Serie

Skribent

Carl Adam Anderberg

13 juli 2015 | 19:00

Christian Slater och Rami Malek svarar på frågor om "Mr. Robot"

Och berättar om hur deras paranoia i verkliga livet bara ökar...
Har du sett dem än? Avsnitten som släppts av "Mr. Robot", alltså. Rami Malek spelar hackern som insett att något är väldigt fel med världen, och Christian Slater spelar den mystiske mannen som tar honom under sina vingar (eller?). 

Under årets Comic-Con passade duon på att svara på en hel massa frågor om paranoia, karaktärsutveckling, och om vi tids nog kommer att få veta mer om Mr. Robot själv eller om han/hon/det kommer att förbli ett mysterium.

Har er egen paranoia ökat sedan ni började med TV-serien?

Malek: Ja, definitivt. Det var tekniska problem med både United Airlines och New Yorks börsmarknad häromdagen. Vad hände där?

Slater: Den har bara växt, och fortsätter öka. Det är väldigt läskigt, inget snack om saken.

Malek: Någon frågade om vi kommer sno saker från löpsedlarna att använda till serien, men det verkar som att saker som redan hänt i serien kommer börja hända i verkligheten istället. Det är det som är det häftiga med den här serien. Vad är det egentligen vi förutser? Jag är väldigt paranoid. Det borde vi alla vara. Det är en obehaglig värld där ute.Hur hanterar Eliiot att han vill bli en medlem av samhället, men att han samtidigt inte vet hur han ska göra för att bli det?

Malek: Det är en jättebra fråga. Jag skulle nog säga att det är en kamp Elliot ställs inför genom hela säsongen. Med hjälp av det fåtal vänner han har och de förhållanden han skapar sig under säsongen, så försöker han ta reda på om det ens är möjligt för honom. En hel del människor tycker att det är bättre att bara existera för sig själva därför att världen aldrig kommer acceptera dem för dem de är. Det är ett stort dilemma för honom. Jag tror att han kommer försöka förstå allt det här under resten av säsongen. Förhoppningsvis kan det hjälpa oss alla att acceptera andra människor, på ett eller annat sätt, och alla deras brister. Jag vet inte än, jag har inga svar än så länge för Elliot håller fortfarande på att bena ut det.

Hur går det till med den tekniska rådgivningen för serien?

Malek: Vissa av dem som hjälper oss är kriminella.

Slater: Några av dem är så anonyma att vi får informationen från dem genom SMS därför att personernas riktiga identiteter är okända.

Malek: Vi tar även information från "black hats" om vi kan. Vi har fantastiska tekniska rådgivare tillgängliga för serien också. Vår producent, Sam Esmail, vill bara få allt så autentiskt som möjligt, så han har sett till att anställa rätt folk. Det är några hackers som har pratat med oss om att vara med i säsong 2. Jag skojar inte!

Hur förberedde du dig inför att spela Elliot?

Malek: Jag ville bara vara så förberedd som möjligt. Han är ju komplicerad redan i första avsnittet. Jag tänkte; "vilka lager kommer vi att skala bort från den här killen?". Jag ville förstå på riktigt vad som försiggår i hans huvud, så jag läste på så mycket jag kunde om psykiska sjukdomar och ångest, och om hur de utlöses hos de som drabbas. Jag tänkte ett tag nästan att jag borde gå till en psykolog spelandes karaktären, men det hade varit lite väl bedrägligt och "method" (method acting), fast det hade absolut varit coolt. Jag pratade om TV-serien med min frisör, och han sa att hans fru var psykolog så jag började snacka med henne och frågade henne drösvis med frågor. Vi började ha dagliga konversationer tills jag verkligen började förstå Elliot genom hennes patienter. Det slutade med att Sam Esmail anställde henne till serien. Han ville att Elliots mentala problem skulle vara lika väl återgivna som alla de tekniska bitarna. Kort sagt; jag håller fortfarande på att finslipa allt det där, men jag lärde mig grunderna från böcker och från en psykolog.Christian, skulle din karaktär i "Mr. Robot" kunna vara din karaktär J.D. från "Heathers", om han nu inte hade varit en sådan sociopat alltså?

Slater: Jag tycker att man kan säga det, ja, om inte J.D. hade sprängts i slutet. Det är nog en bra gissning, absolut. Han var en anarkist då, och hade varit en anarkist nu.

