Skribent

MovieZine.se

26 maj 2013 | 18:01

Cannes-tips för cineasten

Så får du ut det mesta av filmfestivalen i Cannes även utan ackreditering.

Cannes är den största och viktigaste samlingsplatsen för filmbranschen, journalister och distributörer från hela världen. De flesta visningarna är stängda för allmänheten, men även en vanlig Svensson med stort filmintresse kan få ut mycket av Cannes filmfestival.

Här är några snabba tips för dig som funderat på en semester på franska Rivieran i maj nästa år.

1. Upplev galastämningen

Varje dag premiärvisas en tävlingsfilm vid festivalpalatset. På kvällen kommer därför många av stjärnorna dit för att gå på den berömda röda mattan. Bäst är att vara där runt 17-tiden om man vill ha en bra plats och chans till autografer och bilder. Det här är det absolut bästa sättet att komma nära de stora filmstjärnorna nere på Croisetten.

2. Strandbio

Om man vill uppleva en magisk och annorlunda filmvisning under bar himmel så är detta det perfekta valet. Det är helt gratis men man bör vara där i tid, ca 1 timme innan filmens start är att rekommendera. Det brukar komma mycket folk och de första får en solstol och filt. Eftersom det blir kyligt på kvällen är det bra att ha varma kläder.

3. Kändishotell

JW Marriott och Carlton är två av de mest kända hotellen på Croisetten. Oftast kan man se någon filmstjärna kring entréerna eller i barerna. Så där kan du strosa omkring eller ta en drink i baren.

4. Directors Fortnight

Tävlingssektionen som är öppen för allmänheten. Biljetterna kostar 7 euro styck och gäller endast i mån av plats. Det gäller alltså att vara vid visningen en bra stund innan för att köa. Ibland brukar de ha intressanta frågestunder i samband med visningarna där regissören och skådespelare närvarar.

5. Cinéphiles

På Cannes officiella hemsida kan du söka en ackreditering som filmentusiast. Med den kan du komma in på vissa visningar men då gäller också det i mån av plats. Ansökan brukar ske redan i januari.

6. Atmosfären

Åk till Cannes för att uppleva den fantastiska atmosfären under festivalen. Du kommer antingen hata eller älska den, mest troligt det sistnämnda. Franska rivieran är också väldigt vacker och bör besökas.

Erik Dalström - läs min blogg från årets festival i Cannes här »

| 26 maj 2013 18:01 |