Film

Skribent

Daniel Feldt

11 maj 2009 | 15:55

Dags för världens mest prestigefyllda filmfestival

Den 13 maj börjar Festival de Cannes, världens kändaste och mest prestigefyllda filmfestival. MovieZine ger dig en snabb historielektion och en snabb titt på vilka filmer som kommer att visas under festivalen.

Det är dags för den sextioandra filmfestivalen i staden Cannes på franska rivieran. Med enbart uppehåll för ett par enstaka år har festivalen pågått sedan 1946.

Det var tänkt att Cannesfestivalen skulle börja redan 1939, men det satte tyskarna stopp för när de mascherade in i Polen 1939 och andra världskriget satte igång. Istället blev det dags för första Cannesfestivalen i september 1946.

Första året visades filmer som "Notorious" av Alfred Hitchcock, "Gilda" av Charles Vidor, "Rom - öppen stad " av Roberto Rossellini och den svenska "Hets" av Alf Sjöberg. 1955 stiftades det prestigefyllda priset Guldpalmen som Ingmar Bergman vunnit fyra gånger och ett antal svenska skådisar, så som Per Oscarsson och Pernilla August, har ärats med priser under Cannesfestivalen.

Varje år presenteras en ny jury för festivalen av festivalens styrelse. Valet baseras på ett brett spektrum av internationella konstnärer. Ofta baserat på deras erfarenhet och uppskattning från sina kollegor i branschen.

Årets jury basas av den franska skådespelerskan Isabelle Huppert och består av bland annat James Gray, Robin Wright Penn, Asia Argento, Chang-Dong Lee och Qi Shu.

Tjugo filmer kommer att delta i den officiella tävlan. Priset blir Guldpalmen och några av de regissörer som suktar det gyllene trädet i år är Ang Lee, Michael Haneke, Ken Loach (vann 2006 med "Frihetens pris"), Jane Campion (vann 1993 med "Pianot"), Chan-wook Park, Lars Von Trier (vann 2000 med "Dancer in the dark"), Pedro Almodovar och Quentin Tarantino (vann 1994 med "Pulp Fiction").

Quentin Tarantino har länge sagt att han velat få in "Inglourious Basterds" till årets Cannesfestival och anses av många vara den mest emotsedda film inom årets tävling.

Men inte alla får plats att tävla om den gyllene palmen. Utom tävlan finns det många intressanta filmer. Pixars nästa animerade äventyr, "Upp", kommer att öppna festivalen under onsdagen.

Andra intressanta filmer är "Agora" från Alejandro Amenabar, Sam Raimis comeback till skräckfilmsgenren med "Drag me to hell" och Terry Gilliams problemfyllda "The Imaginarium of Dr Parnassus" där Heath Ledgers död ställde till det.

Cannesfestivalen drar igång under onsdagen. MovieZine kommer att bevaka festivalen och allt du kan tänkas vilja hitta kring Cannes hittar du på vår specialsajt.

| 11 maj 2009 15:55 |