 
 

6. The Endless

 
Regissörerna/skådespelarna Justin Benson och Aaron Scott Moorhead fortsätter att utmana publiken med ännu en tänkvärd, oförutsägbar thriller. Denna utspelas kring en mystisk sekt som inte verkar åldras och det finns en bonus-twist för de som sett duons ”Resolution”.
 
 

5. Halloween

 
40 år efter att maskerade mördaren Michael Myers jagade Jamie Lee Curtis i klassikern ”Alla helgons blodiga natt” möts de båda igen i denna direkta uppföljare. Regissören David Gordon Green ger fansen både spänning, blod och fyndiga referenser.
 
 

4. Tragedy Girls

 
Underskattad tonårssatir som kombinerar ”Clueless” och ”Scream” när två bästisar inser att bästa sättet att öka trafiken på deras blogg är att börja mörda människor. Kul och blodigt med fina insatser av stjärnskotten Brianna Hildebrand och Alexandra Shipp.
 
 

3. Revenge

 
Hämnden är ljuv och brutal i den här moderna rape & revenge-thrillern. Ung kvinna utsätts för både våldtäkt och mordförsök under en helg i hus i öknen men ser snart till att gärningsmännen får vad de förtjänar. Inget för den som vanligen blundar för våld på film…
 
 

2. A Quiet Place

 
John Krasinski bevisar inte bara att han är en utmärkt regissör utan även en hejare på svettig, intensiv skräck. Sällan har tystnad spelat sådan stor roll som när monster hittar sina offer via ljud. Bra spel från Krasinski, hans bättre hälft Emily Blunt och deras filmbarn.
 
 

1. Hereditary

 
Sällan har familjehemligheter varit så obehagliga som i den här lågmälda men desto mer skrämmande skräckfilmen. Toni Collette (som alltid suverän) fruktar att hennes mammas mystiska egenskaper ska gå i arv till hennes egna barn. Fantastisk regidebut för Ari Aster, som under 2019 granskar svenska traditioner i nya rysaren "Midsommar".
 
Vilken var din favoritskräckis från 2018?
| 18 december 2018 18:00 |