Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 maj 2022 | 13:00

Danny Boyle avslöjar detaljer om sin skrotade Bondflm

Den brittiske regissören berättar att producenterna ”tappade tron” på hans vision för 007.
I maj 2018 blev det officiellt att Danny Boyle skulle regissera en ny Bondfilm med Daniel Craig. (Duon hade redan fått jobba ihop på en kortfilm för OS 2012 där Boyle fick sätta sin prägel på 007:s värld.) Men knappt hann sommaren passera innan Boyle lämnade projektet. Man skyllde på "kreativa meningsskiljaktigheter” och uppdraget gick till Cary Fukunaga istället.
 
Nu berättar Danny Boyle om vad som hände när han fick det eftertraktade jobbet, som ju lär komma med en hel del press.
 
- Jag minns hur jag tänkte, ska jag verkligen ge mig in i en franchise? För de vill sällan ha något annorlunda. De vill att du putsar upp det en aning, men utan att utmana det, och vi ville göra något annorlunda. 
 
 
I en intervju med Esquire avslöjar regissören bakom filmer som ”Trainspotting” och ”Yesterday” vad hans Bondfilm skulle handla om. 
 
- Märkligt nog är det ett aktuellt ämne. Den skulle utspela sig helt och hållet i Ryssland, där James Bond förstås härstammar från: Kalla kriget. Den utspelade sig i dagens Ryssland och gick tillbaks till hans ursprung. Men de (producenterna) tappade tron på det, helt enkelt. Och det var verkligen synd. 
 
Men detaljer från Boyles och John Hodges manus kom till slut med i ”No Time to Die”, regisserad av Cary Fukunaga. Exempelvis planerade de att ge James Bond en dotter - och att han skulle dö i slutet. Boyle tror dock inte att han kommer tillbaka till James Bonds värld om en ny chans skulle dyka upp:
 
- Jag har lärt mig att jag inte är skapt för franchiser. Man vill inte gräva samma hål igen. Jag klarar mig bättre utanför mainstream-filmerna, ärligt talat. Men jag har lärt mig mycket om mig själv under arbetet med Bond. 
 
 
Danny Boyles icke-mainstreama filmskapande kommer vi snart få uppleva igen när miniserien ”Pistol”, om punkbandet Sex Pistols, kommer till Disney+ i sommar. 
| 11 maj 2022 13:00 |