KRÖNIKA

Skribent

EliSophie Andrée

28 december 2019 | 15:00

Därför är "Scott Pilgrim vs. The World" 2010-talets bästa film

"Scott Pilgrim vs. The World" svepte in år 2010 och bör, trots "Moonlight", "Inception" eller "Mad Max: Fury Road", klassas som årtiondets bästa film. EliSophie Andrée ger dig fem anledningar.
År 2010 var jag blott fjorton år gammal. Jag gick i åttan, hade färgat knallblått hår och raklugg. 
 
Så, när Edgar Wrights "Scott Pilgrim vs. The World" äntrade filmsfären antog jag, att denna filmen skapades enbart för mig. Jag tillbringade resterande delar av högstadiet genom att citera filmen och fortsatte färga håret i diverse Ramona-färger. Jag övervägde även starkt att kanske till och med, försöka byta namn till Ramona. Jag dejtade till och med en töntig kille, enbart för att han var gamer, i en överenskommelse om att få kalla honom Scott Pilgrim då och då. 
 
"Scott Pilgrim vs. The World" är en klassiker. Men den är så mycket mer än bara en film, den är en upplevelse, en utvecklad dröm som hela tiden når nya nivåer och den är någonting alldeles unikt och särskilt, som visade att Edgar Wright är en av vår tids bästa regissörer. 
 
Detta är fem anledningar till varför "Scott Pilgrim vs. The World" är 2010-talets bästa film. Och kanske även århundradets. 
 

1. Dialogen 

 
Dialogen i "Scott Pilgrim vs. The World" är på en alldeles egen nivå. Den är hysteriskt rolig, ofta utan att ens försöka och kan samtidigt ge citat vackra nog att sätta upp på väggen eller citera på sitt bröllop. Jag personligen, har en särskild plats i hjärtat för följande meningsutbyte mellan Ramona Flowers och Scott Pilgrim: 
 
"I just sort of feel like I'm on drugs when I'm with you. Not that I do drugs, unless you do drugs, in which case I do drugs all the time". 
 
Men självklart finns det många fler knasiga och roliga citat. Följande är några av mina favoriter: 
 
"You punched me in the boob! Prepare to die, obviously!"
 
"You made me swallow my gum! That's going to be in my digestive tract for seven years!"
 
"Look, I didn't write the gay handbook. If you got a problem with it, take it up with Liberace's ghost."
 
Large 4b78dfe83546317e33853e47b6a378f8 scott pilgrim vs the world mew ramona flowers warhammer48
 

2. Förlagan och serietidningen 

 
Att förhålla sig till grundförlaga och adaptera den "korrekt" är en konst i sig. Det kan leda till, vilket även är det vanligaste, att det blir en katastrofal slutprodukt som hatas av både fans och kritiker (t.ex "Divergent") eller att författaren till grundförlagan och filmskaparen blir osams, likt "The Shining"-problemet. 
 
Men gällande "Scott Pilgrim vs. The World" har Edgar Wright behandlat grundförlagan och serietidningen med yttersta respekt och kärlek. Flertalet av scenerna är nästintill identiska med serietidningen och filmen blir levande och otroligt underhållande att titta på. 
 
Bryan Lee O'Malley, mannen bakom Scott Pilgrim, var även djupt involverad i förproduktionen för att det skulle bli så pass bra som möjligt, och Edgar Wright värdesatte O'Malleys idéer och tankar och lät dessa ta plats i produktionen. O'Malley själv berättar ofta om en bra upplevelse kring skapandet av filmen. 
 
 

3. Berättarrösten 

 
"Scott Pilgrim vs. The World" har en speciell, visuell stil som leker med tittaren och gör att man lätt känner sig delaktig, nästintill så att tittaren får känslan av att befinna sig i vardagsrummet tillsammans med karaktärerna. 
 
I filmen använder de sig även att en berättarröst, som inte är Scott Pilgrims inre monolog, eller tankar, utan mer en berättare som bryter fjärde väggen och berättar den verkliga, iskalla sanningen. Ofta om det är någonting som Scott Pilgrim själv väljer att undvika, exempelvis hans ex-flickvän Envy (spelad av en glimrande Brie Larson, innan Captain Marvel).
 
Berättarrösten är inte konstant aktiv under filmens gång, utan kommer enbart in när det är relevant, vilket även höjer spänningen kring filmen och känslan av att aldrig veta vad som ska komma i nästa ruta, eller vilka ljud som ska dominera nästa scen. 
 
Large 4b78dfe83546317e33853e47b6a378f8 tumblr nx7rpdb2oj1rjlgb2o8 1280
 

4. Eftersom denna scenen överhuvudtaget existerar: 

 
 

5. Kärlek och självrespekt 

 
Budskapet med "Scott Pilgrim vs. The World" är att älska sig själv, och att acceptera sig själv. Det är någonting som är centralt kring samtliga karaktärer i filmen.
 
Dels är det Scott Pilgrim, som får svärdet av självrespekt, när han inser att han måste tycka om sig själv först, innan han kan fullt ut tycka om någon annan. Ramona Flowers inser att hon inte behöver imponera på Gideon för att vara värd någonting, utan att hon i sig själv, är värd mycket mer utan hans bekräftelse. Knives förstår att hon inte behöver desperat jaga efter kärlek, utan att hon även kan vara trygg i sin ensamhet och med sitt eget sällskap. 
 
"Scott Pilgrim vs. The World" är en film som underhåller, leker med oss, och får oss att förstå att vi är bra, och värda allt gott här i världen. Att den enda bekräftelsen vi behöver, är från oss själva.
 
Det är utan tvekan 2010-talets bästa film. 
 
Se trailern till "Scott Pilgrim vs. The World" här: 
 
| 28 december 2019 15:00 |