Serie

Skribent

Patrik Jonsson

21 augusti 2014 | 19:00

Dagens TV-serieservice är bättre än någonsin

Ikväll tänkte jag ta tillfället i akt och hedra många av de kanaler som verkligen anpassat sig i dagens TV-klimat. Främst riktar jag mig till så kallade video-on-demand-tjänster vilka bland annat kanaler som Netflix och HBO Nordic erbjuder, men även till en kanske mer klassisk kabelkanal som Filmnet/C More. Jag tycker nämligen dagens TV-serieservice har blivit avsevärt mycket bättre och detta har vi nog att tacka just kanaler som dessa för.
Det har onekligen tagit sin "lilla" tid, men då det väl lossnade gick det med en väldans fart, tack vare detta kan vi nu (lagligt) avnjuta alla våra älskade TV-serier endast ett dygn efter serien ifråga sänds i det väldiga USA. Okej, kanske inte alla våra favoritserier, men bra nära och jag är övertygad om att inom en snar framtid så kan vi verkligen se alla våra älskade serier med endast cirka 24 timmars fördröjning. Det vi ser och upplever nu är framtiden, om än en försenad sådan. Man kan nog säga att allt mer eller mindre började med streamingen, något som till en början var rätt bespottat främst på grund av dessa haltande kvalitet, allt har dock sin tid och nu idag är onekligen kvaliten avsevärt mycket bättre. Detta var något jag själv inte tvivlade en sekund på, att streamingen skulle bli en enorm del av framtidens TV-arena stod så gott som självklart för min egen del.

Jag minns hur jag för en ungefär fem år sedan (jisses vad tiden går) började skriva mer aktivt här på MZ och detta främst i diverse forumtrådar, kanske inte helt osökt spenderade jag mycket skrivtid i trådar om just TV-serier. Mer ofta än sällan stötte man där på människor som var frustrerade över att behöva sitta och vänta i veckor, månader, ja ibland till och med i år, på att dennes favoritserie skulle börja sändas här hemma i Sverige. Jag höll självklart med och förstod deras frustration till hundra procent. Naturligtvis dök, minst lika ofta, debatten kring den illigala nedladdningen upp. Varför fanns inga lagliga och fungerande alternativ och varför var alla kanaler (ja och musik- & filmbolag) så till synes ointresserade av att göra något åt saken annat än att skapa ytterligare lagar och förbud? Och framförallt, hur skulle man stoppa denna så förödande nedladdning? Frågorna var många och det debatterades givetvis livligt, ja och det görs det väl då och då än idag. 

Själv svarade jag och gör så än idag; nedladdningen kommer aldrig att kunna stoppas. Detta är självklart min helt egna åsikt och tro, så har vi det sagt. Däremot kan man få den att minska och detta gör man helt enkelt genom att skapa just lagliga och fungerande alternativ. Kort och gott att se till att bemöta sina potentiella kunder, att kompromissa. Streamingen fanns där hela tiden och jag pekade mer än en gång i dess riktning. Där! där har ni svaret kära bolag och kanaler, använd tekniken och våga satsa på den så ska ni se att fler och fler väljer att lagligt se på TV-serier (ja och film etc.). Åren gick och gick och se, nu sitter vi här med fungerande och lagliga alternativ! Nu säger jag inte att de är fullbordade, som jag tidigare nämnde finns ännu inte allt tillgängligt och kvaliten, samt även just tillgängligheten, kan alltid bli bättre. Vi tuffar dock på i rätt riktning och jag vågar påstå att det går med en jäkla fart. Det hela är dessutom inte speciellt dyrt för oss som kunder, väger man utbuden, servicen och kvaliten mot månadskostnaderna så är det egentligen hyggligt billigt. För bara en tio år sedan hyrde jag en enda film för 50 spänn liksom, enkel matematik. Vi har nästan gått och blitt bortskämda!

