Serie

Skribent

Patrik Jonsson

3 augusti 2011 | 19:01

Darabont lämnar "Walking Dead"

I veckans TV-rapporter berättar vi att "Breaking Bad" får bara sex avsnitt i sista säsongen och så presenterar vi startdatum för HBO's serier i höst.

Vi ska börja med att snacka lite om det kaos som just nu råder på AMC. Till att börja med så har ett nytt blåsväder kring serien "The Walking Dead" uppstått då regissören och tillika producenten Frank Darabont har lämnat sina poster. AMC försäkrar dock att detta inte kommer att påverka serien något nämnvärt, sedan ifall man väljer att tro på detta är väl upp till var och en.

Hursomhelst så återstår det väl att se ifall kvalitén kommer att sjunka, Darabont stod ju bakom pilotavsnittet i den första säsongen och det var också det absolut bästa avsnittet. Nu kommer dock Glen Mazzara att ta över Darabonts positioner och det känns åtminstone något betryggande, Mazzara gjorde nämligen ett grymt bra jobb med serien "The Shield".

AMC tillägger också att vi ännu inte helt ska utesluta Darabont för att det är inte omöjligt att han ändå kommer att vara inblandad på ett eller annat sätt, dock inte i någon större position. Mycket talar för att avhoppet handlar om budgetnedskärningar och Darabont har tidigare sagt att ifall de kör med den smala budget som AMC nu har tilldelat serien så kommer den att bli lidande och att han då skulle vägra att stå bakom den. I vilket fall som helst så knallar "The Walking Dead" vidare till hösten med sina tretton nya avsnitt och detta med start den 16:e oktober.

Som om detta inte vore nog så har ännu ett oväder blåst upp kring ett av AMC's andra flaggskepp, nämligen "Breaking Bad". Serien ska ju få en sista och förmodligen avslutande femte säsong, men nu envisas AMC med att skära ned antalet avsnitt från de vanliga 13 till endast 6. Detta gillar absolut inte Sony Pictures som nu har börjat att se sig om efter en annan kabelkanal som är villig att sända den sista säsongen i sin helhet ifall de inte når en överrenskommelse.

Vissa källor menar på att alla dessa nedskärningar beror på det senast skrivna kontraktet med "Mad Men"´s skapare Matthew Weiner som innebar enorma utgifter för AMC. I och med just detta så verkar det nu som att de kommer att få det svårt att göra sina andra serier rättvisa och därpå eventuellt mista dem eller i värsta fall t.o.m. tvingas att lägga ned dem. Personligen så har jag aldrig varit någon ivrare för "Mad Men" så jag är ju så där lagom glad. Vi får helt enkelt hoppas på att det löser sig, jag menar det här är ju kvalitetsserier hela bunten.

Jag lär nog med största möjliga säkerhet återkomma till detta, men nu lämnar vi AMC och deras cirkus för denna vecka och återgår till andra nyheter.

BBC America, som vilken dag som helst nu kommer att bli en helt självständig kanal då den lämnar BBC, har nu annonserat ut sin första helt egna serie. Det är en dramaserie som heter "Copper" och det hela ska bli en storslagen produktion som ska utspela sig i New York under 1860-talet där vi ska få följa en irländsk polis som arbetar i dess slum. Det är riktigt starka namn inblandade i den här serien, förutom Barry Levinson så finns namn som Tom Fantana ("OZ") och Will Rokos ("Southland") och serien kommer alltså att utspela sig på samma plats och kring samma tid som Scorsese´s film "The Gangs of New York" utspelade sig. Tio avsnitt är beställda men något premiärdatum är ännu inte spikat, den får dock troligtvis premiär nästa sommar.

Förra veckan så kom FX med sitt och denna vecka så är det dags för den största av alla kabelkanalerna, nämligen HBO. Ja jag talar så klart om kanalernas sändningsscheman inför hösten. Här nedan så finns alltså HBO's serier och deras startdatum:

"Boardwalk Empire"; Söndagen den 25:e september.
"Hung" & "How to Make it in American"; Söndagen den 2:a oktober.
"Bored to Death" & "Enlightened"; Måndagen den 10:e oktober.

Som ni kanske lade märke till så saknades Michael Mann´s nya serie "Luck", HBO har inte gått ut med något specifikt premiärdatum, men de säger dock att serien kommer att få premiär tidigt nästa år, dvs någon gång i januari.

A&E håller just nu på att producerar en serie som baseras på Craig Johnsons deckarböcker om Walt Longmire och serien ska därmed kort och gott heta "Longmire. Huvudrollerna kommer att utgöras av Robert Taylor, Katee Sackhoff, och Lou Diamnond Phillips. Ifall piloten godkänns och serien tas upp för sändning så lär vi väl få se den någon gång till våren, eller senast nästa höst.

