Serie

Skribent

Patrik Jonsson

3 oktober 2013 | 20:01

Dags för serien som Gud glömde igen

Jag talar naturligtvis i sedvanlig ordning om FX:s smått sinnesrubbade och skruvade skräckserie "American Horror Story" vars tredje säsong har premiär nu på onsdag, 9:e oktober, på just FX.

Det har snart gått ett år sedan nu som vi lämnade den andra säsongen "Asylum" och alla dess, bokstavligt talat, galna psykpatienter. Mycket talar dock för att denna tredje säsong knappast lär bli mycket friskare i huvudet, "American Horror Story" har aldrig varit riktigt frisk i huvudet och det är nog också just därför som så pass många, inklusive mig, går igång på den här bisarra cirkusen.

"American Horror Story" är ett skönt avbrott från precis allt annat, det finns nämligen inget i TV-världen som liknar denna och dessutom är serien faktiskt riktigt bra, främst på skådespelarsidan. En frisk fläkt kanske är att ta i med tanke på seriens innehåll, men en sjuk fläkt då? Vet inte ifall det finns något som heter det, men om det nu gör det så är "American Horror Story" en sådan. En sjuk fläkt.

Denna tredje säsong har fått titeln "Coven" och den här gången ska den större delen av fokusen läggas på häxor och alla dess konster. Ni som nu börjar tänka på seriefloppen "The Inner Circle" bör genast tänka om, detta kommer att bli en bra bit från den naiva produktionen, tro mig. Skaparen Ryan Murphy vet hur man underhåller sin publik, han vet hur man sticker ut och han vet hur man ska gå till väga för att provocera. Detta dock inte endast för sakens skull, det mesta har faktiskt en underliggande mening och jag tycker därför vi ska vara tacksamma mot Murphy som bjuder på "lite" originalitet och mod.

"Coven" ska alltså handla om häxor. För cirka 300 år sedan inträffade häxprocessen "The Salem Witch Trials" i Massachusetts där flera tusen kvinnor blev dömda för häxeri. De allra flesta av dem endera dränktes eller brändes på bål. Detta skedde i allra högsta grad i verkligheten och det är också just denna häxprocess som Murphy denna gång har valt att använda som grund i sin historia. "Coven" ska nämligen kretsa kring ett fåtal överlevande häxor från just denna process som nu, 300 år senare, återigen hotas av fara.

Vi kommer främst att få stifta bekantskap med den gamla tillika kraftfulla häxan Fiona Good (Jessica Lange) då denne anländer till en nystartad skola för häxkonster vilken ligger belägen i New Orleans. Hon har inte endast anlänt för att lära ut av sina konster, utan även för att hjälpa till att bevara den gamla covens historia och hemligheter. I skolan finns även Fionas dotter Cordelia Foxx (Sarah Paulson) på plats som lärarinna.

Skolan i sig är startad i syftet att lära de yngre generationerna av häxor att försvara sig mot de mörka och okända krafter som nu plötsligt hotar dem alla. På schemat står definitivt inte vanliga ämnen som matematik, SO eller idrott, nej här ska det läras ut i bisarra ämnen som häxkonster, häxjakt, incest, slaveri, minoriteter, mödrar och döttrar samt häxkraft vs. voodoo. Som sagt, glöm "The Inner Circle". Serien kommer förövrigt till mesta del att utspela sig i nutid men även en hel del under 1970 och 1830-talet.

I vanlig ordning ska skådespelare från de tidigare säsongerna av "American Horror Story" dyka upp i helt andra roller. Förutom Jessica Lange och Sarah Paulson som Fiona respektive Cordelia kommer vi även att få se; Lily Rabe som Misty Day, Frances Conroy som Myrtle Snow, Taissa Farmiga som Zoe Benson, Evan Peters som Kyle Spencer samt Denis O´Hare som Spalding. Detta för att nämna några, känner jag Ryan Murphy rätt kommer nog den återkommande rollistan att fyllas på i och med små överraskningar längre fram i serien.

Men, ingen ny säsong av "American Horror Story" utan stora och intressanta nytillskott! Ifjol var det främst underbare James Cromwell som stod för magin bland de nytillkomna då han gjorde rollen som den galne Doktor Arthur Arden, en roll han tidigare i år vann en välförtjänt Emmy för. Denna säsong ska vi dock främst hålla ett extra öga på Kathy Bates som äntligen är tillbaka i en välförtjänt mörk roll. Hon kommer nämligen att gestalta en karaktär vid namn Delphine LaLaurie vilken i sin tur är känd för att under 1800-talet ha torterat och mördat mängder av slavar. Bara för att ge er en försmak av hennes "trevliga" natur kan jag förtälja att hon till exempel använder slavarnas blod som rynkkräm. Helt underbart absurt.

Det är dock inte endast Bates och hennes LaLaurie som är färska tillskott, rollistan består även av bland andra Angela Bassett, Danny Huston och Gabourey Sidibe.

Den tredje säsongen är alltså, så här på förhand, skådespelarmässigt riktigt stark på den kvinnliga sidan och detta tycker jag att är extra roligt. Att karaktärerna sedermera kommer att vara riktigt starka och underhållande tvivlar jag inte en sekund på. Det skulle inte förvåna mig ett jota ifall jag nästa år, ungefär vid den här tiden, sitter och ser till exempel Kathy Bates ro hem Emmyn för bästa kvinnliga biroll i en dramaserie.

"American Horror Story: Coven" har alltså premiär på FX nu på onsdag, den nionde oktober. Dra genast en stor, fet häxcirkel kring detta datum!

Här har ni den officiella trailern:

Vad säger man? Jo, så där gör man en bra j-vla trailer! Är ni, precis som jag, lika taggade på denna tredje säsong, låt höra?

| 3 oktober 2013 20:01 |