Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 mars 2014 | 11:01

Därför vägrar Oscarsvinnarna att tala med varann

John Ridley och Steve McQueen är oense om vem som egentligen skrev "12 Years A Slave".

Mellan pizzautdelning och tårfyllda tacktal kunde vi inte ungdå en annan högst intressant detalj under söndagsnattens Oscarsgala. Det att John Ridley (Bästa manus) och Steve McQueen (Bästa film) varken hälsade på varann eller nämnde den andre i sina tacktal.

Regissören Steve McQueen gav till och med en fejkapplåd när Ridley tog emot pris för manuset till "12 Years A Slave". Varför?

The Wrap berättar att det hela handlar om en ganska enkel konflikt mellan dem. John Ridley skrev först manuset, baserat på Solomon Northups 1800-talsroman. Därefter har Steve McQueen tillkommit med sina ändringar - oklart hur stora de var - och ville bli krediterad som medförfattare. Något som Ridley inte gick med på, och han fick både filmstudion och manusförfattarnas fackförbund på sin sida.

Fram till söndagskvällen har Ridley och McQueen lyckats hålla sin konflikt undan mediernas rampljus. När MovieZine träffade John Ridley i höstas lät det så här:

- Jag har haft turen att få jobba med regissörer som är lätta att komma överens med. Jag vet att det är inte roligt att få sitt arbete omarbetat av någon annan, men samtidigt får man vara beredd på att ändringar kan behövas ibland för att slutresultatet ska bli perfekt. (...) Jag oroar mig heller inte så mycket för om ett ord blir något annat än jag skrev i manuset, bara publiken blir nöjd i slutänden blir jag också nöjd.   

Båda gick hem med varsin Oscar (McQueen som medproducent till sin film), så kanske kan de bara lägga sin bittra fejd åt sidan och glädjas åt segern? Men räkna inte med att Steve McQueen anlitar John Ridley igen inom närmaste tiden.

Här är listan med alla Oscarsvinnare 2014 »

| 4 mars 2014 11:01 |