Sundance 2024

Skribent

Annika Andersson

3 februari 2024 | 10:00

Jesse Eisenbergs nya drama blev årets stora Sundance-favorit - 166 kritiker har röstat

Jesse Eisenbergs “A Real Pain” toppar inte bara IndieWires årliga Critics Survey som 166 kritiker röstat fram, utan kan även bli nästa års Oscarsvinnare. IndieWire förklarar varför.
När Indiewire traditionsenligt bjöd in Sundances kritikerkår för att välja ut årets bästa filmer var MovieZine med för att tycka till. Men årets festival hade det annorlunda upplägget att vi som bevakade festivalen digitalt bara fick några dagar på oss att klämma in så mycket film vi bara kunde mot slutet, och vi fick dessutom bara tillgång till en del av programmet.
 
Gjorde det röstningen orättvis? Kanske, men 166 filmkritiker var rörande överens om att en film höjde sig över mängden. Vi var till och med mer enade än kritikerna varit om Oscarsvinnaren “CODA” som premiärvisades på festivalen 2021 och såldes för rekordpriset 25 miljoner dollar.
 
“Jesse Eisenbergs "A Real Pain" höjde sig över denna undersökning i en grad som nästan ingen film har i de sex år jag har sammanställt det – även om förra årets "Fair Play" kom nära, var det bara någon hårsmån från "Past Lives", medan klyftan mellan "A Real Pain" och andra-platsen är mycket bredare” skriver Christian Blauvelt, som sammanställt undersökningen.
 
"A Real Pain" är Eisenbergs andra spelfilm som regissör, och handlar om två kusiner spelade av Kieran Culkin från “Succession“ och Esienberg själv som reser till Polen för att utforska sitt ursprung. Filmen är en varm och charmig indiepärla, som fint balanserar det lättsamma med det svåra. 
 
"A Real Pain" kom in som nummer ett i omröstningen för Bästa film, Bästa rollprestation (Kieran Culkin), Bästa regi (Eisenberg) och Bästa manus (också Eisenberg) - varje kategori som den var berättigad till. Och ja, jag hörde till de kritiker som satte både filmen och Culkins oemotståndliga porträtt av den labila kusinen på toppen av listan.
 
Indiewire skriver att inte ens den slutliga vinnaren för bästa film vid Oscarsgalan 2021, "CODA", uppnådde den bedriften när den toppade kategorin Bästa film i den här omröstningen. Den föll kort i de andra kategorierna.
 
Searchlight köpte distributionsrättigheterna till “A Real Pain” för 10 miljoner dollar. Inte i närheten av “CODA” alltså pengamässigt, men kan den gå om i popularitet? Filmerna som toppar IndieWire Critics Survey kan gå hela vägen till Oscarsgalan, som både "CODA" och "Minari" tidigare visat.
 
Ok, så kanske vi har nästa års Oscarsvinnare ute redan nu, bara någon månad in på det nya året? Spännande! Om ett år har vi svaret. Och “that’s a wrap” för årets Sundance filmfestival!
 
| 3 februari 2024 10:00 |