Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

7 september 2015 | 13:00

Danny Boyles "Steve Jobs" hyllas av kritikerna

Pionjären verkar äntligen ha fått filmen han förtjänar.
För fans av "The Social Network" är det eggande att snart få chansen att se ytterligare en tech-centrerad, Aaron Sorkin-författad karaktärsstudie. Från början skulle till och med David Fincher regissera, även om projektet sedan tillföll Danny Boyle. Huvudrollen spelas av Michael Fassbender, som nämns som en tänkbar Oscars-kandidat för sitt porträtt av den excentriske företagsledaren.

"Steve Jobs" har nu visats för kritiker i USA, och den har uppenbarligen fallit i god jord.

Variety skriver att Jobs äntligen fått den "briljanta, vansinniga, fyndigt designade och själv-förstorande film han förtjänar" och Hollywood Reporter skriver att filmen "störtar fram i högsta växeln från början till slut, och Danny Boyles elektriska regi kompletterar Sorkins högst teatrala treakts-studie, som någon dag vore intressant att se på scen". Time Out New York skriver att "Steve Jobs-filmen är mycket som Steve Jobs själv; häpnadsväckande briljant när den inte krossar ditt hjärta".

Ja, prisa Apple, helgad vare Jobs i höjden. Eller något. Jag är intresserad av en film om personen Jobs, och jag hoppas att filmen lyckas hålla balansen intakt och inte faller till föga för för mycket idoldyrkan, eller att den känns som en enda lång reklamkampanj för företaget som mer än något annat kommit att definera vår samtid. 

Tidigt år 2016 får vi svaret när "Steve Jobs" kommer till Sverige.


Är du en Steve Jobs-ian?
| 7 september 2015 13:00 |