Film

Skribent

MovieZine

6 april 2023 | 12:00

Dagens tv-tips: Äventyrsfilmen med Robin Williams är mörkare än du minns

Under påskhelgen tipsar MovieZine om sevärda filmer på dumburken. Ikväll kan du se en av 90-talets mest ikoniska familjefilmer på TV6.
Året var 1995 och Robin Williams var på toppen av sin karriär. Den älskade komikern och skådespelaren hade bara nyligen härjar runt som tant i "Mrs. Doubtfire" och lånat ut sin röst till Anden i "Aladdin" när han hoppade på chansen att göra ännu en underhållande familjefilm - "Jumaji".
 
Här spelar han Alan Parrish, som i ung ålder försvann in i ett mystiskt brädspel. Historien börjar när två syskon upptäcker det magiska Jumanji som är en slags märklig portal in till en vild djungelvärld...
 
Familjefilmer och äventyr, de görs inte riktigt som förr i tiden. Vid en omtitt av "Jumanji" idag slås man kanske av hur mörk och otäck den här filmen egentligen är. Rena mardrömsmaterialet för yngre tittare, menar MovieZines Jenny Ahonen i sin recension av "Jumanji".
 
Men sevärd är den, inte minst för sina tidiga, avancerade CGI-effekter - speciellt i scenerna där en flock djur flyr ut i staden.
 
Se hur filmens banbrytande specialeffekter blev till:
 
 
"Jumanji" blev en av 1995 års mest inkomstbringande biofilmer, vid sidan av bland annat "Casper" och Disneys "Pocahontas". Regissören Joe Johnston fortsatte sin karriär i actionäventyrens anda, och gjorde "Jurassic Park III" samt den första "Captain America"-filmen.

Är det dags för en omtitt? "Jumanji" visas ikväll klockan 18:50 på TV6.
 
Mer äventyr ska det bli! På fredag 18:30 kan du se den något modernare uppdateringen "Jumanji: Welcome to the Jungle" med Dwayne Johnson och Jack Black i rollerna. På lördag samma tid kommer uppföljaren "Jumanji: The Next Level".
| 6 april 2023 12:00 |