När det amerikanska videofilmsuthyrningsbolaget (via brev) Netflix började som smått att sadla om till att erbjuda sina kunder streaming/video-on-demand började saker och ting hända. Det tog inte lång tid förrän de till och med gav sig på att producera helt egna serier och resten är idag historia. Att påstå att Netflix ligger till grunden till stora delar av dagens TV-serieformat är nog en smärre underdrift. Netflix blomstrade, aktien steg i höjden och sedan tog det inte lång tid förrän konkurrerande bolag/kanaler började förstå poängen. Amazon var till exempel inte långt efter att börja köpa upp serier för streaming, sedan vaknade naturligtvis även det väldiga HBO. För cirka två år sedan föddes vad som idag kallas HBO Nordic och de har verkligen varit en stor spelare här hemma i Sverige. Den fantastiska kvaliten på HBO:s egna TV-serier visste vi om sedan länge och nu kunde vi äntligen få se deras produktioner med endast 24 timmars fördröjning. Dessutom har de visat på en grymt bra fingertoppskänsla vad det gäller att hitta och köpa upp kvalitetsserier från andra stora kabelkanaler i USA. Här är FX:s "Fargo" och History Channels "Vikings" två lysande exempel. Jag är kort och gott mäkta imponerad av HBO Nordic och jag tvivlar inte ett jota på att de även fortsättningsvis kommer att briljera med snabb service och fantastiska serier.

Hur ser då framtiden ut? Det är inte alltid lätt att sitta och sia, speciellt inte i den här branschen där det inte alltför sällan är rätt snabba kast. Men jag tror dock att detta bara är början. Kvaliten på streamingen kommer självklart att bli ännu bättre, på den punkten är jag då tämligen säker. Sedan kommer garanterat nya konkurrerande kanaler/bolag att dyka upp, även här hemma i Sverige, vilket förmodligen gör att priserna går ned än mer. Snart kastar sig till exempel Microsoft med sin Xbox in i leken, ja det finns egentligen inga gränser. Vad det gäller storleken på utbudet, själva antalet TV-serier, så ser dessa bara ut att öka och detta är ju rena rama julafton för en annan. 

Desto mörkare ser det dock dessvärre ut för alla gamla hederliga TV-kanaler, de får nog ligga i nu i dessa tider. Det måste de ifall de inte helt ska dö ut. Eller ja, riktigt dör ut gör de kanske aldrig, men det klassiska TV-tittandet har minskat markant den senaste tiden så all oro över dem är helt klart befogad. Ändå vet jag att många av dem gör vad de kan för att hänga med, det hör till exempel inte till ovanligheten att en TV-serie på exempelvis fyran eller femman endast ligger en vecka efter USA-sändningen numer. Räcker då detta? Jag tror dessvärre inte det. Det räcker med att vissa surfar ut på nätet och då gärna in på sidor vilka handlar om deras favoritserier så är det väldigt lätt att de får en stor fet spoiler slängd i fejjan och så var den veckan förstörd. Visst kan man självfallet låta bli sådana sidor, för det första lättare sagt än gjort och för det andra räcker det faktiskt ibland med att man surfar in på en helt vanlig nyhetssida, har radion på eller råkar höra skvaller i matsalen eller på kafferasten. Spoilers finns överallt, tro mig och det är inte alltid så lätt att ducka för dem. Vi lever i en kopiöst internetbaserad tid och detta måste kanalerna anpassa sig till, det är bara så.

Det lär även bli svårt för SVT, en kanal som jag alltid mer eller mindre har hyllat. De har alltid visat på god smak vad det gäller inköp av kvalitetsserier, men fler och fler orkar inte längre vänta i ett helt år på att få se nästa säsong av sin älsklingsserie. Nu har lyckligtvis SVT oftast grymt bra egna produktioner vilka, med extremt få undantag, klassar ut alla andra TV-serier från det här landet med råge. De har dessutom bra kontakter vad det gäller bland annat brittiska produktioner och så slipper man, visserligen tack vare TV-licensen, den där jäkla reklamen. But still, hard times are coming!

Nä, nu ska jag ta och runda av, sätta mig och titta på lite TV-serier. Men vad tycker ni själva där ute? Håller ni med mig om att dagens TV-klimat, bara på ett par år, har blivit avsevärt mycket bättre? Tycker ni att det har skapats tillräckligt med bra, fungerande samt lagliga alternativ eller krävs det ännu mer? Ja och ni tjyvladdare, har ni minskat er nedladdning, slutat helt eller kör ni bara på som vanligt? Känslig fråga, ni gör naturligtvis som ni vill ifall ni svarar på den sista frågan. På återseende och tack för att ni ville läsa!
| 21 augusti 2014 19:00 |