Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 september 2020 | 09:30

Coppola klipper om (och döper om) "Gudfadern del III"

En ny version och en ny titel med planerad biopremiär lagom till filmens 30-årsjubileum.
Den hyllade "Gudfadern"-trilogin har en svag punkt, och den stavas "Del III". Nu vill Francis Ford Coppola göra något åt saken.

Filmskaparen planerar att sätta saxen i det 30 år gamla maffiadramat. Tanken är att "korta ned vissa bitar, stärka andra och ändra titeln", skriver Deadline.

Paramount Pictures backar projektet och kommer även att restaurera filmen för biopremiär i december. Därefter släpps den digitalt. Titeln för den nya versionen? "Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone".
 
Coppola och Pacino på inspelningen av "Gudfadern" år 1974.
 
Coppola förklarar att filmen går mer i linje med vad han och författaren Mario Puzo ville åstadkomma:

- "Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone" är ett erkännande av titeln som Mario och jag föredrog, och våra ursprungliga intentioner för det som blev "Gudfadern del III".

- För den här versionen av finalen har jag skapat en ny början och ett nytt slut, och flyttat om några scener, klipp och musikstycken. Med dessa ändringar känns det som en mer passande fortsättning på "Gudfadern" och "Gudfadern del II", och jag är tacksam att Paramount lät mig återbesöka den.
 
 
"Gudfadern del III" må blekna i jämförelse med sina två föregångare, men blev ändå nominerad till 7 Oscars när den släpptes vintern 1990. Filmen besöker maffiabossen Don Michael Corleone (spelad av Al Pacino) på äldre dar. 
 
Hela "Gudfadern"-trilogin finns nu att streama på Viaplay.

Ser ni fram emot en ny version av filmklassikern? Kommentera nedan.
| 4 september 2020 09:30 |