OSCARS 2022

Skribent

Alexander Kardelo

21 mars 2022 | 08:10

”CODA” är ny favorit till Oscarn för Bästa film

6 dagar kvar: Feelgoodladdad indiesnackis kan utmana jättarna och veteranerna på årets Oscarsgala.
Jane Campions ”The Power of the Dog” leder med flest nomineringar. Men den stora vinnaren på 2022 års Oscarsgala kommer bli den något mer anonyma ”CODA” av Sian Heder, spår experterna. 
 
Det publikfriande feelgood-dramat om en döv amerikansk familj premiärvisades på filmfestivalen i Sundance i början av 2021. Sen köptes den upp av streamingtjänsten Apple TV+ men fick även biopremiär i vissa länder, bland annat Sverige. Få har sett den hyllade filmen trots kritikerhyllningar, men under vinterns galasäsong har ”CODA” gjort allt mer väsen ifrån sig. Bland annat kammade den hem priset för Bästa ensemble på Screen Actors Guild Awards. 
 
Och i helgen vann den Bästa film på PGA - Producers Guild Awards. En vinst här brukar kunna bli en stark indikation på hur även Oscarsjuryn kommer att rösta. De senaste 32 åren har samma film vunnit Bästa film på PGA och Oscarsgalan hela 22 gånger, skriver Deadline
 
 
”CODA” är inte utan starka konkurrenter i Bästa film-kategorin. Förutom Jane Campion och hennes westerndrama finns här Steven Spielbergs musikal ”West Side Story”, Guillermo del Toros noir-thriller ”Nightmare Alley”, Kenneth Branaghs barndomsskildring ”Belfast” och Dens Villeneuves sci-fi-epos ”Dune”, bara för att nämna några. Det här Oscarsracet är ytterst svårtippat i år. 
 
Däremot verkar de flesta experter överens om att skådespelaren Troy Kotsur, som spelar pappan i ”CODA”, lär kamma hem Oscarn för Bästa manliga biroll. Han har både vunnit på Critics Choice-galan och BAFTA-galan under de senaste veckorna. 
 
I Sverige kan ”CODA” ses på streamingtjänster som SF Anytime och Viaplay Store.
 
Oscarsgalan 2022 tv-sänds natten till måndag 28 mars på TV4.
| 21 mars 2022 08:10 |