Skribent

Emil Skelterwijk

28 augusti 2013 | 21:01

Dags att pimpa filmsamlingen

Emil Skelterwijk tipsar om hur du skaffar dig en förstklassig filmhylla där hemma.

10 höstar gammal var jag och satt med min egen lilla VHS-samling. I en liten apelsinfärgad plastlåda hade jag dessa svarta tegelstensliknande videoband som jag förmodligen hade "glott" på 230 gånger. Även om jag fortfarande drömmer mardrömmar om det ondsinta dånet videospelaren gav ifrån sig och att man varje kväll fick be till VHS-guden att inte tugga upp videokassetternas magnetband igen, så var det ens första filmsamling - ens egna filmfamilj.

Idag består den istället av x antal dvd- och blurayfilmer. Som ägare till dessa ögonstenar har vi ett ansvar att se till att de mår bra hos oss. Precis som ett husdjur behöver de kärlek, skötsel och förtäring. Därför kommer här lite tips på fix i filmsamlingen inför höstens ofrånkomliga filmkvällar.
 
Tvätt

Oberoende av hur du valt att lagra din filmsamling så är smuts och damm en oslagen mästare i att orientera sig fram till immobila ytor. Vad behövs göras? Jo, en sedvanlig tvätt. Fukta en trasa och rengör varje litet filmbarn för sig. Förvandlingen kanske inte blir av den gudomliga sorten, men nu kan du i alla fall se vad titeln är på filmen!
 
Bort med prislappen

En debatt jag länge fått kämpa för. Våra filmer är våra små själlösa barn. Eller varför inte jämföra dem med världens olika nationaliteter. Alla är lika värda. I filmfamiljen står ingen högre upp än den andre utan alla betyder lika mycket. Men har min "Little Miss Sunshine" en prislapp på 49 kronor, skapar det lätt avundsjuka om hon ser att "The Avengers" där borta kostar 199 kronor. "Är jag inte lika mycket värd som honom?" tänker hon. För att slippa sådana kontroverser i filmfamiljen beordrar jag er att pilla bort prislappen. Självklart varsamt så att ni inte behöver stå ut med en vit, fruktansvärt ful fläck på er favoritfilm resten av livet.
 
Registrera din filmsamling digitalt

Arne lånar 2 filmer på festen, Ida lånar 4 inför semestern och Olle tar "Mina jag och Irene" för kvällens dystra och ensamma skrattfest. Ett, två, tre och du har glömt vilka filmer du lånat ut, till vem och vilken resonabel tidsram ni kom överens om. Vi som saknar "Rain Man"-snubbens minnesförmåga behöver med andra ord skriva ner filmsamlingen i datorn, mobilen eller annat digitalt ting som styr vår vardag. Själv tycker jag det funkar strålande att skriva in filmerna i Word eller Excel, men det finns andra program på nätet som är bättre fostrade i ämnet. Bland annat programmen Oxi och Kavamovies. På detta vis kan Arne, Ida och Olle glömma att ytterligare triumfera med en film på vår glömskas räkning.  
 
Sälj

Ibland måste man inse att vissa barn i ens filmfamilj inte riktigt passar in längre. Antingen har man växt ifrån dem eller så har de växt ifrån dig. I vilket fall som helst är det dags att adoptera bort dem! Idag finns det många adoptivstationer där du enkelt och smidigt kan bli av med din filmbebis. Blocket, Tradera, Gamestop och Erikshjälpen är bara några förslag på utvägar för att lösa ditt problem. Vid avskedet är det viktigt att inte göra ert farväl allt för tårdrypande. Ju snabbare du klipper navelsträngen, desto bättre för både dig och ditt numera sålda barn. Men nu kan du i alla fall skatta dig lycklig ägare av en fläckfriare filmsamling!  
 
Placera dem i speciell ordning

Många väljer att bara sätta sina bebisar huller och buller i filmhyllan. Det är både respektlöst och förvirrande för dina filmbarn. Här behövs en struktur för att fullborda detta, allt för pedantiska, filmsamlingstips. Många väljer sätta sin filmfamilj i alfabetisk ordning och på så sätt är ordningen glasklar hur lite du än har "rätt möblerat på övervåningen". Annars, för att vara lite originell, kan du organisera dem efter flest svordomar, tråkigast slut, mest naket, dödade personer/djur, citat eller Leonardo DiCaprio. Bara fantasin sätter gränser!
 
Din filmfamilj är din värld, ditt kosmos. Behandlar du dem som livlösa objekt, så är det du får  ut av dem. Men med hjälp av punkterna ovan visar du att du tar hand om din filmfamilj och värnar om dem. I gengäld ger de dig... Kanske inte fler vänner... Och inte högre status bland dina nuvarande vänner... Definitivt inte närmre ett förhållande med någon... Familjen bryr sig inte... Ditt husdjur rör det inte i röven... Men en första klassens filmsamling, det får du!

Hur ser din filmsamling ut? Kommentera nedan eller dela en bild på vår Facebook!

| 28 augusti 2013 21:01 |