Serie

Skribent

MovieZine

21 december 2016 | 14:00

Colin Nutleys "Saknad" beskrivs som en blandning mellan "Änglagård" och "Twin Peaks"

Serien med Helena Bergström har premiär på nyårsdagen och är den första serien i en femårig storsatsning på svenskt drama från C More.
På nyårsdagen är det premiär på C More för Colin Nutleys första svenska tv-serie, "Saknad". Han har förra årets succéserie "Modus" att tacka för streamingtjänstens nya storsatsningar på svenska drama-serier. Här är trailern:
 
 
"Saknad" beskrivs av C More själva som en blandning av "Änglagård" och "Twin Peaks". Något som i den här skribentens öron översätts till "en blandning mellan sentimentalt skräp och något fantastiskt".
 
Låt oss få det självklara ur vägen: ja, Helena Bergström spelar huvudrollen. I själva verket får hela familjen vara med - Molly Nutley spelar nämligen dottern till Helenas poliskaraktär Maja Silver.
 
"Saknad" är som "Twin Peaks" inspelad i "Änglagård"
 
Likt "Twin Peaks" utspelar sig "Saknad" i en liten, fiktiv ort kallad Bogesund, där ingenting märkligt brukar hända. Men här har det skett ett mord och det har skakat om byns invånare för en lång framtid. Maja Silver påbörjade en gång sin poliskarriär i Bogesund och var gift med en domare som hon fick barn med, men lämnade allt bakom sig för en karriär i Stockholm. Nu återvänder hon till byn för att lappa ihop relationen med dottern.
 
"Saknad" spelades in i samma trakter som "Änglagård", utanför Ulricehamn. Nutley sa själv i en tidigare intervju i våras att "det här blir inte Beck eller Wallander. Inga biljakter eller massor av skjutande."
 
- Det är ett mordfall som driver historien. Men jag tände mycket på den såriga relationen mellan mor och dotter. Och när Colin gör något, blir det ofta ett relationsdrama av alltihop, säger Helena i samma intervju.
 
Fyra serier om året är målet för C More
 
C More jobbar på att bli den bästa tjänsten för den som vill se kvalitativa hemodlade serier och satsar nu på att producera fyra dramaserier om året i en stor budgetsatsning för de kommande fem åren. Tanken är att serierna först ska finnas tillgängliga för streaming på C More, för att senare visas i TV4.
 
Först ut nästa år är "Farang" med Ola Rapace, som har premiär den 9 mars. År 2017 bjuder även på säsong 2 av serierna "Modus" och "Torpederna". Året avslutas med tv-bolagets hittills största produktion, nämligen en reboot av Jan Guillous "Hamilton"-serie om en ung Carl Hamilton på sitt första uppdrag. Tio avsnitt planeras ihop med en anonym, internationell samarbetspartner och serien kommer att bli på både svenska och engelska.
 
Se "Saknad" på C More på nyårsdagen eller på TV4 ungefär ett år senare.
 
Vad är din åsikt om Colin Nutleys och Helena Bergströms filmer? Kommer du att se serien "Saknad"?
| 21 december 2016 14:00 |