Film

Skribent

Alexander Svensson

14 februari 2024 | 12:30

Christopher Nolan var "lite rädd" för Robert Downey Jr.

De två möttes redan innan "Batman Begins", och Downeys rykte föregick honom.
Robert Downey Jr. avslöjade för ett tag sedan att han haft ett möte med Christopher Nolan redan innan “Batman Begins”. Downey sökte nämligen rollen som skurken Jonathan Crane/Scarecrow, en karaktär som sedan gick till Cillian Murphy.
 
Nolan har nu själv pratat om det hela under en intervju som han och Downey gjort med New York Times, och erkänner att han aldrig trodde på Downey som Scarecrow, och till och med var lite rädd för honom:
 
- Jag var 100% säker på att du inte var rätt person. I mitt huvud hade jag redan rollsatt den karaktären. Men jag hade alltid velat träffa dig… jag var en stor beundrare av dig och därför ville jag själviskt nog ha mötet. Men jag var också lite för dig, vet du. Jag hade hört alla berättelser om hur galen du var. Det var bara ett par år efter att den sista av de berättelserna hade kommit ut om dig.
 
Cillian Murphy som Jonathan Crane, aka Scarecrow i "Batman Begins".
 
Downey hade under 90-talet och kring millennieskiftet återkommande problem med både droger och rättsväsendet, och satt periodvis i fängelse. Hans karriär hämtade sig först fullt när han blev ansiktet för Marvel iochmed Jon Favreaus “Iron Man”, en superhjälteroll som förmodligen gav honom mer än vad Scarecrow hade gjort.
 
Och arbeta ihop fick ju Nolan och Downey göra ändå, även om det tog några år. Downey gör som bekant rollen som Lewis Strauss i Nolans "Oppenheimer", där självaste Scarecrow, Cillian Murphy, gör titelrollen. Samtliga har Oscarsnominerats för sitt arbete med filmen.
 
Vad tror du, hur hade det gått om Robert Downey Jr. spelade Scarecrow?
| 14 februari 2024 12:30 |