KRÖNIKA

Skribent

Carl Adam Anderberg

24 november 2018 | 16:00

Därför är "Bad Santa" den bästa julfilmen

Har en grov, smutsig, barnförbjuden komedi egentligen allt en fantastisk julfilm bör ha?
Jag vet, jag vet. Hur kan en svart komedi full av grova och gravt opassande skämt, som till råga på allt till största delen utspelar sig i soliga Arizona, vara världens bästa julfilm? Jag ska hålla mitt case kort och koncist, och rada upp fem punkter för dig här nedan, så att du förhoppningsvis också övertygas om storheten i Terry Zwigoffs film och istället för "Love Actually" eller annat trams väljer att spendera julen med Willie; den sämsta jultomten som någonsin tillåtits bära en röd rock och lösskägg.
 

För att julen redan är sockersöt så det räcker och blir över

 
 
Man känner det redan i oktober. Hur julens sötma liksom slickar sig inpå. Det gäller inte bara godiset och polkastavarna och julmusten och knäcken, utan själva stämningen som leder fram till jul är så gosegrisigt välvillig att man ju närmare julen kommer tillsist bara skriker efter något riktigt salt för att balansera ut det söta. Och där glider "Bad Santa" in. Den saltaste julfilmen du någonsin kommer att se. En palettrensare, en antites, ett vattenhål att andas vid.
 

För att Thurman Merman är så olidligt oskyldig

 
 
 
Han är otroligt mobbad, vår käre Thurman. Så jävla övermobbad att han inte ens verkar reflektera över det själv. När han träffar tomten själv ser han kanske sin chans att få en vän, eller om inte det så åtminstone en present. Olyckligt nog är det Willie han träffar, och Willie är inte direkt sugen på att bli alltför vänskaplig med den lille krullhårige pojken. Kontrasten mellan Thurmans blåögda uppsyn och hans många och enerverande frågor, och Willies dåliga tålamod å andra sidan, bäddar för många underbara ordväxlingar och scener. Men oavsett hur många gånger Willie bubblar över av ilska kommer Thurman ändå tillbaka med sina små funderingar, och han ger till och med Willie en blodig pinne i present som han har gjort helt själv. Kanske är det därför jag gillar honom så mycket, för att han aldrig ger upp.
 

För att Billy Bob Thornton är den mest depraverade tomten som någonsin tomtat

 
 
Snacka om att vara rätt för en roll. Billy Bob Thornton har själv berättat i sin självbiografi "The Billy Bob Tapes" att om han någon gång fick chansen att åka tillbaka i tiden och återuppleva något igen så hade det varit att spela in den här filmen. Så mycket gillade han upplevelsen. Dessutom ska han ha varit full på riktigt ett antal gånger under scenerna där han "spelar" dyngrak. Bröderna Coen var med och styrde upp manuset, och både Jack Nicholson och Bill Murray var nära att ta rollen som Willie, men vi kan alla tacka vår lyckliga stjärna att det blev Thornton till slut.
 

För att minnas John Ritter och Bernie Mac

 
 
"Bad Santa" är dedikerad åt legendaren John Ritter, som tyvärr hann gå bort två månader innan filmen fick premiär. Han blev bara 54 år gammal. Här spelar han den neurotiske köpcenter-managern Bob Chipeska på ett sätt bara han kunde. Vi minns också Bernie Mac som gick bort år 2008, 50 år gammal. 

 

För att "Bad Santa" i slutändan har hjärtat på rätta stället

 
 
"Bad Santa" handlar till syvende och sist om vänskapen mellan den surmulne, sexmissbrukande alkoholisten Willie, och den oskyldige lille pojken Thurman, vars föräldrar är ute ur bilden. Genom Thurmans envishet visar det sig så småningom att även Willie har ett hjärta. Ett hjärta som faktiskt slår så starkt för Thurman att han är villig att bli skjuten i ryggen om han så bara lyckas leverera ett efterlängtad gosedjur åt en pojke som inte har någon familj att fira jul med. Och är det inte det julen handlar om; att spendera tid med sina nära och kära? Vi säger så. Och glöm aldrig; Fraggle-Stick Car!
 
Vilken film tycker du är den bästa julfilmen någonsin?
| 24 november 2018 16:00 |