Film

Skribent

Thomas Linnaeus

21 maj 2023 | 06:00

På TV ikväll! 5 saker du inte visste om Jim Carreys skruvade reality-drama

“Truman Show” är kanske den mest intressanta filmen Jim Carrey gjort. Här spelar han inte sin vanliga pajasroll, utan en man som är fast i en realityserie.
I år fyller Peter Weirs märkliga drama “Truman Show” 25 år. Här spelar Jim Carrey huvudrollen som Truman Banks, som lever i en påhittad reality-TV-värld där alla förutom han själv är med på inspelningen.
 
Filmen visas idag på TV6 kl 18.00, och detta är ett ypperligt tillfälle att se Jim Carrey i en av hans största dramatiska rolltolkningar - istället för lustigkurren han brukar spela. Har du redan sett filmen, eller vill veta lite intressant trivia innan du sätter dig i soffan - så listar vi den mest spännande kuriosan här nedan. Vi håller oss från stora spoilers.
 

1. Inspelningen innebär brist på riktigt solsken

 
Tidigt i filmen kan vi se en burk med D-vitamin hemma hos Truman och Meryl. Något som behövs för invånarna i låtsasstaden, då den inte är utomhus. Istället har man byggt världens största inspelningsstudio som saknar solljus.
 

2. Vad är det för musik som spelas egentligen?

 
I filmen lyssnar Truman på radio vilken kan bli problematiskt då musiken kan vara upphovsrättsskyddad och programmet visas i hela världen. Lyckligtvis spelas endast klassisk musik och låtar som inte är upphovsrättsskyddade. Tack vare det kan serien sändas utan problem.
 

3. Ambitiösa bioupplevelser var på tapeten

 
Peter Weir planerade under produktionen att låta biograferna stoppa filmen mitt i visningen. Då skulle projektonisten istället klippa till en kamera som filmade biopubliken. Vad hade detta kostat måntro? Antagligen på tok för mycket. Det fanns även en idé om att Weir själv skulle spela filmens antagonist, Christoph, men den planen skrotades också.
 

4. Det finns inga riktiga stjärnor i “Truman Show”

 
På strålkastaren som faller ner från himmelen i början av filmen står det "Sirius (9 Canis Major)". Just Sirius är en del av stjärnbilden Stora hunden och råkar vara den stjärna som lyser mest om nätterna. Strålkastaren skulle nog föreställa denna himlakropp.
 

5. Karaktärerna och gatorna har fått namnen från filmvärldens största stjärnor

 
I staden som Truman lever i finns gatorna Lancaster Square och Barrymore Road. Dessa refererar till skådisen Burt Lancaster och skådissläkten Barrymore - där Drew Barrymore är en av de mer framträdande skådisarna idag. Bland Trumans bekanta finns bland andra Meryl (Meryl Streep), Marlon (Marlon Brando) och Kirk (Kirk Douglas).
 
“Truman Show” råkar vara en av mina favoritfilmer och Jim Carrey visar här att han är en fantastisk skådespelare. Passa på att se dramat idag kl 18.00 på TV6.
| 21 maj 2023 06:00 |