Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 januari 2024 | 05:00

Christian Bale fyller 50 år! Har du sett Astrid Lindgren-filmen han debuterade i?

Christian Bale har med åren blivit en av Hollywoods största och populäraste skådespelare. Men han debuterade i en Astrid Lindgren-film. Idag fyller han 50 år.
Den brittiska skådespelaren har sedan sitt genombrott i ung ålder varvat stora franchise-blockbusters med hyllade Oscarsfilmer. Men medan Christian Bale blev känd för den breda massan i vuxen ålder så debuterade han redan som barn i en för oss svenskar bekant titel.
 
Som tolvåring filmdebuterade han som Jum-Jum i den svensk/norsk/sovjetiska ”Mio min Mio” (1987), den dyraste filmatiseringen av Astrid Lindgren-historia någonsin. Unga Bale fick spela mot både veteranen Christopher Lee och svenska skådespelare som Stig Engström och Gunilla Nyroos.
 
Se Bale dubbad på svenska från filmen här:
 

 
Han fick ett mindre genombrott med huvudrollen i Steven Spielbergs ”Solens rike” (1987) och medverkade även i Kenneth Branaghs Shakespeare-drama ”Henry V” (1989). Han fick därefter allt större roller i filmer som ”Unga kvinnor” (1994), ”Velvet Goldmine” (1998) och ”En midsommarnattsdröm” (1999).
 
 
Hollywood fick på allvar upp ögonen för honom när han imponerade med huvudrollen i kontroversiella "American Psycho” (2000), där han bevisade att han kunde genomgå både fysiska och psykologiska förvandlingar för en roll. Den ledde i sin tur till en rad huvudroller, inklusive som Batman i Christopher Nolans populära superhjältefilmer.
 
Han vann en Oscar för rollen som boxaren i Dicky Eklund i ”The Fighter” (2011) och har även nominerats för rollerna som sol-och-vårare i ”American Hustle” (2013), hedgefondförvaltaren Michael James Burry i ”The Big Short” (2015) och vicepresidenten Dick Cheney i ”Vice” (2018), alla baserade på verkliga personer.
 
 
År 2022 kunde vi se honom i både ”Thor: Love and Thunder”, ”Amsterdam” och ”The Pale Blue Eye” medan han höll låg på profil. Men vi kan snart se honom som självaste Dr. Frankenstein i Maggie Gyllenhaals remake av ”Frankensteins brud” som börjar filma i vår. Med tanke på Bales spännande filmografi kan vi nog se fram emot ännu en minnesvärd insats.
 
Grattis på 50-årsdagen, Christian Bale!
 
Vilka är dina favoritfilmer med skådespelaren?
| 30 januari 2024 05:00 |