Skribent

Patrik Jonsson

15 mars 2012 | 21:01

David Cronenberg regisserar "Knifeman"

I veckans TV-rapporter pratar vi om nedlagda "Luck", Cronenbergs kommande thrillerserie och TV-serierna som hotas av nedläggning.

Jag tycker att vi börjar denna veckas artikel med lite svensk blod, det är nämligen så att våran egen Michael Nyqvist har fått en roll i ABC:s kommande thrillerserie "Zero Hour". Serien kommer från Paul Scheuring, skaparen av "Prison Break" och ska kretsa kring Hank Foley (Anthony Edwards), som efter att ha utgett en tidning som fokuserat på konspirationer och skepticism i dryga 20 år, stöter på en av tidernas största konspirationer och som i och med detta även får sin fru kidnappad. Nyqvist ska spela rollen som White Vincent som är en av de större karaktärerna bakom själva konspirationen.

Ytterligare en skurkroll för Micke alltså och denna gång i en TV-serie, det är väl på sin plats att önska honom lyckat till och hoppas på en riktigt bra serie. Micke är dock inte det första svensk som blivit värvad av Paul Scheuring, även Peter Stormare fanns ju med i den första säsongen av hans "Prison Break".

Sedan några riktigt tråkiga nyheter, HBO:s "Luck" har blivit nedlagd, då den tredje hästen miste livet tidigare i veckan så bestämde Milch tillsammans med HBO att lägga ned det hela. Enligt uppgifter så ska dock hästen inte ha dött under några tagningar eller liknande, utan i stallet. (Så här säger de själva.)

Detta är så klart otroligt tråkigt på många sätt och vis, men som en hängiven djurvän själv så får jag nog säga att detta var rätt beslut trots allt. Vad säger man, "Unlucky"?

En av de mer intressanta och mest originella regissörerna som finns där ute har bestämt sig för att ge sig på en TV-serie och jag talar om ingen mindre än David Cronenberg. Serien, som ska bli en dramathriller, heter "Knifeman", och ska handla om en kirurg som går lite väl långt vad det gäller att försöka förstå sig på den mänskliga anatomin. Serien ska baseras på några böcker av Wendy Moore och ska både produceras och regisseras av herr Cronenberg. Det här låter ju inte illa alls, kan bli en blivande klassiker!


Är det någon mer än jag där ute som har saknat William Petersen (ja, allas vår Gil Grissom) sedan han lämnade "C.S.I" och TV-världen bakom sig för ett par år sedan?

I så fall så kommer jag med goda nyheter till er här, Petersen har nämligen fått huvudrollen i thrillerserien "Hurt People" som lite kortdraget ska kretsa kring en yrkesmördare som får i uppdrag att likvidera sin egen dotter. För tillfället så har inte serien något "hem" ännu men kommer nu till våren att först och främst presenteras för kabelkanalerna, så håll alla tummar ni har för denna nu!

Showtime håller på att utvecklar en serie som ska heta "Pure Evil" och bakom serien står Oscarsvinnarna Arnold och Anne Kopelson. Så mycket är inte känt kring dess handling, förutom att den ska fokusera på en högintelligent och lömsk vd för ett av världens ledande medieteknik företag. Detta kommer alltså att bli paret Kopelsons första TV-serie sedan de producerade CBS:s "The Fugitive" som sedermera blev den något mer kända filmen från 1993 med Harrison Ford i huvudrollen. "Pure Evil" är skriven av Trey Callaway som även skrev bl.a "C.S.I: NY".

TNT:s kommande storsatsning "L.A. Noir" har hittat sin skådespelare för rollen som självaste polischefen Parker och valet föll på Neal McDonough. McDonough som just har avslutat sin roll som huvudskurk i den tredje säsongen av "Justified" kommer här alltså att byta sida och slåss för de goda istället, ja variation förnöjer ju som man säger.

Pilotavsnittet är skrivet av Frank Darabont och han kommer även regissera, dessutom så kommer han att stå som producent för resten av säsongen ifall serien får grönt ljus. Serien baseras alltså på den sanna historien kring konflikten mellan Los Angeles polischef Parker och maffiabossen Mickey Cohen som varade i över ett decennium. Vem som ska sno åt sig rollen som Cohen återstår att se, men det ryktas dock om att Simon Pegg är aktuell för en roll, så det kan mycket väl vara för just rollen som honom.

