Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

4 augusti 2017 | 20:40

Christopher Nolan ville filma "Dunkirk" utan manus

Men hans fru sköt ner idén (i ett Spitfire-plan).
Vi som sett Christopher Nolans senaste rulle, "Dunkirk", är nog alla lite slagna av hur experimentell den faktiskt är. Det är inte mycket dialog, och en del scener är ganska mycket längre än vad som traditionellt sett brukar vara fallet i stora blockbuster-filmer. Men den hade kunnat vara ännu mer udda, i alla fall om Nolan själv fått bestämma.
 
Under ett samtal med hans bror Jonathan (som släppts i textform tillsammans med manuset till filmen) står följande att läsa:
 
- Jag kom till en punkt där jag förstod omfattningen och rörelsen och historien bakom det jag ville att filmen skulle handla om, därför att det rör sig om väldigt simpel geografi. Jag sa: "Jag vill inte ha ett manus. För jag vill bara visa det. Det är nästan som att jag bara vill sätta upp alla delar, och sedan helt enkelt filma dem."
 
Nolans radikala idé blev dock snabbt nedskjuten av hans fru och producent, Emma Thomas:
 
- Emma tittade på mig som att jag var lite galen och bara: "Okej, det kommer inte riktigt att fungera."
 
Det hade onekligen krävts cojones för att ro ett projekt av "Dunkirks" magnitud i hamn helt utan ett manus, men resultatet av "experimentet" hade oavsett vilket blivit rejält intressant att ta del av. Inte sant?
 
Gillade du "Dunkirk" förresten?
| 4 augusti 2017 20:40 |