Film

Skribent

Robin Andersson

22 september 2019 | 18:00

Catherine Hardwicke vill se mer girl power i Hollywood

Efter "Twilight" och "Plush" är hon nu aktuell med thrillern "Miss Bala".
Efter att ha blivit nekad jobbet som regissör för "The Fighter" på grund av sitt kön, har "Twilight"-regissören Catherine Hardwicke kämpat för att få in fler kvinnor i rampljuset i mansdominerade Hollywood.
 
Nu är hon aktuell med "Miss Bala där vi får följa Gloria som efter en kidnappning tvingas bli mer självständig och våga skapa sitt eget öde. Den saknar lite av en dramatisk tyngd, men är annars en solid thriller, fullproppad av girl power, något som Hardwicke önskar att man såg mer av på biodukerna. Vi har intervjuat henne om allt från Mexikos kultur till fördelen med massiva filmproduktioner.
 
Vad fick dig att vilja göra en ny adaption av “Miss Bala” från 2011?
 
– Jag gillade verkligen originalet, men jag ville göra en mycket mer aktiv huvudkaraktär, en som tar kontroll över sitt eget öde. Jag gillade den nya manusförfattarens tolkning.

Du spenderade mycket tid i Mexiko under din barndom. Hur mycket påverkade det dina val när du regisserade filmen?
 
– Jag älskar Mexiko. Den spännande konsten, arkitekturen, musiken, väggmålningarna. Jag ville visa det på ett modernt sätt, inte som den gamla dammiga versionen av Mexiko vi får se i filmer annars.
 
 
Gina Rodriguez gör en felfri insats som Gloria, hur var det att arbeta med en så talangfull skådespelare?
 
– Hon är så orädd! Och en extremt flitig arbetare och känslomässigt intelligent. Och rolig!
 
Gloria genomgår en stor förändring genom filmen och har förändrats mycket som person vid slutet. Har du fler planer för karaktären i framtiden eller känner du att hennes berättelse tar slut här?
 
– Vi kan lämna det till tittarens fantasi angående vad hon gör med sitt nya självförtroende. Hon skulle kunna bli en CIA-agent eller kanske skapa ett nytt sminkmärke och ta upp kampen mot Sephora!

Du har gjort både större filmer som “Twilight” och mindre filmer som “Plush”, föredrar du de större eller de mindre produktionerna?
 
- Båda två har fördelar och nackdelar. Större budgetar ger dig fler dagar att filma på och fler leksaker som kranar och riggar, men oftast får man också fler ramar att hålla sig inom från sponsorer och från studion.
 
 
När du ville regissera “The Fighter” blev du nekad på grund av ditt kön. Har det här påverkat dina val av projekt framöver?
 
– Jag försöker vara en del av rörelsen som skiner ett ljus på avsaknaden av kvinnliga regissörer så att vi kan börja ändra normerna.

Att regissera filmer verkar vara ett fantastiskt jobb och något jag kan föreställa mig att du har drömt om sen du var liten. Vad är det absolut bästa med att vara en filmregissör i Hollywood?
 
– Jag älskar att arbeta med andra kreatörer, att brainstorma med produktionsdesigners, kostymdesigners, att bygga nya världar, skapa stuntsekvenser, och självklart att arbeta med skådespelarna som skapar spännande karaktärer. Jag älskar repetitioner och improvisation!

“Miss Bala” visar upp en hel del “girl power”. Är det något du känner att Hollywood behöver mer av?
 
– Ja för fan!!
 
 
"Miss Bala" släpps på bluray och dvd den 23 september.
| 22 september 2019 18:00 |