Skribent

Emil Skelterwijk

18 september 2013 | 21:01

De 10 bioförbuden

Filmentusiaster världen över kan nog med handen på hjärtat underteckna att de hellre skulle cykla 40 mil utan sadel än störa någon under en bioföreställning. Vi vill tro att vi är guds små barn i salongen och följer strikt de 10 oskrivna bio-budorden.

Men ibland vill man inte vara bror duktig. Ibland vill man bara ställa sig på biostolen och sjunga "Den blomstertid nu kommer", oberoende vilken årstid det är och trots att man bara kan första raden i låten.

För dig som mot all förmodan skulle vilja vara ligisten i salen för en dag, kommer här nu 10 förbud vi ibland önskade att vi vågade bryta mot!

10. Skuggfigurer mot duken

T-rexen jagar gänget i Jurassic Park. Plötsligt dyker hans kompis upp bredvid honom i form av en mörk skugga. Självklart inkluderat med egna ljudeffekter. En hemlig dröm hos många!

9. Kasta popcorn på folk

Blyga inte med ammunition - köp den största popcornmenyn och vänta tills mitt i filmen innan du startar världens första krig med smördoftande skott!

8. Kommentera filmen högt med grannen

Alla hatar det - Folk som pratar på film. Just därför hade känslan varit underbar att den här gången få vara det där aset som frågar grannen om Kate Winslet verkligen är singel igen eller varför det inte finns mer benutrymme mellan biostolarna!

7. Ring någon

Varför inte mitt i filmen bryta mot den största oskrivna regeln som finns: Ringa någon! Slå gärna en pling till en polare du inte har pratat med på väldigt länge. Glöm inte fråga om de minsta skitsakerna... minst två gånger!

6. Härma personerna i filmen

Här har du ett bra tips om du mot all förmodan skulle vilja bli misshandlad av din biogranne. Säg replikerna från filmen direkt efter de har sagt dem. Se till att göra det med inlevelse. Allt blir bättre med inlevelse!

5. Smuggla med husdjuret

Vem har inte önskat ta med sig katten på bio? Katter har väl också rätt att få se "Fast and Furious" på premiärdagen... eller i alla fall vara närvarande där. För allas trevnad är det nog bäst om du tar med dig kattlådan också!

4. Paxa alla platser på en rad

Det är mer som en tävling. Försök håll så många platser du kan på raden du ska sitta på. Det är en aktiv sysselsättning där du får räkna med en och annan diskussion. Kanske till och med en utslängning!

3. Låtsats spy när de kysser varandra

Huvudpersonen har äntligen fått sin drömtjej. De kysser varandra ömt och stämningen i salen är magisk. Det är då du råmar din intränade imitation av någon som spyr. "Mode killern" är ett faktum!

2. Åla under alla sätena

Börja längst bak i salen och se hur lång tid det tar dig att nå duken från det att filmen har börjat. Du kommer möta hinder som trånga utrymme, massa fötter och en hel del klagomål. Men väl framme är det du som är den nöjda!

1. Skruva loss en biostol och ta med den hem

Mitt personliga önskemål att jag vågade göra någon gång. Ta med skruvmejsel och skiftnyckel. Lossa stolen under tiden filmen visas och när filmen är slut, tar du med dig stolen och går. Inga konstigheter. Det värsta som kan hända är att de stoppar dig och du inte får ta med stolen hem. I bästa fall är du ägare av en äkta biostol, nedsutten av fler tusen personer innan dig - lyckan är total!

10 bioförbud avklarade. Jag hoppas att ni aldrig kommer utsätta mig eller era biogrannar för detta, men skulle ni göra det så betyder det bara att ni har tjänat ihop till det efter flera års biotystnad. Så jag hoppas vi ses i mörkret på Sergel inom kort med respektive husdjur!

| 18 september 2013 21:01 |