TNT ligger verkligen inte på latsidan för förutom just "L.A. Noir" så har de även en thrillerserie som ska baseras på Gregg Hurwitzs romaner ("Kill the Clause", "The Program", "Troubleshooter" & "Last Shot") på gång.  Precis som i böckerna så kommer vi att få följa sheriffen Tim Rackley som är en man av heder med en ständig törst efter rättvisa. Detta kanske inte låter som något utöver det vanliga men då har jag ännu inte berättat att det är självaste Shawn Ryan, tillsammans med Hurwitz, som ligger bakom projektet!

Angela Bassett och Julian McMahon ("Nip/Tuck") har fått roller i Karyn Ushers kommande spionageserie från Fox. Serien, som ännu inte har någon titel, ska fokusera på Jane Forsythe (Saxon Sharbino) en föräldralös 14-åring som möter en mystisk agent (McMahon) som sedermera fungerar som en slags surrogatpappa och mentor åt henne där ute i spionvärlden. Bassett har fått rollen som den CIA boss som tar Jane under hennes vingar. Pilotavsnittet ska regisseras av Brett Ratner.


Månne det vara så att "C.S.I: NY" är i fara?

Anledningen till att jag ställer mig denna fråga är att CBS nyligen har stuvat om sitt schema och flyttat "The Mentalist" från torsdagar och parat ihop den med "Blue Bloods" på fredagar, "The Mentalist" har alltså tagit över "C.S.I: NY:s" sändningstid. 

CBS har ju även låtit serien tagit en paus i närmare två månader varav två veckor återstår innan den kommer tillbaka, dessutom så har de kortat ned antalet avsnitt denna säsong, med exakt hur många är dock fortfarande oklart. Så, det kan mycket väl vara så att "C.S.I: NY" blir det första C.S.I.-formatet som läggs ned. Lite orättvist kan jag tycka då "C.S.I: Miami" är sämre i allt från karaktärer, manus till utseende, men men... den har ju konstigt nog högre och mer stabila tittarsiffror.

Nyheter i korthet: 

Aidan Quinn, som nyligen hade en roll i nedlagda "Prime Suspect", har funnit ett nytt hem då han har tilldelats en av rollerna i CBS:s "Elementary" och Frankie Faison från bl.a "The Wire" har fått rollen som en före detta boxare tillika förbrytare i Alan Balls kommande thrillerserie "Banshee".

Kyle MacLachlan ("Twin Peaks") har även han fått en roll i en serie från CBS, och för honom så gäller det rollen som någon form av chef i rättegångsdramat "Baby Big Shot".

Det andra avsnittet av NBC:s "Awake" tappade närmare 20 procent (en miljon) av sina tittare från premiäravsnittet. I och med detta så är inte serien nedläggningshotad, men man känner ju ändå en viss oro, jag menar, det är NBC vi snackar om.

History Channel tänker ge sig på TV-serier och först ut är en serie som heter "Vikings" och ska bli precis som det låter en historisk serie som ska fokusera på vikingar. Michael Hirst, mannen bakom "The Tudors", har skapat den.

En av mina favoriter, Brad Garrett (Robert i "Everybody Loves Raymond"), har fått en roll i ABC:s komediserie med den korta titeln "How to Live With Your Parents For The Rest Of Your Life", jag önskar honom all lycka och hoppas på att det blir en serie värdig honom.

HBO har passat på Spike Lees serie "Da Brick" som handlar om Mike Tysons uppväxt, så nu återstår det väl att se ifall någon annan kanal finner något intresse innan planerna på serien helt läggs ned.

Det blev den nyzeeländske skådespelaren Antony Starr som fick huvudrollen som Lucas Hood i Allan Balls kommande "Banshee".

Showtime har avslöjat premiärdatumen för de kommande säsongerna av "Dexter" och "Homeland" och precis som ifjol så kommer de att para ihop serierna och sända dem på söndagar. Den 30:e september drar det hela igång igen! De har dessutom avslöjat datumet för återkomsten av sommarserierna "Episodes" och "Weeds" och för dem är det söndagen 1 juli som gäller.

Slutligen har CBS förnyat hela 15 av sina serier och istället för att jag ska sitta här och rabbla in i det oändliga så får ni helt enkelt en länk istället. Som ni ser så saknas mycket riktigt "C.S.I: NY" som jag var inne på tidigare, men även systerserien "C.S.I: Miami", den sistnämnda tror jag dock att ganska så säkert kommer att bli förnyad tids nog.

Fler kanaler lär lyfta på locket angående förnyelser och nedläggningar men det får vi ta en annan vecka, först och främst så får ni ha en underbar helg! 

| 15 mars 2012 21:01 |