SPEL

Skribent

Jerry Fogselius

23 augusti 2018 | 20:40

Därför släpps inget nytt Assassin's Creed-spel nästa år

Ubisoft förklarar varför de tar ett års uppehåll. Och jag förklarar varför det är en bra sak!
Den 5 oktober släpps "Assassin's Creed Odyssey", och det verkar som att vistelsen i antikens Grekland kommer bli en lång sådan. Ubisoft har nämligen inga planer på att släppa ett nytt "Assassin's Creed"-spel under 2019, utan kommer istället fokusera på att lägga till innehåll i "Odyssey". Såhär sa Ubisofts VD Yves Guillemot under Gamescom (via PC Gamer):
 
- När det gäller "Assassin's"-serien släppte vi ett spel 2017 och vi släpper ett nytt i år, men vi kommer inte släppa något fullfjädrat "Assassin's" nästa år. Det beror på att två av våra team jobbade separat (på "Assassin's Creed Origins" och "Assassin's Creed Odyssey", reds. anm.), så att vi kunde få två spel med ett års mellanrum. Nästa år kommer det inte att släppas ett fullfjädrat spel (i AssCreed-serien, reds. anm.).
 
Så hur kan det vara goda nyheter att vi får vänta i två år istället för bara ett, på nästa "Assassin's Creed"? För att fjolårets "Origins" gav oss en välbehövlig dos nytänk i serien! Den egyptiska settingen var inte bara dränkt i ny, fin grafik, utan spelet gjorde sig också av med gamla "Assassin's Creed"-bördor som borde ha slopats för längesen. En av de största anledningarna till att förbättringarna kunde ske, var för att det dröjde två år istället för ett mellan "Assassin's Creed Syndicate" och "Assassin's Creed Origins".
 
Minikartan var borta och ersatt av en "Skyrim"-liknande kompass i överkanten av skärmen, vilket också blev fallet i Ubisofts actionfyllda "Far Cry 5" som släpptes tidigare i år. Varför skulle någon vilja glo på en liten karta nere i ena hörnet av skärmen, när det finns en hel vacker värld att beskåda på resten av teven? Även combatsystemet gjordes om från grunden i "Origins" och liknade mer det uppslukande fajtingsystemet från "Dark Souls" än gamla "Assassin's Creed"-titlar, vilket var en välkommen förändring då de gamla spelens akrobatiska strider sällan gav någon riktig tillfredsställelse.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den extra utvecklingstiden mellan "Assassin's Creed Syndicate" och "Assassin's Creed Origins" gav alltså verkliga resultat och gjorde att serien fick nytt, härligt bränsle. Om det dröjer ända till 2020 innan uppföljaren till "Assassin's Creed Odyssey" släpps, kommer Ubisoft förmodligen ha tillräckligt med tid för att återigen ge oss några rejäla spelmässiga nyheter och en spelvärld som är mer innehållsrik än tidigare. 
 
Med tanke på att det nu är två år kvar till lanseringen av uppföljaren till "Odyssey" (som ryktas utspela sig i Japan), lär det spelet just nu också vara under utveckling till nästa generations konsoler - PS5 och Xbox Two – vilket lär resultera i både tjusigare grafik och mer avancerade fiender, mer realistisk fysik och kort sagt mer av allt när det gäller tekniska godsaker, som de kommande spelmaskinerna lär möjliggöra.
 
Medan "Assassin's Creed Odyssey" på förhand ser ut att bli som "Origins" fast i antikens Grekland istället för i Egypten, både tror och hoppas jag att det "Assassin's Creed" som lanseras om (minst) två år kommer bjuda på fler överraskningar som förnyar serien på nytt. Exakt vad nyheterna blir vet jag förstås inte, men om bristen på minikarta och det nya combatsystemet var de största stegen i "Assassin's Creed Origins", kan jag bara drömma om vad nästa kliv kan bli för serien. Extra spännande blir det förstås om det släpps till PS5 och Xbox Two, istället för till nuvarande konsoler!
 
Jag borde förstås bry mig mer om "Assassin's Creed Odyssey" som faktiskt kommer i början av oktober nu i år, men bara vetskapen att spelet därpå kommer lanseras tidigast 2020 gör att jag redan nu längtar mer efter det. Min förhoppning är att den årslånga pausen leder till att hela spelserien tar ett nytt "Origins"-liknande kliv i och med nästkommande del. Eller vad tror du?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Ett års paus för "Assassin's Creed", är det bra eller dåligt?
| 23 augusti 2018 20:40 |