Har ni blivit pressade av företags-Amerika att inte lägga ner serien än?

Slater: Det är en jättebra fråga, en helt legitim fråga. En sådan här TV-serie kan belysa problem som korruption och stora företags girighet. Det kanske skulle vara en anledning till varför de i så fall skulle vilja stänga ner oss. Här har vi en serie om en liten organisation som har jättestor makt över ett enormt konglomerat. Det finns sådana där ute. Ni såg det när Sony hackades; det hade kunnat vara en ensam person framför ett tangentbord. Om du har kunskapen att kunna hantera det där tangentbordet och på så vis manipulera systemet, då kanske du plötsligt, som den där ensamma personen, är mäktigare än konglomeraten.

Ni är två personer som tjänar över genomsnittet, skulle ni trycka på en knapp som innebar en omfördelning av era tillgångar?

Malek: Jag har väntat på den här frågan. Jag säger så här, vi är i en position där vi har möjligheten att påverka hur saker ska vara därför att våra röster hörs och vi har pengarna som krävs för att det ska ske. Så det hjälper, på ett sätt. Vi kan berätta den historia vi vill berätta och det kanske får någon av oss, eller alla av oss, att ändra på saker. Vi har en plattform för det, och jag skulle inte vilja ge upp den. Från den här positionen kanske vi kan göra mer än om vi istället skulle bli ett exempel från den andra sidan. Det är en bra fråga, men en svår sådan.

Kommer vi lära oss mer om Mr. Robot, eller kommer han förbli ett mysterium?

Slater: Sam Esmail har planerat allting i detalj, och han lämnar en hel del spår utefter vägen i serien. Det är definitivt inte en serie du kan titta på medan du gör andra saker. Du måste vara uppmärksam, för det finns små ledtrådar om vem Mr. Robot är och vad hans verkliga agenda är. Jag tycker att Sam hanterar allt det här väldigt bra. När vi kom till inspelningen av säsongens sista avsnitt blev jag helt hänförd över riktningen vi var på väg åt. Jag hade inte kunnat bli gladare.

Berätta lite om hur du gör för att ta dig in i karaktärens huvud, på en psykologisk- och drogmissbrukar-nivå, för att sedan ta dig ut ur det igen Malek.

Malek: Det är tufft. Det är inte lätt för mig för jag gillar att gå in i de där mörka sidorna. Jag drar till dem, framförallt när jag har investerat mycket av mig själv i dem. Jag börjar tänka mycket på hur relaterbar Elliot är. Han är ensam. Han är sorgsen över världen han lever i. Ibland tänker han att han kan ändra på den, men han sörjer samtidigt bortgången av hans bäste vän, som var hans far, så han bedövar sig med morfin. Jag tänker alltid: "är han en drogmissbrukare?". Jag tar mig ur det genom att umgås med bra, roliga människor på jobbet, som inte låter mig deppa ihop mellan tagningarna. Så jag hoppar omkring och drar skämt och driver med allt istället.

Slater: Han är fenomenalt hängiven och så otroligt professionell. Det är verkligen fantastiskt att se. Jag älskar det.

Malek: Jag tar långa duschar också. Jag skojar inte. Jag skrubbar av honom lite, och det hjälper. Det är terapeutiskt, men jag spenderar alldeles för mycket tid i duschen.Vad säger ni om alla fan-teorier kring seriens handling?

Malek: Jag är precis som de andra tittarna. "Vänta nu, vad är det Sam inte berättar för oss?". Jag frågar Sam Esmail om allting, från avsnitt till avsnitt, men jag frågar honom inte så mycket för att få svar längre. Jag brukade göra det när jag fick manusen, typ: "vad kommer hända med den här personen? Vilket håll är jag på väg? Vem är den här personen". Nu vill jag mycket hellre bli överraskad därför att jag tror att det här är en typ av värld som vi alla är på väg in i. Och man vet inte nödvändigtvis alla andras agendor i verkliga livet.

Slater: Det roliga är att bli överraskad. Vi kan sitta och läsa igenom avsnitten, och då händer det att vi ibland vet svaren på några av de saker som är på väg att hända, men så kan det finnas andra personer i rummet som inte vet än och som säger: "Woah, vad?!". Det är roligt när det händer.
| 13 juli 2015 19:00 |