LISTA

Skribent

MovieZine

7 mars 2021 | 12:00

De 10 bästa Disney-filmerna, enligt svenska fans

Ja, du kan nog gissa exakt vilken som knep förstaplatsen.
Walt Disney Classics är en förtrollande filmserie som fångat generationer ända sedan Snövit dansade loss på bioduken för snart 85 år sen.

Det är en relativt säker gissning att varenda person på vår jord har växt upp med prinsessor på bal, sjungande sjöjungfrur eller ledsna rådjur. Med över 50 animerade långfilmer bakom sig har Walt Disney Studios skapat magiska ögonblick och filmminnen man bär med sig livet ut.

Men vilken är egentligen den bästa Disney-filmen? Inför premiären av studions 59:e äventyr, "Raya och den sista draken" (streama filmen här), bad vi MovieZines läsare att rösta på sina favoriter. Och med över 800 inkomna röster visar det sig tydligt att 90-talet var studions absolut starkaste årtionde.
 
 

1. Lejonkungen (1994)

 
Ingen är väl förvånad att förstaplatsen tillfaller Simba, Nala och deras vänner på den afrikanska savannen? "Lejonkungen" är en av Disneys allra mest framgångsrika filmer. En historia som spelar på samtliga känslosträngar, inramad med vackra bilder och ljuv musik av Elton John. 
 
 
 

2. Skönheten och odjuret (1991)

 
Disneys filmer har lärt oss allt vi behöver veta om sorg, kärlek, familj - och att en sång kan lösa de flesta problem. Mötet mellan Belle och monstret i slottet kan tyckas problematiskt för vissa, och oerhört romantiskt för andra.
 
 
 

3. Aladdin (1992)

 
En pojke, en flicka, en magisk lampa och en flygande matta - "Aladdin" är ett spännande orientaliskt äventyr och en fin kärlekshistoria som bara förhöjs av Robin Williams som Anden. Är det möjligen den mest ikoniska röstinsatsen någonsin i en Disneyfilm?
 
 
 

4. Mulan (1998)

 
Den kinesiska sagan om flickan som tog sin fars plats i armén, förklädd till man, är en av studions mer actionpackade filmer. Just nu aktuell med en spelfilms-remake.
 
 
 

5. Herkules (1997)

 
Disneys alldeles egna superhjältefilm, innan superhjältefilmer ens blev en grej. Herkules är den kaxige och mäktige halvguden som måste finna sin plats på jorden.
 
 
 

6. Tarzan (1999)

 
Att låna av klassiska sagor och böcker, och presentera dem i ett barnvänligt format, har alltid varit Walt Disneys signum och starka sida. I slutet av 90-talet fick vi möta Tarzan som växt upp i djungeln och möter Jane.
 
 
 

7. Zootropolis (2016)

 
Den nyaste filmen på listan tar oss till Zootropolis, en stad där djur av alla arter och storlekar lever i harmoni. Fyndig humor med ett mysterium i centrum.
 
 
 

8. Robin Hood (1973)

 
"Mot Sherwoodskogen!" Ikoniska repliker som hörs i "Kalle Ankas jul" varje år, men hela "Robin Hood" är en stor favorit bland våra läsare. Trots nästan 50 år på nacken.
 
 
 

9. Frost (2013)

 
Disneys största biosuccé samlar allt som gör deras filmer så ikoniska och betydelsefulla. Prinsessor, magi, tokiga sidekicks, mycket hjärta och värme... och förstås de oförglömliga sångerna.
 
 
 

10. Skattkammarplaneten (2002)

 
Klassiska romanen "Skattkammarön" blev till ett fartfyllt cyberpunk-äventyr i "Skattkammarplaneten", där pojken Jim upptäcker en karta som utlovar rikedomar. Så nära "Star Wars" en animerad Disneyfilm någonsin kommer.
 
 
Bubblare:
Strax utanför topp-10-listan kom "Den lilla sjöjungfrun" (1989), "Ringaren i Notre Dame" (1996), "Djungelboken" (1967), "Vaiana" (2016) och "Björnbröder" (2003).
 
 

Premiär för "Raya och den sista draken"

 
"Raya och den sista draken" är titeln på Disneys senaste animerade film. En fartfylld fantasy-saga som utspelar sig i den splittrade nationen Kumandra. Kan en ung krigare med hjälp av lite magi och en mytomspunnen drake rädda sitt land och sin familj? 
 
Köp "Raya och den sista draken" som Premier Access (249 kr utöver ditt ordinarie abonnemang) så kan du streama den så ofta du vill. Läs mer på disneyplus.com...
| 7 mars 2021 12:00 |