Mark Wahlberg vägrar tydligen att ge upp tankarna kring en film baserad på serien "Entourage", trots att många har avrått honom till just detta. Han tänker dessutom, enligt egen utsago, finansiera hela cirkusen själv om han blir tvungen och jämför projektet med "The Hangover" (Baksmällan) och menar på att den eventuella "Entourage"-filmen skulle bli en minst lika stor succé. Själv så tror jag inte att Wahlberg riktigt vet vad han yrar i, men det är jag det. "Entourage" sista säsong rullar just nu på HBO och det allra sista avsnittet kommer att sändas den elfte september.

"Hawaii Five-0" blev aldrig någon riktig favorit för min del, men den tog sig dock mot slutet av säsongen och visst var den väl bitvis både underhållande och snyggt gjord. Nu kommer ju serien tillbaka i höst med sin andra säsong och om det är något som den redan nu imponerar med så är det då rollistan. Originalskådisarna Scott Caan, Daniel Dae Kim och Alex O´Laughlin återkommer självklart och sedan tidigare så är nykomlingarna Terry O´Quinn och Tom Sizemore klara för nya och fasta roller och nu kan vi lägga till en Baldwinbrorsa då även William Baldwin har fått en återkommande roll.

William Baldwin kommer att spela en polis som fått foten och som bestämmer sig för att skapa ett team bestående av korrupta snutar för att sedan starta en rejäl brottsvåg. Baldwins karaktär är dessutom en f.d. partner till Sizemore´s karaktär som i den kommande säsongen kommer att utreda själva Five-0. Det verkar onekligen bli bra mycket mer trådar och sammanhängande avsnitt i höstens omgång och det var ju just det som jag efterlyste. Den kan nog ta sig och bli riktigt bra den här serien, potentialen finns ju onekligen.

Sony Pictures har nyligen dammat av ett gammalt projekt kallat "Dead Lawyers". Serien som bollades till en och annan kanal för ungefär åtta år sedan handlar om en allt annat än skrupelfri försvarsadvokat som dör och hamnar i helvetet. Helvetet i detta fall är en advokatfirma bestående av andra ohederliga och naturligtvis döda advokater som i sin tur är dömda att ställa saker och ting till rätta i rättsväsendet för att slutligen kunna få förlåtelse. Graham Yost, skaparen av serien "Justified", är satt att både skriva manus och producera.

Ja och så tar vi lite nyheter i sin lilla korthet igen då;

Molly Parker, som spelade Alma Garret i "Deadwood", har anslutit sig till kommande "The Firm". I serien så ska hon spela huvudkaraktären McDeere´s (Josh Lucas) fru.

Vinnie Jones superskurk Scales i "The Cape" blev inte långlivad, det blev inte serien heller för den delen, men nu så ska Jones återigen spela en skurk med superkrafter då han nyligen har fått rollen som Johnny Royalle i FX´s kommande superhjälteserie "Powers".

Förra veckan så rapporterades det om att Mark Hamill kommer att dyka upp i "Chuck" till hösten och han kommer därmed att få sällskap av Carrie-Anne Moss som har tilldelats rollen som någon slags spion, hon kommer dessutom att medverka i flera avsnitt.

Jason Priestley ska göra TV-comeback och detta ska han göra genom att dyka upp i SyFy´s "Haven". I minst fyra avsnitt ska han medverka och han ska även regissera ett avsnitt. Åååh Brandon Walsh, vad du kan!

FX har släppt en promotrailer för den sjunde säsongen av "It's Always Sunny in Philadelphia" där en viss Rob McElhenney har gått upp nästan 25 kilo inför höstens omgång.

"True Blood" har fått grönt ljus till en femte säsong, men det är fortfarande oklart ifall Alan Ball kommer att vara inblandad då hans kontrakt löper ut nästa år.

NBC håller på att skapar en ny sitcom som ska utspela sig på en karaokebar, (suck!) de kallar den för en korsning mellan "Cheers!" (Skål!) och "The Voice". Vad jag kallar det för ska vi inte gå in på.

Lucy Liu, från bl.a "Ally McBeal", kommer att ansluta sig till den fjärde säsongen av "Southland" som börjar att sändas på TNT i januari.

Ja och slutligen så har Starz släppt en trailer på den kommande och tredje säsongen av "Spartacus" som har fått undertiteln "Vengeance". För de intresserade så finns det även en längre intervju med seriens skapare Steven DeKnight på samma sida.

Cancersjuke Andy Whitfield är ersatt av Liam McIntyre som i den kommande säsongen alltså kommer att axla titelrollen och premiär för det hela blir det i början av januari, säsongen kommer denna gång att bestå av tio avsnitt.

Ja detta var allt för denna vecka och nästa gång vi hörs så har vi kommit ännu en bit in i augusti. Sommaren börjar därmed dessvärre på att gå mot sitt slut, men detta betyder ju även att vi närmar oss höstens alla serie och säsongspremiärer med stormsteg, så misströsta ej mina vänner!

| 3 augusti 2011 19:01 |