Film

Skribent

Jakob Åsell

7 maj 2009 | 16:27

Crash Course i Star Trek-karaktärer

Den 8 Maj är det dags igen. Star Trek gör en ny ansats mot bioduken i den elfte filmatisering sen originalserien fyllde tv-rutorna på sextiotalet. Den här gången gör J.J Abrams en tolkning i $130milj-klassen av hur allting egentligen började för de klassiska figurerna Kirk, Spock, Scotty och McCoy. För er som trodde att Star Trek började med Jean-Luc Picard och Archer ger MovieZine en crash course i Star Trek-karaktärer och tar er tillbaka till framtiden, inför årets kanske största sci-fi-händelse.

Spock

Ingen karaktär i världsrymden är mer ikoniskt förknippad med Star Trek än Spock, som med sina spetsiga öron och den klassiska vulcan-handhälsningen blivit en kultförklarad sci-fi ikon som representerar själva urbilden av Star Trek. Spock är en av få utomjordingar i originalbesättningen på USS Enterprise, där han som hälften vulcan/hälften människa tjänstgör som försteofficer under kapten James T. Kirk. Det var ursprungligen tänkt att Spock skulle vara halv-marsian, men Star Treks skapare Gene Roddenberry ändrade hans bakgrund då han misstänkte att om serien skulle bli en långkörare så fanns ju risken att människor skulle hinna besöka mars medan Spock fanns kvar i tv-rutan. Spock bildar tillsammans med Kapten Kirk och Dr.McCoy en stark vänskapstrio där Spock står för det logiska och rationella tänkandet som motsats till den känslostyrde Dr.McCoy. I den nya Star Trek-filmen får vi bekanta oss med en ung Spock som slits mellan sitt ursprung på planeten Vulcan och mäniskovärlden i Star Academy utan att veta var han hör hemma. Spock spelades ursprungligen av skådespelaren Leonard Nimoy, som blev så förknippad med rollen att han skrev självbiografin "I Am Not Spock". I sommarens film spelas den unge Spock av Zachary Quinto ("Heroes") men även Leonard Nimoy återvänder till sin paradroll som en äldre version av ikonen.

Kapten Kirk
James Tiberius Kirk var huvudpersonen i originalserien och i flera av filmerna som följde, han är den mest kände och hyllade kaptenen i Stjärnflottans historia med ett långvarigt befäl över två av skeppen med namnet Enterprise. Kirk har beskrivits som en rymdålderns Hornblower, är känd för sin självständiga ledarstil och har vunnit respekt och framgång genom många vågade taktiska beslut. Kirk är även en kvinnokarl som har en flicka i varje hamn, både mänskliga och utomjordningar. Rollen spelades i originalserien av William Shatner, men kommer att gestaltas av Chris Pine i J.J Abrams nya film, där Kirk är en ung vilsen man med en aptit för trubbel som utmanas av Kapten Christopher Pike att gå med i Stjärnflottans Akademi för att fylla sin hjälteförklarade fars stora skor.

Dr. McCoy

"I'm a doctor, not an mechanic" är bara en av de klassiska ursäkterna som DeForest Kelley  brukade slänga ur sig för att slippa svåra sysslor i rollen som Leonard Horatio McCoy, även kallad "Bones" - chefsläkare ombord på USS Enterprise under Kapten Kirk. Kelley som själv drömt om att bli läkare, skapade enligt Roddenberry "Bones" helt själv utifrån sina egna erfarenheter. Smeknamnet "Bones" har han fått av Kirk och är en förkortning av "Sawbones" som är ett gameldags epitet för en kirurg. Den känslostyrde och spontane "Bones" fungerar vid sidan av Kapten Kirk som en motpol emot Spocks stundtals känslokalla logik och vetenskaplighet. Karl Urban som spelar den unge McCoy i årets film verkar ha fallit för just hans funktion som Kirks samvete och säger sig gilla "hans snarstuckenhet, heder och passion för livet" han påpekar även att "Spocks logik och McCoys tydliga moral ger Kirk förmånen av att ha tre hjärnor istället för bara en.". Kelley har själv sagt att det roligaste med att gå på Star Trek-konvent är alla de personer som kommer fram och berättar att de valt den medicinska yrkesbanan efter att ha sett "Bones" i Star Trek, och kanske har flera av dessa läkar-trekkies använt "Bones" klassiska dödsförklaring "He's dead Jim" vid läkarbordet.

Scotty
"Beam me up, Scotty!" är en replik som känns igen även utanför Star Trek-konvent, lustigt nog så yttras dock faktiskt aldrig det kända anropet i varken tv-avsnitt eller filmer. Det närmaste man kommer är repliken är Kirks "Scotty! beam me up!" ur "The Voyage Home" från 1986, Vilket torde göra repliken till Star Treks egen "Play it again, Sam". "Scotty", eller Montgomery Scott är det tekniska geniet på kommandobryggan, en målmedveten problemlösare som ofta kliver in och räddar dagen när det krisar och även kan lätta upp stämningen som en välbehövlig comic relief ombord. Hans position är chefsingengör ombord på Enterprise men som tredjebefäl är det han som bossar ombord när Kapten Kirk och Spock är ute på uppdrag, och eftersom det är Scotty som sköter transportören ombord så är det han som anropas när någon ska strålas upp ombord. Karaktären som gjordes känd av den nu avlidne James Doohan kommer nu spelas av Sci-Fi-nörden Simon Pegg, främst känd från filmer som "Shaun of the Dead" och "Hot Fuzz".  Kanadensaren Doohan valde att ge sin karaktär en bred skotsk accent med motiveringen att de allra bästa ingengörerna kommer ifrån Skottland och för att försöka återskapa accenten tog Pegg hjälp av sin skotska fru Maureen McCann samt James son Christopher. Pegg har erkänt att han kände sig så sexig i sin Starfleet-uniform att han vågade trotsa det rigorösa säkerhetspådraget kring filmen, och tog hemliga bilder på sig själv i sin trailer; "Givetvis var jag rädd att någon skulle komma på mig, vi blev muddrade och fick gå igenom en metalldetektor varje dag, och om vi skulle åka fast för stöld väntade elektriska stolen."

Hikaru Sulu

Gene Roddenberrys framtidsvision var en väldigt optimistisk tanke om ett utopiskt samhälle där alla jobbar tillsammans över rasgränserna, vilket faktiskt gör nyversionen rätt så aktuell såhär i hoppfulla Obama-tider. Roddenberry ville ha en asiatisk karaktär ombord på Enterprise som en symbol för en fredlig framtid, något som var rätt så unikt under en tid då asiater nästan uteslutande fick spela skurkar på film, och Vietnamkriget låg på allas läppar. Han ville inte knyta namnet till ett specifikt land, så han öppnade kartboken och hittade Sulu-sjön som knyter samman flera Asiatiska länder, därav namnet Hikaru Sulu. Sulu är styrman ombord på Enterprise med en förkärlek för fäktning och antika vapen. Rollen som ursprungligen spelades av George Takei, (senast sedd i rollen som Hiro Nakamuras far i "Heroes") söktes bland annat av James Kyson Lee, även känd från "Heroes", men eftersom producenterna redan tappat Zachary Quinto, som spelar Spock, var de inte så sugna på att släppa ifrån sig ännu en skådis, rollen gick istället till John Cho, som spelar Harold i "Harold & Kumar"-filmerna.

| 7 maj 2009 16:27 |