Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 april 2021 | 11:00

Därför vägrar Hollywood-eliten att filma i delstaten Georgia

Will Smith, James Mangold och Mark Hamill har tagit ställning mot nya röstningslagen.
Will Smith och regissören Antoine Fuqua meddelade i måndags att de inte kommer spela in sin film ”Emancipation” i delstaten Georgia, som det först var tänkt.

Anledningen är ett kontroversiellt nytt lagförslag som reglerar hur röstning och poströstning ska gå till i Georgia. Kritiska röster tror att lagen kan hindra svarta från att lägga sin röst i kommande presidentval. Smith och Fuqua kommenterar att de inte kan filma i en delstat ”där man tillämpar regressiva lagar gjorda för att begränsa möjligheten att rösta”, skriver Deadline.
 
Fuquas filminspelning kommer troligen att bli av i Louisiana istället, trots att man förlorar 15 miljoner dollar på flytten.
 
Antoine Fuqua regisserar slavdramat "Emancipation" med Will Smith i huvudrollen.
 
Den så kallade Georgia State Bill 202 tillkom efter presidentvalet 2020 då Joe Biden vann i den traditionellt sett republikanska (”röda”) delstaten, och Donald Trump hävdade valfusk.

Staten Georgia har varit ett populärt mål för stora Hollywood-produktioner tack vare bland annat en generös skatterabatt. ”The Hunger Games” och tv-serien ”The Walking Dead” är några av senare årens storsatsningar som hjälpt till att bygga en blomstrande filmindustri.

Men den nya lagen har fått flera Hollywood-regissörer och skådespelare att hota med att packa ihop kameran och ta sina filmer någon annanstans.
 
 
Regissören James Mangold (”Indiana Jones 5”) var bland de första att meddela att han aldrig kommer spela in en film i Georgia. ”Den enda anledningen till att studios filmar i Georgia är att de har stulit produktioner från andra delstater och filmarbetare med hjälp av pengar”, skrev han på Twitter i mars.
 
”Star Wars”-skådespelaren Mark Hamill anslöt sig till bojkotten, skriver Hollywood Reporter, men det återstår att se om Hollywoods hot verkligen leder någonvart.
| 13 april 2021 11:00 |